1. *GüMüŞ*

    *GüMüŞ* Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Şubat 2008
    Mesajlar:
    3.094
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    Yiyeceklerin Tadı, Rengi ve Sağlığımız

    Konu, 'Biyoloji bilimi' kısmında *GüMüŞ* tarafından paylaşıldı.

    Bundan 3000 yıl öncesinde Çinliler kısa sürede pişirilmiş sebzenin, az miktardaki etin ve en aza indirilmiş yağın sağlıklı beslenmenin temel kuralları olduğunu biliyorlardı. Batılı bilim adamlarının aksine Çinliler için yiyeceklerdeki vitamin ve proteinler ikinci derecede rol oynar. Onlar için önemli olan bir öğünün duyumsal etkisi ve her bir yiyeceğin yaptığı ortak etkidir. Bununla birlikte özellikle yiyeceğin tadı ve rengi çok önemlidir. Buna göre örneğin yeşil renkli ve ekşi yiyecekler karaciğeri harekete geçirir, sarı renkte ve tatlı yiyecekler ise güç ve enerji verir.
    Bir Çinlinin sofrasında dikkatinizi çeken ilk şey yiyeceklerin tatlılar, tuzlular, acılar, ekşiler ve baharatlılar olarak tadlarına göre sıralanmasıdır. Bu sofradaki bir diğer özellik yeşil, sarı, kırmızı, mavi ve beyaz gibi bütün renklerin bir arada bulunmasıdır. Onlara göre dengeli beslenme ancak bu şekilde olur.

    YEŞİL KARACİĞERİ HAREKETE GEÇİRİR

    Çinlilerin beslenme kuralında yeşil ekşi tadı ve organlardan da safra ile karaciğeri sembolize eder. Örneğin salatalık, kivi gibi yeşil renkli yiyecekler ve enginar, tavuk, yoğurt gibi ekşimsi tadı olanlar karaciğerin ve safranın zehrini almada iyi bir görev görürler. Öyleyse akşamdan kalmalara en iyi yeşil sebzeler yardımcı olur.

    SARI GÜÇ VE ENERJİ VERİR

    Sarı rengi temsil eden tatlı yiyecekler mide, dalak ve pankreası simgeler. Çinlilere göre tatlı "sinir besini" olduğundan stres içinde olan birçok insan tatlıya sarılır. Çünkü hububat, mısır, bal ve muzdaki doğal tatlılar enerji verir.

    KIRMIZI VÜCUDU TEMİZLER

    Kırmızı, acımsı tadın karşılığıdır. Kalp ve ince bağırsak bu renge bağlıdır. Pancar, kırmızı turp veya kırmızı çarliston biber vücudun zehrini dışarı atar. Kırmızı yiyeceklerin kalpteki etkisi dolaylı olarak safrada kendini gösterir: safranın fonksiyonu bozulduğunda salgı kana girer ve kalp atışı frekansını değiştirir.

    BEYAZ CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR

    Çinliler beyaz renk ile keskin tadı ve aynı zamanda solunum yollarını, kalın bağırsağı doğrudan doğruya bağlantılı tutarlar. Beyaz turp, pirinç, kuşkonmaz hatta saf alkol terlemeyi sağlayarak gözeneklerin açılmasını, vücudun fazla suyunun alınmasını sağlar.

    MAVİ VÜCUTTAKİ SUYU AYARLAR

    Çinliler mavi renk ile tadı tuzlu olan yiyecekler ve organlardan da böbreklerle mesaneyi bir araya getirirler. Bu nedenle midye, alabalık, patlıcan idrar yolu enfeksiyonlarında yararlıdır. Bu mavi yiyecekler böbrekleri ve mesaneyi çok iyi yıkarlar ve idrar söktürücüdürler.
     
Yiyeceklerin Tadı, Rengi ve Sağlığımız konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. yoga ve sağlık

    yoga ve sağlık

    Yapılan incelemelerde Yoga'nın insan bedeni ve düşünce sistemi üzerindeki faydaları da belirlenmiş ve bunlardan istifade edilmeye başlanmıştır. Yoga Ayurvedik tıbbın değerlerini taşır, ayurveda tıbbı yüzyıllar önce tabii zamanının imkanları içerisinde kişi sağlığını mükemmelce korumuş ve kesin çözümler üretmiştir.Günümüzde özellikle batı’da pekçok tıbbi merkezde Yoga'dan istifade edildiği...
  2. balık ve sağlık

    balık ve sağlık

    Sağlık için balık... Omega 3 ve 6 yağ asitleri, A, B ve K vitaminleri ile magnezyum, selenyum, fosfor gibi minerallerden zengin olan balığın haftada 3 kez tüketilmesi öneriliyor. AA Balık etinin, yağıyla birlikte son derece yararlı bir besin olduğunu söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alparslan,...
  3. Yazın en saglıklı yiyecekleri......

    Yazın en saglıklı yiyecekleri......

    yaz yiyecekleri Zayıflamak için sadece diyet önemli değil, beslenme ve sporumuzu da unutmayalım!:) Yazın en sağlıklı yiyecekleri! Yaz geldi sofralar zengileşti. Bazı yiyecekler var ki ömre ömür katıyor, vücudunuzu yeniliyor. Karpuz, kansere karşı koruyucu özelliği olan A ve E vitaminlerinden daha etkili laykopen içeriyor. Domatesin içindeki laykopen ise, antioksidan etkisi nedeniyle...
  4. Dünyanin en saglikli yiyecekleri

    Dünyanin en saglikli yiyecekleri

    dünya, saglik, besin, tüketim, et yiyecekleri, ile bilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz Dünyanın en sağlıklı yiyecekleri İnsanlar için mükemmel beslenme listesi yoktur. Ancak, her çeşit beslenme planında yaygın olan tek şey, tüm yiyeceklerin çok az işleme tabi tutulmasıdır. Kabuklu kuru yemişler, yaban mersini, işlenmemiş süt, açık mezrada kesilen et gibi işlenmemiş...
  5. Şişkinlik ve Ödem Yapan Yiyecekler

    Şişkinlik ve Ödem Yapan Yiyecekler

    ödem yapan besinler, şişkinlik yapan yiyecekler, şişkinliğe yol açan besinler Kişiyi olduğundan daha kilolu gösteren en büyük etken vücut da fazla ödem ve şişkinlik olmasıdır. Vücut da bulunan ödem kişiye rahatsızlık veren bir fazlalık yapar ve buda oldukça can sıkıcı bir durumdur. Öncelikle yiyecek ve içecek türü alışkanlıklarını gözden geçirmenizi öneren beslenme uzmanları, yanlış beslenme...

Sayfayı Paylaş