Yoğurt otu nedir tam olarak ne işe yarar biliyor musunuz ?

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Yoğurt otu nedir tam olarak ne işe yarar biliyor musunuz ?
yoğurt otu ne işe yarar yoğurt otu
yoğurt otu, faydaları, ne işe yarar, bitkisi, çayı, tableti,



Oldukça faydalı olan yoğurt otu bitkisi hakkında detaylı ve de faydalı bilgiler sunuyoruz bu yazımızda Siz Melek'lerimize ve misafirlerimize:)

84d9f606af2a19.jpg



Yoğurtotu bitkisinin değişik türleri vardır. Tırmanıcı yoğurtotu (Galium aparine L.), tarlalarda, çayırlarda, çit kıyılarında çalılıkların arasında bolca yetişir ve çiftçiler onu zararlı ot olarak bilirler. 60-160cm boyundaki bitkinin yaprakları halka dizilişlidir ve uzunca saplı, yeşil –beyaz renkli çiçek şemsiyeleri vardır. Sapındaki tüylerin yardımıyla rahatça tırmanabilir. Yöresel olarak, yapışkan otu, çobansüzeği, sünnetlik otu, sünnetlice otu ve kazotu olarak da tanınır. Sarı çiçekli yoğurtotu (Galium verum L.) ender bulunan bir bitkidir ve kurutulduktan birkaç ay sonra kararmaya başlar. Tırmanıcı yoğurtotu ise pratik olarak her yerde karşımıza çıkar ve kurutulduktan sonra iki yıl kadar kullanılabilir. Nisan-Mayıs döneminde, yoğurtotu henüz körpe ve tam yeşilken, toprak üstündeki bitkinin tümü, sararmış yapraklar hariç toplanır ve hemen demetler halinde gölge ve havadar bir yere asılarak kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra ince kıyılarak bir örtünün üstüne serilir ve 2-3 gün tam anlamıyla kuruması beklenir. Daha sonra hava almayan kaplarda saklanır. İridoitler (asperulosid), polyphenol asitleri, flavonlar ve tanen içerir.



Kullanım Biçimleri:

Çay hazırlamak: Bir tatlı kaşığı dolusu bitki (2 gr), orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak su ile demlenir ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Merhem Yapımı : Bitkinin özsuyu oda sıcaklığındaki tereyağı ile iyice karıştırılır ve elde edilen merhem buzdolabında saklanır. Merhem uzun süre dayanmaz.

Taze Bitki Özsuyu: İyice yıkanarak ince kıyılan nemli bitkinin özsuyu mutfak robotu kullanılarak elde edilir.

Üçlü Çay Harmanı: Yoğurtotu, Isırganotu ve Karahindiba ile eşit oranda karıştırılır. Bu karışımdan bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla demlenir. 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 2-4 bardak içilir.
 
Geri
Üst