YÖK'ün problemi aynı: Öğretim üyesi az

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
YÖK'ün problemi aynı: Öğretim üyesi az
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanvekili İsa Eşme, son yıllarda üniversite sayısının hızla artmasına karşılık, üniversitelerin olmazsa olmaz unsurlarından biri olan öğretim üyeleri için gerekli kontenjan ve bursların azaltıldığını söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmeleri sırasında bir grup gazeteciyle sohbet eden YÖK Başkanvekili Eşme, öğretim üyelerinin yetersizliğinden isyan etti. Öğretim üyesi yetiştirme konusunda iki kaynak bulunduğuna dikkat çeken Eşme şöyle konuştu: "Bunlar yurtiçi ve yurtdışı lisansüstü eğitim programlarıdır. 2005-2006 yılında yüksek lisanstan 23 bin 89, doktoradan 2 bin 827 ve tıpta uzmanlıktan 2 bin 331 kişi mezun oldu. Ancak, bu mezunlarımızın üniversiteye kazandırılması konusunda ciddi sıkıntılar çekiyoruz. Çünkü üniversitelere yeterince kadro verilmiyor ve kadro verilenlere çok düşük ücretler ödeniyor. Mezunlarımız özel sektörü tercih ediyor."

'Yenilerin durumu vahim'

Yeni açılan üniversitelerde şu anda 4 bin civarında öğretim görevlisi bulunduğunu belirten YÖK Başkanvekili Eşme, "Gazetelere ilan veriyorlar, 19 bin civarında öğretim elemanına ihtiyaç var. Öğretim elemanı kolay yetiştirilemiyor. Araştırma görevlisi kadroları 4 binlerden binlere indirilmek yerine, 5, 10, 15 binlere çıkarılmış olsaydı, dört-beş yıl içinde öğretim üyelerini yetiştirirdik ve bugün üniversitelerimizde öğretim üyesi sıkıntısı olmazdı" diye konuştu.

Eşme'nin Milli Eğitim Bakanlığı'nın Plan Bütçe görüşmelerinde sunulmak üzere hazırladığı rapordaysa YÖK'e tahsis edilen yurtdışı burslu öğrenci sayısının yıllara göre ne kadar düştüğüne işaret edildi. Buna göre, 1993'te YÖK'e verilen burs sayısı 1380 iken, 2006'da bu sayı 80'lere geriledi. Böylece 14 yılda yüzde 95 oranında burs kontenjanlarında düşüş yaşandı.
 
Geri
Üst