Çağla kanserden koruyor

nisan

Yeni Üye
Üye
Çağla kanserden koruyor
çağlanın faydaları çağla badem hamilelikte çağla yemek gebelikte yemek çagla badem
Bugünlerde manav tezgâhlarında, hatta seyyar satıcı arabalarında bol bol gördüğümüz badem çağlası, insanın içini ferahlatan mayhoş lezzetinin yanı sıra sağlığımız için de son derece yararlı bir meyvedir. Bu sebeple uzmanlar, “çağla mevsimini iyi değerlendirin, bol çağla yiyin” uyarısında bulunuyor.
Yaklaşık on yıldır kanser tedavisinde alternatif ve tamamlayıcı yöntemler üzerine çalışmalar yapan Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz, yüksek dozda C ve E vitamini ile selenyum ihtiva eden çağlanın; bağışıklık sistemini güçlendirerek hem kanserden koruduğunu, hem de kanser tedavisi sırasında vücuda büyük destek sağladığını söylüyor. Prof. Dr. Erkan Topuz, özellikle malin melanom, lösemi, multiple myelom (kemik iliği) ve bağırsak kanseri gibi bağışıklık sisteminin zayıf düştüğü kanser türlerinde çağlanın son derece yararlı olduğunu belirtiyor. Bunun için en uygun günleri yaşıyoruz. Hergün yiyeceğiniz bir avuç çağla, hem bağışıklık sisteminize güç katacak, hem de birçok tehlikeli kanser türüne karşı vücudumuzda kalkan oluşturacaktır. Bildiğiniz gibi bademin, sadece çağlası değil, kurusu da sevilerek tüketilmektedir. Hatta ülkemizde badem, kuru yemiş olarak daha çok tercih edilmektedir. Bademin tatlısı ve acısı vardır.

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Tatlı bademde; B ve E vitaminleri ile protein, demir, kalsiyum, fosfor ve yüksek oranda yağ bulunmaktadır. Antioksidan yönünden de çok zengindir. Kuru yemiş olarak tüketilmesinin yan sıra pasta, tatlı ve şekerlemelerde de çok kullanılır, Bademden yapılan yiyeceklerin en bilinenleri acı badem kurabiyesi ile badem ezmesidir. Ayrıca Asya ülkelerinde bazı et, tavuk, balık ve sebze yemeklerine de badem katılır. Bademyağı ise eczacılıkta çeşitli bileşimlerin hazırlanmasında, özellikle yumuşatıcı olarak ve yaraları iyileştirmek için kullanılır. Badem, depresyona girenler, streste olanlar, başağrısı çekenler için adeta ilaç gibidir. Sabit ve uçucu yağlar yönünden zengin olan acı badem ağız yoluyla alındığında yumuşatıcı, öksürük kesici ve solucan düşürücü etkisi vardır. Günde 4-5 tane (daha fazla değil) yemek şekerin düşmesini sağlar. Ancak acı bademi yüksek dozda almak, zehirlenmelere yol açabilir.

Yağı bile şifa kaynağı
Mineral katkısı yüksek olan badem yağı, cildin ve saçların E vitamini ihtiyacını karşılayan çok faydalı bir yağdır. Makyaj temizlemede ayrıca tırnak el ve ayak bakımında kullanılabilir. Bu arada hamilelikte de karın kısmınıza günde bir defa sürdüğünüz takdirde doğumdan sonra oluşacak çatlakları engellemiş olursunuz. Saç bakımı yaparken de, susam yağı, fındık yağı, ceviz yağı ve çam terebendini badem yağı ile karıştırarak saçınıza sürdükten sonra yarım saat bekleyip saçınızı yıkayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada bir tekrarlayabilirsiniz.

Diğer Faydaları
Hiç çağla yemeği yediniz mi?
> Mayhoş tadı sebebiyle severek yediğimiz çağladan çok lezzetli yemekler yapılabileceğini hiç düşündünüz mü? Meraklısına bir tarif verelim.

MALZEMESİ:
> Yarım kilo çağla badem
> 1 adet kuru soğan
> Çeyrek demet dereotu
> 1 çay bardağı pirinç
> 1 kahve fincanı sızma zeytin yağı
> 1 tatlı kaşığı tuz
> 1 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI:
 
Ce: Çağla kanserden koruyor

resimi gördüm canim cekti ya,cok seviyorum ama daha isvicrede türk bakkallarinda yok,ins gelirde yeriz,olsa cok pahali oluyor ama olsun canim cekti valla,