Baharatlar arasına kurutulmuş ot ve sap karıştırılıyor.
Depolarda iyi muhafaza edilmediği için küflenen çaylar da soframıza geliyor.”
Türkiye'de sahte gıda piyasasında ürün yelpazesinin bir hayli geniş olduğunu dile getiren Avunduk, “Türkiye'de 27 bin gıda sanayii işletmesinin 10 bini denetlenemiyor. Çünkü bunlardan sadece 17 bini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda siciline kayıtlı” diye konuştu.
HORMONLU YİYECEKLER ŞÖYLE ANLAŞILIYOR
Tescilli ve güvenilir ürünleri seçmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Avunduk, gıdalarda hormon konusuna dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Hormon konusunda hazırlanan bir raporla bazı püf noktaların belirlendiğini kaydeden Avunduk, şöyle devam etti:
Bu rapora göre,
domates çekirdeksiz ve içi cıvıksa,
patlıcanın içi süngerimsi ve çekirdeksizse,
kabak çekirdeksizse,
biber aşırı iri ve büyükse,
patates şekilsiz ve içinde kararmalar varsa,
karpuzun çekirdek yerleri boşsa bu yiyeceklerin hormonlu olduğu anl***** gelebilir.
Bu raporda
a- 15 Ekim-10 Kasım,
b- 10 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında domates yenmemesi öneriliyor.
a- 15 Kasım-15 Mayıs arasında patlıcan,
b- 1 Kasım-15 Mayıs tarihleri arasında da kabak yenmemesi gerektiği ifade ediliyor.”
Kadınlara çocuklarını doğal gıdalarla beslemelerini öneren Avunduk, “Vitamin alacağını düşünerek belki de bu tarihler arasında bu tip şeyleri yediriyoruz ama hata ediyoruz” diye konuştu.