Cevap: İllerimizin neleri ünlü? Hep Beraber Arkadaşlar
Kayseri Mantısı
Malzemeler Hamuru ·Un ·1 yumurta ·Su İçi ·Kıyma ·Soğan ·Maydanoz ·Karabiber, kırmızı biber,tuz Hazırlanışı: 1-Öncelikle un bir kaba konulur içerisine 1 yumurta kırılır biraz tuz atılıp az su ilavesiyle çok sert bir hamur yapılır. Hamuru yoğururken ellerinizin kızarması lazım. 2-Hamurlardan bezeler yapıp nemli bez altında dinlenirken soğanlar çok ince kıyılır ya da fazla sulanmayacak şekilde rondodan geçirilir. 3-Maydanozda çok ince doğranır ya da yine rodadan geçirilir. Baharatlarda ilave edildikten sonra iyice karıştırılarak kıymalı iç hazırlanır. 4-Buraya kadar her şey çok kolay asıl zorluk bundan sonra eğer tek başınıza iseniz hamurları açıp küçük kesmek onları doldurup bükmek epey yorucu olabiliyor. 5-Evet bezeler alınır un yardımıyla 0,5 cm incelikte açılır (ne çok kalın olacak nede çok ince) açılan hamurlardan küçük kareler kesilir. 6-Kesilen karelerin ortasına kıymalı iç konulup iki eliniz yardımıyla dört köşesi bir araya getirilerek kapatılır. 7-Eğer hemen pişirmeyecekseniz mantılar unlanmış tepsiye yayılır ve dipfrizde dondurulur. Donan mantılar tepsiden alınır ve birbirlerine yapışanlar ayrıldıktan sonra poşetlenip daha sonra kullanılmak üzere yine dipfirizde saklanır.
Pişirilmesi 1-Bir tencereye su konulur ve kaynatılır. Tuz ilave edilip mantılar konulur ve pişirilir. 2-Pişen mantılar hafif sulu şekilde masaya getirilir. 3-Bu arada sarımsaklı yoğurt ve salça sos hazırlanır. 4-Küçük bir tencereye biraz yağ konulur içine salça ilave edilerek kavrulur mantı suyundan ilave edilerek sos biraz inceltilir. 5-Bir tabağa önce mantı, sonra sarımsaklı yoğurt ve son olarak ta sos ilave edilir. 6-Tabi üzeri nane, kekik, kırmızı biber, sumak ile süslenip tatlandırılarak servis yapılır. NOT:Yapması zahmetli ama yemesi bir o kadar lezzetlidir. Tabi Kayserililer şöyle der: “bir kaşığa 40 mantı sığacak” varın siz değerlendirin.
Cevap: İllerimizin neleri ünlü? Hep Beraber Arkadaşlar
Kayserililerin özellikle Kayserinin yirlilerinin meşhur yağ mantısı
Sizlere Kayseri'den bir mantı tarifi vermek istiyorum,yapımı kolay ama bir o kadarda lezzetli.Tabiki bu bir kaşığa kırk tane sığan meşhur Kayseri mantısı değil... Hamur için gerekli malzemeler; yarım paket yaş maya 1 yumurta 2 yemek kaşığı sıvı yağ 2 yemek kaşığı yoğurt 1,5 su bardağı ılık su,tuz, un İçi için gerekli malzemeler ; 200gr kıyma 1tatlı kaşığı kırmızı toz biber,tuz Maya,su ,sıvı yağ ,yoğurt,tuz,yumurta yoğurma kabının içerisine konarak iyice karıştırılır.Un illave edilerek yumuşak kıvamda bir hamur yapılarak ,mayalanması için üzeri örtülür.Mayalanan hamur unlanmış tezgahın üzerine alınarak yarım santimetre kalınlığında açılır ve iri iri karelere kesilir.Ortalarına hazırlanan iç malzemesi konur ve karşılıklı kenarların ortaları birleştirilerek mantılar kapatılır.Bu mantının değişik kapatma şekilleri var ama ben en çok bu şekli severim.mantılar kapatma yerleri alta gelecek şekilde kızgın sıvı yağın içerisine atılarak her tarafıı iyice kızartılır.kızartılan mantıların mantıların üzerine salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır... denemek isteyenlere kolay gelsin.
Cevap: İllerimizin neleri ünlü? Hep Beraber Arkadaşlar
ellerinize sağlık kızlar yemiş kadar oldum valla...mantnın görüntüsüde bir harika...ewlat samsun bize çok yakın ama valla duymadım 2 yemeğide...o kaz niye asılmış öyle dönergibi
Cevap: İllerimizin neleri ünlü? Hep Beraber Arkadaşlar
anladığım kadarıyla hepiniz istanbullusunuz hani nerdesiniz böylemi temsil edecektik memleketlerimizi arkadaşlar...Amasyalı olmama rağmen ben devam edeyim bari
Cevap: İllerimizin neleri ünlü? Hep Beraber Arkadaşlar
İşte bursamızın ünlü yemeği iskender kebabı
Buda kestane şekerimiz
Kestane Şekeri (4 kişilik)
Hazırlama Süresi: 20 dk.
Pişme Süresi : 120 dk.
500 gr Kestane
2,5 su bardağı Toz Şeker
2,5 su bardağı Su
2 tatlı kaşığı Vanilya
Hazırlanışı:
Kestanelerin dış kabuklarını bir bıçak yardımıyla keserek soyun. Soyulmuş kestaneleri su dolu tencereye alıp ince kabukları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte bekletin. Kestaneleri sudan alıp ılınınca ince kabuklarını soyun.
Toz şekeri başka bir tencereye alıp üzerine su ilave edin. Orta ateşte karıştırmadan şeker eriyinceye kadar kaynatıp kestaneleri ilave edin. Kaynatmadan kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin. Tencereyi ateşten alıp 1 gün kadar bekletin. Kalan şurubunu emene kadar çok hafif ateşte yeniden pişirin. Servis yaparken üzerine vanilya serpin.
Afiyet Olsun...
İnegöl köftemiz
MALZEMELER
1 kg yağsız kıyma,
150 gr. böbrek yağı,
İki baş soğan,
İki çay kaşığı karbonat,
İki yemek kaşığı süt tozu,
1 yumurta sarısı
HAZIRLANIŞI
Kıyma ve böbrek yağı yoğurulacak ve kıyma makinesinde cekilecek. İki baş soğan rendelenecek iki çay kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı süt tozu 1 yumurta sarısı da kıymalı karısıma eklenerek iyice karıştırılarak yoğurulucak ve tekrar kıyma makinesinden geçirilecek. Bu karışım bir gün dinlendirilecek. Daha sonra isteğe bağlı olarak şekil verip ister ızgarada ister fırında pişirilecek.
Emirsultan türbemiz
Burasıda oylat kaplıcalarımız..
Bursa - Eskisehir karayolu üzerinde, Inegöl’e 27 km. uzakliktaki Oylat Kaplicalari Uludag'a sirtini dayamis olup, iki tarafi yesil vadiler ile çevrili bir yamaç üzerine kurulmustur.