Herşeye “rağmen” sevginiz daim olsun…
Japon düşünür Masumi Toyotome 3 türlü sevgi olduğundan bahsediyor.
Birincisi “Eğer” türü sevgi!.. Sevenin, istediği bir şeyin sağlanması karşılığı olarak vaad ettiği sevgi türü. Belli beklentileri karşılarsak verilecek sevgidir bu. Mutlaka bir şarta bağlıdır.
· Eğer iyi olursan baban, annen seni sever.
· Eğer başarılı ve önemli kişi olursan, seni severim.
· Eğer eş olarak benim beklentilerimi karşılarsan seni severim.
Beklentiler gerçekleşmediğinde, düş kırıklıkları başlar.. Sevgi giderek nefrete dönüşür.
İkinci tür sevgi “Çünkü”…Bu tür sevgide kişi, bir şey olduğu, bir şeye sahip olduğu ya da bir şey yaptığı için sevilir. Başka birinin onu sevmesi, sahip olduğu bir niteliğe ya da koşula bağlıdır.
· Seni seviyorum. Çünkü çok güzelsin
· Seni seviyorum. Çünkü o kadar popüler, o kadar zengin, o kadar ünlüsün ki.
Bu tür sevgi doğal olarak sahip olunan nitelikler üzerine olduğu için “Eğer’e göre daha rahatlatıcıdır. Ancak sevilecek niteliklere onlardan biraz daha fazla sahip biri ortaya çıktığı zaman, sevenlerinin, artık ötekileri sevmeye başlayacağından korkulur. Böylece yaşama sonsuz sevgi kazanma gayretkeşliği ve rekabet girer.
Yazara göre gerçek sevgi üçüncü tür sevgidir. Yani : “Rağmen” sevgisi….Bu üçüncü tür sevgide, insan “Bir şey olduğu için” değil, “Bir şey olmasına rağmen” sevilir.
· Geceleri uykusuz bırakmasına rağmen anne bebeğine tapar.
· Esmeralda, kamburuna rağmen Quasimodo’yu sever.
· Prens, fakir olmasına rağmen Külkedisi’ne aşık olur.
· Sarah, fakir ve farklı kültürden olmasına rağmen Musa’nın peşinden gider.
Yazara göre dünyadaki en büyük kıtlık, “Rağmen” türü sevginin yeterince olmayışıdır. “rağmen” türü sevgilerimizin artması dileği ile