Bir tokatl? olarak yöremizin me?hur yemeklerinden tokat sarmas?n?n tarifini sizlerle payla?mak istedim. Bunun için gerçek tokat yapra??n? bulmaya çal???n ortaya ç?kan lezzete sizde ?a??racaks?n?z. Afiyet olsun.
Malzeme:
750 gr ya?s?z dana k?yma
100 gr Köftelik Bulgur
250 gr asma yapra??
2 çorba ka???? domates salças?
3 adet so?an
10 dal maydonoz
10 dal dereotu
4 çorba ka???? ayçiçek ya??
Tuz, karabiber
Asma yapraklar? salamura ise ?l?k suda bekleterek fazla tuzundan ar?nd?r?n. ?ç malzemesi için so?anlar? soyup k?y?n. K?yma, bulgur, salça, tuz, karabiber, k?y?lm?? dereotu ile maydanoz, bulgur ve 2 çorba ka???? s?v?ya?? ekleyin. ?yice yo?urun. Haz?rlad???n?z iç malzemeyi tuzu al?nm?? asma yapra??na veya taze asma yapraklar?na payla?t?r?n. Sar?p tencereye dizin. Üzeri için kalan ya?da kavrulmu? yar?m çorba ka???? salça ve rendelenmi? 1 adet domatesi sos k?vam?na gelene dek pi?irin. Haz?rlad???n?z bu sosu sarmalar?n üzerine gezdirin. En üste ?s?ya dayan?kl? bir porselen tabak yerle?tirin. Çok k?s?k ate?te pi?irin. S?cak servis yap?n.
Tokat'ımın bir başka güzel yemeği daha. Bunu biz Tokat ta yaşarken ananem yapardı ve onun öyle güzel bir tadı vardı ki nedense o tadı annem bile tutturamıyor. Bu yüzden İstanbulda bir kez bile yemedim. Tokata gidersem isteyeceğim yemeklerden birisi olacak
Malzemeler : 2 su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağından 1 parmak eksik ince bulgur 1 adet kuru soğan 2 adet domates 2 adet sivri yeşil biber 1/2 demet maydanoz, dereotu Varsa 1/2 demet nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane Tuz, kırmızı biber, kırmızı pul biber, reyhan 1 adet limon suyu 1 yemek kaşığı nar ekşisi 1 yemek kaşığı biber veya domates salçası 1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz
Yapılışı : Mercimekleri üzerine çıkacak kadar su koyarak pişirelim. Aynı suya ince bulguru, salçayı ilave edelim. Küçük küçük doğradığımız, domates, kuru soğan, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane ve tuz ile birlikte diğer baharatları ilave edelim. Sevdiğimiz ekşilik derecesine göre kontrol ederek limon ve nar ekşisini de koyalım. Suyu fazla olmayacak ama hafif sulu bir karışım olacak. Yeşil mercimeğin suyu genelde yetiyor ama çok susuz kalmış gibi olursa kaynamış ılımış su ilavesi yapabilirsiniz. Tabii tuz ve baharatları da ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. En son cevizini karıştıralım ve asma yaprağı ile birlikte servis edelim. Asma yaprağına sarılarak yendiğinde enfes oluyor. Soğuk yendiği için yaza çok uygun. Mutlaka deneyin derim ben