tokat yemekleri- tokat sarması

M

*Melek*

Forum Okuru
#1
tokat yemekleri- tokat sarması
Bir tokatlı olarak yöremizin meşhur yemeklerinden tokat sarmasının tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Bunun için gerçek tokat yaprağını bulmaya çalışın ortaya çıkan lezzete sizde şaşıracaksınız. Afiyet olsun. < Konu Resmi..>
Malzeme:
750 gr yağsız dana kıyma
100 gr Köftelik Bulgur

250 gr asma yaprağı 2 çorba kaşığı domates salçası
3 adet soğan
10 dal maydonoz
10 dal dereotu

4 çorba kaşığı ayçiçek yağı Tuz, karabiber

Asma yaprakları salamura ise ılık suda bekleterek fazla tuzundan arındırın. İç malzemesi için soğanları soyup kıyın. Kıyma, bulgur, salça, tuz, karabiber, kıyılmış dereotu ile maydanoz, bulgur ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı ekleyin. İyice yoğurun. Hazırladığınız iç malzemeyi tuzu alınmış asma yaprağına veya taze asma yapraklarına paylaştırın. Sarıp tencereye dizin. Üzeri için kalan yağda kavrulmuş yarım çorba kaşığı salça ve rendelenmiş 1 adet domatesi sos kıvamına gelene dek pişirin. Hazırladığınız bu sosu sarmaların üzerine gezdirin. En üste ısıya dayanıklı bir porselen tabak yerleştirin. Çok kısık ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.




 

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
#2
Herşeyi ile güzel görünüyor. Görünüyor derken görünmüyordu resimde benden olsun istedim :D:D
 

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
#4
teşekkür ederim sadminim ben resim yükleyemiyorum
Yakında yüklersin :)
 
M

*Melek*

Forum Okuru
#5
Bat Tokat'ımın bir başka güzel yemeği daha. Bunu biz Tokat ta yaşarken ananem yapardı ve onun öyle güzel bir tadı vardı ki nedense o tadı annem bile tutturamıyor. Bu yüzden İstanbulda bir kez bile yemedim. Tokata gidersem isteyeceğim yemeklerden birisi olacak:D
Malzemeler :

2 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağından 1 parmak eksik ince bulgur
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 adet sivri yeşil biber
1/2 demet maydanoz, dereotu
Varsa 1/2 demet nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz, kırmızı biber, kırmızı pul biber, reyhan
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası
1/2 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Yapılışı :

Mercimekleri üzerine çıkacak kadar su koyarak pişirelim. Aynı suya ince bulguru, salçayı ilave edelim. Küçük küçük doğradığımız, domates, kuru soğan, yeşil biber, maydanoz, dereotu, nane ve tuz ile birlikte diğer baharatları ilave edelim. Sevdiğimiz ekşilik derecesine göre kontrol ederek limon ve nar ekşisini de koyalım. Suyu fazla olmayacak ama hafif sulu bir karışım olacak. Yeşil mercimeğin suyu genelde yetiyor ama çok susuz kalmış gibi olursa kaynamış ılımış su ilavesi yapabilirsiniz. Tabii tuz ve baharatları da ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. En son cevizini karıştıralım ve asma yaprağı ile birlikte servis edelim. Asma yaprağına sarılarak yendiğinde enfes oluyor. Soğuk yendiği için yaza çok uygun. Mutlaka deneyin derim ben:)
 
#6
Ağlamak istiyorum :18: