bebeğinizin uçağa binmesinde sakınca varmı?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
bebeğinizin uçağa binmesinde sakınca varmı?
bebeklerin uçağa binmesi 2 aylık bebek uçağa binebilir mi yeni doğan bebek binebilir mi bebekler ne zaman bebekler ne zaman
Önümüzdeki aylarda yazın gelmesi ve resmi bayramlar nedeniyle pek çok aile yolculuk yapacak. Eğer bebeğiniz çok ufaksa acaba uçması güvenli mi? Arada medyada çıkan haberlerle gündeme gelen bu konu hakkında bilimsel bir açıklama yapıldı. Bu ay, Çocuk ve Yenidoğan Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman'ın hazırladığı Son Dakika köşesinde bu açıklamalara yer vereceğiz.

Normal kabin içi basıncı:

Yolcu uçakları 10,000 ? 15,000 metre yüksekte seyrederler. Bu yükseklikte basınç çok düşük olacağından, uçakların içindeki basınç artırılır. Genellikle 250 metre yükseklikteki atmosfer basıncına ayarlanan kabin içi, basınç deniz seviyesindeki atmosfer basıncından daha düşüktür. Bilindiği gibi alışılan seviyenin üzerindeki yüksekliklerde basınç düşer ve yorgunluk hissedilir çünkü kana ulaşan oksijen azalır. Ancak sağlık sorunu olmayan kişiler ve hatta yenidoğan bebekler 250 metre yüksekliğe ayarlanan kabin içi basıncını iyi tolere ederler. Yolcular genellikle sakin oturduklarından bu basınçta herhangi bir yorgunluk hissetmezler. Vücuttaki oksijen seviyesinin ayarlanmasında kandaki alyuvar sayısı önemli rol oynar. Yenidoğanların alyuvar sayısı normalde yüksektir ve bu onlar için ek bir güvencedir. Sağlıklı bir yenidoğan için, uçak yolculuğu bir risk taşımaz.

Havayollarının bebekler için olan uçuş talimatları:

Çeşitli havayollarının yenidoğan bebekler için değişik uygulamaları bulunmakta. Örneğin; bazı havayolları bebek bir haftadan ufaksa yolculuk yapmasında bir sakınca olmadığına dair doktor raporu ister, bazıları da oksijen maskeleri her yolcu için bir adet olduğundan her sırada bir bebeğe izin verir. Ortaya çıkan yeni bilgiler ışığında sıklıkla bebek yolculuk kuralları değiştirilmektedir. Yolculuk yapmadan önce mutlaka havayollarını arayarak bebek için geçerli yolculuk önerilerini uçuştan önce almalısınız. Örneğin; Türk Havayolları bir haftadan ufak bebeklere acil tıbbi bir neden olmadıkça uçma izni vermiyor ve ufak bebeklerin ?Business Sınıfı'nın hemen arkasında yolculuk yapmasını tercih ediyor.

Hangi durumlarda uçuş tehlikeli olabilir?

İleri derecede kansızlık, doğumsal kalp hastalığı, ağır akciğer hastalığı gibi durumlarda uçak yolculuğu tehlikeli olabiliyor. Bu hastalıklar kendini her zaman belli etmeyebilir, bazen yolculuk sırasında maruz kalınan kabin içi basıncında ortaya çıkabilir. Örneğin bir kansızlık hastalığı olan orak hücreli anemi, bebek 3-4 aylıkken yolculuk sırasındaki nispeten düşük kabin içi basıncının etkisiyle ortaya çıkabilir. Bebeklerde yolculuk sırasında ani beşik ölümlerinin olabileceği savı 1998'de tıp literatüründe yankılar uyandırmışsa da bu iddia daha sonra uzmanlar tarafından çürütülmüştür.

Uçak yolculuğu enfeksiyon riskini artırır mı?

Sık uçak yolculuğu yapanlar, uçuş sonrasında daha fazla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiklerinden yakınmaktadırlar. Bebekler için uçak yolculuğunun daha fazla enfeksiyona yol açtığı yönünde bilimsel bir kanıt yok. Ancak yolculuk sırasında kabin içi havanın tekrar sirkülasyona girmesi, dünyanın değişik yerlerinden değişik virüsler taşıyan insanların kapalı bir alanda bulunmaları, kabin içi havanın kuruluğu enfeksiyonların kolayca bulaşmasına yol açan faktörler.

Kabin içi havanın yeterince temiz olup olmadığı konusu, açıklık kazanmamıştır. Eski uçaklarda hava her bir iki dakikada bir değişirken son yıllarda yakıttan tasarruf edebilmek için havanın yarısı tekrar sirküle edilmektedir. Bu hava özel filtrelerden geçirilir ve dışarıdan alınan hava kadar temiz olması sağlanır. Ancak bu filtrelerin virüslerin bazılarını tutamadığı kanısı vardır. Uçuş sırasında az da olsa enfeksiyon kapma riski vardır.

Bebeğinizle daha güvenli bir uçak yolculuğu yapabilmek için:

1-) Uçuşların çok kalabalık olmadığı saatleri tercih edin.

2-) Uçak temizliği gece yapıldığından, sabah uçuşlarını tercih edin.

3-) Ellerinizi sık sık yıkayın; yanınızda antibakteriyal özelliği olan ıslak mendillerden bulundurun.

4-) Yakınınızda nezleli bir kişi oturuyorsa ve başka boş yerler varsa, uzaklaşın.

5-) Mutlaka uçağın kalkış ve inişlerinde bebeğinizi kucağınıza alın ve ona da kemer takın.

6-) Kulak ağrısını önlemek için kalkış ve inişlerde ya emzirin ya da biberon verin. Emme hareketi orta kulak basınçlarının eşitlenmesini kolaylaştırır ve bebeği rahatlatır.

7-) Bebeğinizin ciddi tıbbi sorunları varsa, çocuk doktoruna danışıp ve hava yollarına haber verin.
 
Geri
Üst