Topkapı Sarayında Delinen Yasak!..

T

TİTAN

Forum Okuru
Topkapı Sarayında Delinen Yasak!..
topkapı sarayı, delinen yasak, yasak nasıl delindi, sarayda ki yasak, resimleri, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

2.Abdulhamit-203.jpg

ayse sultan-35f.jpg


Sevgili melekler,
Topkapı Sarayı en büyük kültürel miraslarımızdan biridir.Orada saklanan kutsal emanetler,padişah eşyaları ve dönemin araç-gereç ve silahlarından oluşan bu miras büyük bir titizlikle muhafaza edilmektedir.Gösterilen bu önem ve ihtimam ,haliyle bazı yasakların konulmasına sebep olmuştur.Bu yasakların en önemlisi ise sarayda ki hiçbir eserin kesinlikle dışarı çıkarılmamasıydı.Ancak bu yasak,bir padişah döneminde bir kereliğine bozulmuştur:II.Abdülhamit..Yasağı delense kızı Ayşe Sultan..

2. Abdülhamit’in kızı Ayşe taç yaptırmak için model olması gerekçesiyle Topkapı Sarayı içindeki eserlerin kendine verilmesini istedi. Bu durum karşısında ilk önce tepki gösteren Topkapı Sarayı kahyası daha sonra bir senet karşılığı taçları 2. Abdülhamit’in kızı Ayşe’ye teslim etti. Bu olaylar sonrasında Ayşe kullandığı taçları daha sonra teslim süresi geldiğinde Topkapı Sarayı kahyasına teslim ederek senetleride almış oldu.

Olaylardan sonraca haberi olan 2. Abdülhamit ise olayı duyduğunda yasağın delinmesine karşın oldukça sinirlendi fakat Topkapı Sarayı kahyasının senet imzalatmasını oldukça beğenen 2. Abdülhamit kahyayı 100 altınla ödüllendirdi. Bu yasak senetle delindikten sonra uzun yıllar boyunca yine korundu fakat daha sonraları ise yasak ilk delindiğinde uygulanan yöntem ile sürekli etkisiz hale getirişmiş oldu. Saray içindeki değerli eserler senetler karşılığında Hanedan üyelerine verildi. Bu verilen eselerin geri getirilip getirilmediği hakkında ise tarih kitaplarında açıklayıcı bilgi bulunmamaktadır.




 
Geri
Üst