Şişman Çocuklarda Taş Riski

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Şişman Çocuklarda Taş Riski

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Kemal Sarıca, erken yaşlardaki şişmanlığın, çocuğun yetişkinliğinde olumsuz bir altyapı hazırladığını belirterek “Ailelerin bu konuda bilinçli olmaları çok önemli. Çünkü şişman çocuklar daha geç gelişiyor, seksüel açıdan olgunlaşmaları da daha geç oluyor. Yapılan çalışmalara göre şişmanlık aynı zamanda idrar yollarında taş oluşum riskini de artırıyor. Modern hayatın getirdiği ve giderek daha da yaygınlaşan beslenmedeki değişiklikler kapsamında son yıllarda hayvansal protein, rafine karbonhidrat ve tuz içeriği zengin olan besinlerin tüketimi artmış, alınan sıvı miktarı azalmış olup, bu tarz beslenme de idrar yollarında taş oluşum riskini artırmıştır. Taş hastaları arasında yapılan çalışmalar aşırı kilolu olanların sayısının her geçen yıl daha da artmakta olduğunu göstermektedir” dedi.

Ailelere iş düşüyor

Çocuklardaki bu gizli tehlikeye anne ve babaların dikkatini çekmek isteyen Prof. Dr. Kemal Sarıca, son 5 yıl içinde takip ettikleri çocukluk çağındaki taş hastalarının aşırı kiloluluk durumunun arttığını belirterek yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

“Öncelikle aileler çocuklarda şişmanlık durumunun önemli bir sorun olduğunun bilincinde olmalıdır. Ama pek çok aile ‘tombul çocuğum, aslan çocuğum” diyerek daha çok yemesi için çocuğunu teşvik ediyor. Çocuğun okulda ve dışarıda yeme biçimini kontrol etmiyor. Çocuğun sıvı alması ve bunu alışkanlık haline getirmesi gerekir. Çocuk obez ise diyetisyen desteği alınması önemlidir. Bir diğer önemli konu da hareketsizlik.Hareketsiz vücutta oluşan bir takım kristal taşlar, taş oluşumuna neden olur. Ailelerin çocuklarını hareketli bir yaşam tarzına alıştırmaları gerekir. Ayrıca çocuklardaki obezitenin seksüel gelişim açısından son derece önemli olduğunu ailelerin de bilmeleri gerekir. Aşırı kilolu çocuklarda taş oluşum riskini azaltmak amacıyla beslenme biçimini değiştirmenin yanı sıra gerekiyorsa ilaçla tedavi şansı kullanılmalıdır.”

Anne babalara öneriler

  • Çocuklar su içmeyi alışkanlık haline getirmeli.
  • Çocuklar düzenli beslenmeli.
  • Fastfood beslenme şeklinden uzak durulmalı.
  • Çocuk hareketsiz kalmamalı, özellikle bilgisayar ve televizyon başında çok kalan çocuklar şişmanlamaya çok meyillidir. O nedenle çocuklar spora yönlendirilmeli.
  • Gerekirse diyetisyen desteği alınmalıdır.
 
Geri
Üst