Yozgat Coğrafi Konumu

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Yozgat Coğrafi Konumu
yozgat coğrafi özellikleri yozgatın coğrafi özellikleri yozgatın konumu yozgat konumu komşuları
Yozgat ili nerdedir çevresinde hangi iller var konumu nedir işte şimdide Yozgat'ın coğrafyası

Yozgat İli, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Bölümü'nde Bozok Platosu üzerinde yer almaktadır.



Kuzeyde; çorum - Amasya - Tokat, Doğuda Sivas, Güneyde Kayseri - Nevşehir, batıda Kırşehir ve Kırıkkale illeri ile çevrilidir. 34° 05 - 36° 10 doğu meridyenleri ile 38° 40 - 40° 18 kuzey paralelleri arasındadır. Yukarıda belirtilen matematiksel konumuna göre İI'in en doğusu ile en batısı arasında 2° 05 boylam cmeridyen) farkı olup, yerel saat farkı 8' 20" dir. Kuzeyi ile güneyi arasında ise, 1° 38'lik enlem cparalel) farkı vardır. Ancak, fark az olduğundan iklim üzerinde önemli bir etki yaratmamıştır.



İlin, doğu - batı uç noktaları arasındaki kuş uçuşu uzaklık 216 km, kuzey - güney uç noktala- rı arasındaki uzaklık 144 km. dir.

Yozgat, alan bakımından Türkiye'nin 15. İlidir.


Eski uygarlık merkezlerinden Hattuşaş (Boğazköy) ve Alacahöyük'le komşu olan Yozgat, önemli yolların kavşağında yer almıştır. Ankara – Sivas (E-88) karayolu ile Samsun - Kayseri - Mersin karayolları il'den geçmektedir. Bu yollar, uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir. Ülkemizden ve Avrupa ülkelerinden Ortadoğu'ya (İran, Irak) yapılan ticaret, bu yolların önemini daha da artırmaktadır. Yozgat İli'nin kent merkezi arasında çamlık Tepesi ile Nohutlu Tepesi arasındaki doğu - batı uzanışlı Kirazlı Vadisi içerisinde kurulmuştur. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1301 metre, en yüksek noktası olan Soğluk Tepesi ise, 1680 metredir.
 
Geri
Üst