0/12 Ay Bebeklerin Boy ve Kilo Gelişimi nasıl Olmalı?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
0/12 Ay Bebeklerin Boy ve Kilo Gelişimi nasıl Olmalı?
bu konu 0/12 ay bebeklerde boy ve kilo gelişimine yer vermektedir.

Her çift dünyaya yepyeni bir canlı getirdikten sonra anne baba olmanın sorumluluğunu ve endişesini yaşarlar. Özellikle anneler bebeklerinin en sağlıklı gelişmesi ve onların bir zarar görmemesi için elinden geleni yapar. Yeni anne olanların en çok merak ettikleri sorulardan biride "Bebeğimin gelişimi iyi mi" konusundadır. 0/12 Ay bebeklerin boy ve kilo gelişimini merak edenler için gerekli bilgileri sizler için paylaşıyoruz.

Erkek ve kız bebeklerde farklılıklar gösteren en ideal boy ve kilo gelişimi aşağıda ki gibidir;

Vücut Ağırlığı

Ortalama doğum ağırlığı 3000-3500 gram kadardır. İkinci ve üçüncü çocukların doğum kilosu birinciden, erkeklerinki kızlardan fazladır. Zamanında doğan bebekler normal olarak ağırlıklarının % 5-10'unu, erken doğanlar tartılarının % 10-15'ini ilk bir iki hafta içinde kaybederler. Buna fizyolojik kayıp adı verilir.

Çocuklar ilk 6 ay içinde ayda 600-1000 gram, sonraki 6 ay içinde ayda 400-600 gram ağırlık kazanırlar. Bir bebek 5. ayda doğum ağırlığının 2 katına, bir yaşın sonunda 3 katına, üç yaş sonunda 4 katına çıkar. 7. yaşın sonunda 7 katına ulaşır. 2 yaşından büyük çocuklarda normal vücut ağırlığını kabaca hesaplamak için Yaş X 2 + 8 formülü kullanılabilir. Bulunan rakam ortalama değerdir.

Sevgili anne ve babalar, her çocuk kendi büyüme eğrisinde izlenmeli, ne kendi kardeşleriyle, ne de diğer ailelerin çocuklarıyla karşılaştırılmalıdır.

kilo gelisimi (1)-ed.jpg



kilo gelisimi (2)-46.jpg


Boy Uzunluğu

Doğumda boy uzunluğu 48 ile 52 santimetre arasında değişmekle birlikte ortalama 50 cm kadardır. Sonraki 3 ay içinde 8 cm, ikinci 3 ay içinde 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda yine 4 cm boy uzaması olur. Çocuklar ilk yaş sonunda doğum boylarının yarım katı olan 75 santimetreye, dört yaşında iki katına, 13 yaşında 3 katına erişirler. İki yaşından büyüklerde yaklaşık boy uzunluğunu bulmada Yaş X 5 + 80 formülü kullanılabilir. Elde edilen rakam ortalama boy uzunluğudur. Normal değerler ise çok geniş bir yelpazeye dağılır.

Sevgili anne ve babalar, ağırlıkta olduğu gibi her çocuğun boy gelişimi yine kendi eğrisi üzerinde izlenmeli, başka çocuklarla hatta kendi kardeşleriyle bile kıyaslanmamalıdır.


Baş Çevresi

Baş çevresi doğumda ortalama 35 cm kadardır. 3. ayda 40,5 cm, 6. ayda 43 cm, 1 yaşın sonunda 46 cm olur. Yenidoğanda baş ve göğüs çevreleri eşittir. Birinci yaştan sonra göğüs çevresi baş çevresinden büyük olur.

Süt çocuklarında baş çevresinin her ay ölçülmesi çok önemlidir. Baş çevresi eğrileri üzerinde değerlendirilen normalden sapmalar derhal ele alınmalı, nedenleri ciddiyetle araştırılmalıdır. Bu sayede örneğin kısaca beyin içinde su birikmesi olarak tarif edebileceğimiz "hidrosefali"nin erkenden tanınması ve hasar meydana gelmeden tedavi edilmesi mümkün olabilir. Benzer şekilde mikrosefali ( küçük kafa ) de tespit edildiğinde gecikmeden nedenleri araştırılmalı, sebebe yönelik tedavi yapılmalıdır.
 
bana göre bebeğin boyu kilosu gibi faktörler birazda genetik gibime geliyor bazı bebeklerin beslenmesi uykusu falan düzgün olsada zayıf ve minyon olabiliyorlar bazılarıda kilolu oluyor genelde kilolu bebeklere baktığımızda anne yada babada yoksa ailede kilolu uzun boylu iri kişilerin olduğunu görüyoruz. bazende şöyle bir durum oluyor çevremde gerek tanıdıklarda gerekse akrabalarda gördüm bizzat...çocuk bebekliğinde oldukça kilolu ama büyüdükçe kilodan eser kalmıyor çok zayıf bir görüntü oluşuyor öncelikle sağlıklı olsun çocuk kilolu bebek demek illaki sağlıklı bebek değildir zayıf bebekde sağlıksız anlamına gelmiyor ama bizim toplumun genel düşüncesi her zaman için kilolu bebeklerin gelişiminin çok iyi olduğu ve onun sağlıklı olduğu yönde oluyor
 
Geri
Üst