Çikolata kisti patlarsa ne olur?

Uzman SühaN

Administrator
Çikolata kisti patlarsa ne olur?
çikolata kisti patlaması nasıl olur,çikolata kisti patlaması nasıl belirti verir,çikolata kisti patlaması kısırlık yaparmı,çikolata kisti hakkında bilgiler

Çikolata kisti patlaması nasıl olur? Rahim içi tabakanın (endometrium) rahim dışındaki bir yere yerleşerek rahim içindeki kalınlaşma ve kanama ile dökülme davranışını, yerleştiği yerde devam ettirmesi sonucunda oluşan hastalığa endometriosis; endometriosisin yumurtalıklara yerleşerek zamanla kistleşmesi ile oluşan yapıya endometrioma (çikolata kisti) denir.


Bu kistlerin boyutları 10–15 cm’ye kadar ulaşabilmektedir. Çikolata kisteri de diğer kistler gibi sıklıkla olmasa da rüptüre (patlama, yırtılma) olabilir. Boyutu büyüdükçe kistin cidarına yapacağı basınç artacaktır. Bu da çikolata kisti patlaması (rüptürü) sonucunu beraberinde getirebilmektedir.


p.jpg



Çikolata kistleri, cinsel ilişki ya da herhangi bir egzersiz sonucunda ya da muayene esnasında küçük bir basınçla patlayabilir. Çikolata kisti patlaması sırasında bir anlık ani bir acı hissedilir. Hastalar bunu bıçak saplanması şeklinde ifade etmektedirler. Çikolata kistinin içindeki sıvının karın boşluğuna akması sonucunda bulantı, kusma, şiddetli karın ağrısı ve ateş şikayetleri ortaya çıkar.

Çikolata kisti varlığı bilinen kişide aniden gelişen bu şikayetler ile karşılaşılması durumunda hastaneye başvurulması gerekir. Burada yapılacak muayene ve ultrasonografik değerlendirme ile tanı kolayca konulabilecek, kiste ait olan sıvılar ultrason ile kolayca tespit edilebilecektir.

Şikayetlerin bir müddet sonra azalması durumunda hastanın gözlem altında tutulması ve hastaya verilecek destek tedavisi yeterli olabilmektedir. Çikolata kisti rüptüre olan (patlayan) hastanın sağlık durumu kısa sürede düzelecek, kanama ve ağrıları bir müddet sonra dinecektir.Çikolata kisti sinsi ve ilerlemeye müsait bir hastalıktır. Çikolata kisti olan hastalara, klinik durumları, yaşı ve gebelik isteyip istememelerine göre laparoskopi yöntemi ile kistlerinin alınması tavsiye edilmektedir. Kistleri alınmayarak gözlem tedavisine alınan kişilerin ise bu riskler nedeniyle hekim tarafından belirlenen sıklıkta muayene olmaları ve bu muayenelerini aksatmamaları önemlidir.
 
Geri
Üst