kültürler mozaiği olan Anadolunun seçkin takı kültürü

M

Misafir

Forum Okuru
kültürler mozaiği olan Anadolunun seçkin takı kültürü
anadoluda takı
Anadolu insanlarının geçmişten bu güne hayatlarında takıya verdikleri yer ve değerler.


Anadolu'nun zengin takı kültürü

Bir kültürler mozaiği olan Anadolu ve Mezopotamya'da antik uygarlıklardan günümüze her dönemde kendini ait bir tarz görülür. Yaşam biçimi ve takı formları birbirine bağlı şekiller alır. Hititler'den bugüne Anadolu'da kullanılan sembol ve figürlerde ise bir devamlılık dikkati çeker. Örneğin aaaal ve taşlarla süslü takıların kullanıldığı Orta Asya Türk el işçiliğinde takılara değerli taşlar mıhlama ile yerleştirildi. Türkmen kadınları için her takının sosyal statü anlamı vardı. Özellikle ticaretn geliştiği şehirlerde takı önemli bir işleve sahipti. Suriye'den çıkarılan Antik Çağ Palmira heykellerinde, kadınlar servet ve gücü simgeleyen takılarıyla birlikte gösterilmiştir. Antik Yunan takılarında tanrı ve tanrıça figürleri yaygın olarak kullanılırdı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit ve Eros figürleri en çok tercih edilenlerdi.
Afrika'da Masai kabilesi kadınlarının kullandığı kolları ve bacakları saran bilezik modellerinin Güney Asya'da ve hatta Anadolu'da da kullanılmış olması kültürel etkileşimlerin bir işaretidir.

Anadolu Türk kadınları nazara karşı Hamail kolye takar ve bunun bolluk bereket getireceğine inanırdı. İslam öncesi bir inanış olan bu gelenek hala etkisini sürdürmektedir. Üçgen yapılı kolyenin
sarkaçları 3,5,7,9,12 gibi kutsal kabul edilen sayılarla düzenlenmiştir. Anadolu'da büyü ve nazardan korunmak için yapılmış takıların çoğunluğu göz ve el biçimindedir. Dini inançların yanısıra gelenekler de takılar da önemli bir rol oynar. Anadolu kültüründe Antik dönemden günümüze kadn başlıkları önemli bir takı alanıdır. Başlıklar, taç, saç, süslemeleri, hızmalar, ön kol ve pazıya, bazen de ayak bileklerine takılan halhal ve baldırlara takılan bilezikler, yüzükler, saç iğneleri hep 30 bin yıllık tarih üzerinde şekillenmiştir. Anadolu kadınlarının Hititler'den günümüze kadar giysilerinin temel renklerinin ve biçimlerinin değişmediği görülür.
 
Cevap: kültürler mozaiği olan Anadolunun seçkin takı kültürü

teşekkürler canımm
 
Geri
Üst