Mobilyalarınızın Bakım ve Cilalamasını Nasıl Yapmalısınız?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Mobilyalarınızın Bakım ve Cilalamasını Nasıl Yapmalısınız?
Bu sayfa; Mobilyalarınızın Bakım ve Cilalamasını Nasıl Yapmalısınız konusu hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, hatırı sayılır paralar harcayarak satın aldığımız mobilyalarımızı uzun süre en iyi şekilde kullanmak isteriz doğal olarak. Bunun için tabiki eşyalarımıza en iyi şekilde bakmamız, gerekli bakımlarını yapmamız gerekir. Peki mobilyalarımızın tozunu almak bakım için yeterli midir? Tabi ki hayır. Düzenli aralıklarla cilalamak gerekebilir. Aşağıdaki makalede hangi mobilyalara nasıl bakım yapılır, bilgiler sunuyoruz sizlere...



mobilya_bakimi-8b.jpg




Mobilya bakımının başında sıcaklık değişiklikleri gelir. Ağaç eşya sıcaktan çok zarar görür. Hele fırınlanmamış ağaçtan yapılan mobilyalar sıcakta çabucak çatlar, eğrilip bükülürler. Bu bakımdan, mobilyamızı kışın soba yanında bırakmaktan kaçınmalı, yazın da güneşten korumalıyız. Koltuk kumaşlarının güneşten solmasını önlemek için gerektiği zaman üstlerine bir örtü atmayı ihmal etmemeliyiz.

Formika kaplı mobilyaların silinip temizlenmesi çok kolaydır. Aynı zamanda sıcağa, çizilmeye karşı çok dayanıklı olan formikayı sadece silmekle temiz tutmak mümkündür. Ağaç mobilya ise arada bir cilâ ister.

Mobilyaların parlatılmasmda kullanılan cilâlar, 1) Balmumu, 2) Go-malaka, 3) Vernik gibi başlıca üç madde karıştırılarak yapılır. Bunların, cinslerine göre, kullanılacakları yerler ayrı ayrıdır:

Mumlu Cilâ. — Koyu renk boyalı
mobilyalarda kullanılır. Hazır olarak da satılan mumlu cilânın içinde şunlar vardır: Balmumu, terebentin yağı, ispirto, ispermeçet mumu. Bu maddelerin ölçüsü cilânın koyu ve sulu oluşuna göre değişir. %50 mum, %30 terebentin, %10 ispirto, %10 ispermeçet mumu karıştırılarak evde de yapılabilir.

Gomalaka Cilâsı. — Gomalaka yapışkan bir maddedir. Suda erimediği için, % 90-95 ölçüsünde alkol içinde eritilir. Alkolün içine eterle benzin de karıştırılır. Gomalaka, açık renk ağaçtan yapılmış, boyasız mobilyaları cilâlamakta kullanılır.

Vernik. — Mobilyacılıkta en çok kullanılan bir cilâ cinsidir. Reçineden yapılır. Bilindiği gibi reçine çam ağaçlarının bir salgısıdır. Damıtılıp terebentini ayrılarak elde edilir. Mobilyaları, parlatma işinde kullanılan vernik, işte bu reçinenin, alkol, aseton, eter, terebentin gibi maddelerin içinde eritilmesiyle yapılır.

Vernik, fırça ile sürülür. Tahtanın üzerinde ince, parlak bir tabaka gi

bi kaldığından, eşyayı havadan, nemden korur.

Mobilyanız zamanla donuklaştıy* sa, bu cilalardan, eşyanın cinsine göre en uygununu seçerek, mumlu cilayı yumuşak bir bezle, gomalaka ile verniği de fırçayla sürerek parlatabilirsiniz. Yalnız, mobilyanız, yeni yapılmış, cilâsızsa, ya da kendiniz yaptınızsa, bunlara hazırlanan cilâyı sürmek kâfi değildir. Önceden yapılacak daha bazı önemli işler vardır.

Parlatılacak, cilâlanacak tahta eski olsun, yeni olsun, önce temizlenip, kazılır, üzeri zımpara kâğıdı ile, telle, keskiyle düz bir hale getirilir, gerekirse kaynar suda eritilen arap sabunu ile yıkanır. Kurutulduktan sonra lekeler keski ile kazınır, zımpara kâğıdı ile tahtanın yüzü pürüzsüz duruma gelinceye kadar ovulur. Zımparalama, ince telle tahtanın yüzünü kazıyıp düzeltme dikkat is-tiyen bir iştir. Zımpara işi iyi yapılmazsa, tahtanın üzerinde çizgi, çizgi yollar olur.

Zımpara işi bittikten sonra tahtaya yukarıda yazılı üç cins cilâdan istenen sürülür, kuruduktan sonra parlatılır.

Öte yandan kirlenen mobilyaları cilalamak için birçok cila tertipleri vardır. Bu cilâlar, genel olarak, açık renk tahtalardaki esmerliği almak, onu beyazlatarak parlatmak için yapılır. Başlıca tahta cinslerine göre bu renk açma şöyle yapılır:

Açık Maun Tahta. — Cilâlanacak mobilya iyice temizlenip, ince zımpara ile kazınır. Sonra sulu sarı vernik sürülür, bir süre kurumaya bırakılır.

Akçaağaç Tahtası. — Sarı, beyaz renkteki mobilyalar cilalanmak için önce temizleyip zımparalanır. Sonra istenen açıklıkta ,ya koyulukta sulu vernik sürülür. Cilânin iyi ve parlak olması için 3-4 kat sürmek gerekir.

Çam Tahtası. — İspirto ile açılmış çam tahtasına gümüşü vernik sürülerek iyice tahtaya içirilir. Kuruduktan sonra üzerine sulu beyaz vernik sürülür.

Meşe Tahtası. — Mobilya önce temizlenir. Sonra 1 ölçü gümüşü vernik 3 ölçü beyaz vernikle karıştırılarak sürülür, tahtaya içirilir. Bundan sonra sulu beyaz vernik sürülür. Ayrıca bu tahtalara lâka da sürülerek kurumaya bırakılır.

Ceviz Tahtası. — Önce iyice temizlenir. Zımpara kâğıdı ile kazınır. Amber rengi boya vernik sürülerek iyice içirilir. Gomalaka cilâsı ile iyice parlatılır. Kuruduktan sonra açık beyaz vernik sürülerek üzeri parlatılır.
 
Geri
Üst