Zona nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Zona nedir nasıl tedavi edilir ?
Zona , belki bir çoğunuz benim gibi bu hastalığı ilk defa duydunuz . Virüslerin sebep olduğu bir deri hastalığıdır zona. Halk dilinde gece yanığı olarak dillendirilir. Zona hastalığının nedeni , aşırı depresyon, büyük tramva , stres ve keder gibi durumlar neden olmaktadır.

Zona hastalığını teyzem den duydum. Kendisi tüm eklemlerinin ağırdığını hekime göründüğünü , yapılan muayene sonucu zona teşhisinin konduğunu belirtti. Nedenini sorduğumda aşırı stresten kaynaklandığını söyledi. Teyzemin oğlunun yakın da düğünü var. Her ne kadar tatlı telaş görünsede , yapılacak hazırlıklar , harcamalar, eksiklikler , maddi manevi teyzemi sarsmış.

Zona hastalığının ağrısı o kadar kötüymişki anlatılacak gibi değil.. Aniden gecenin bir yarısı ,gögüste , sırtta ,karın da , kafada , kollarda ağrı uyandırıyormuş. Tastamam bu zona hastalığın dan teyzem 4 ay çekti. Şükür ki şimdi zona hastalığın dan kurtuldu. Zona genelde 50-60 yaş üzeri olanlarda sıklıkla görünsede , görüldüğü üzere gençlerde stres kaynaklıda olabiliyor. Zona hastalığına yakalanmamak için , olabildiğince stresten uzak kalmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek lazım. Bağışıklık sisteminin çökmesi zona hastalığını tetikleyip aktifleştirebilir. Makalemizin devamın da zona belirtilerine ve tedavi yöntemlerine değinicez.

Öncesi ; Zonadan Kaynaklanan Ağrıların Dindirilmesi adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



zona nedir.jpg




Zona Nedir?

Zona hastalığı sinir ucu iltihabı olarak adlandırabileceğimiz döküntülü ve ağrılı bir tablodur.
Omurilikten çıkan tek bir sinirin beslediği ağrılı ve karakterize bir hastalıktır.
Her yaş grubunda görülebilir.
Gençler ve çocuklar zona çıkardığında çabuk iyileşir. Ancak daha yaşlı grubunda zonanın şiddetli ağrıları gece yanığı olarak isimlendirilmiştir ve hasta için ızdıraplı bir durum yaratabilir.
Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda zona tek bir bölgede lokalize olmaz ve vücutta yaygın deri yerlerinde ortaya çıkabilir.
Kulak siniri ve göz siniri ile bağlantılı olarak ortaya çıkan zonalarda; bu iki organın tutumu hakkında bazı olaylar gösterebilir ve bu ikisiyle ilgili araştırmalar yapılması gerekebilir.
Sağlıklı bir kişide zona hastalığı tekrarlamaz, ancak; lenfoma ve diğer kan hastalıkları olan bireylerde ya da kemoterapi gören hastalarda birden fazla zona atağı görülebilir.

Zona Hastalığı Belirtileri
Zona hastalığı belirtileri açıktır ve doktor tarafından özel bir test olmadan da hemen teşhid edilebilir, sadece bazı özel durumlarda laboratuar testleri istenebiliyor, bunlar dışında Zona belirtilerini aşağıda görebilirsiniz:


Ciltte Kızarıklık
Ciltte Kabarcıkların oluşması
Şiddetli ağrı ve şiddetli yanma hissi
Baş ağırıları
Deride kabuklanma ve dökülme
Halsizlik ve yorgunluk
Bazı durumlarda Ateşlenme
Zona Hastalığı Tedavisi
Zona hastalığında hastanın yatak istirahatı çok önemlidir. Bağışıklık sistemini zayıflatan bir hastalık olduğu için hastanın dinlenmesi, iyileşme hızı açısından çok önemlidir. Zona hastalığının tedavisinde döküntü başladıktan ilk üç gün sonra antiviral ilaçlara başlandığı taktirde gelişecek ağrıların daha kısa sürdüğü gözlemlenebilir.

Genellikle zona döküntüsü üçüncü hafta gibi sonlanır. Hasta omurilikte şiddetli ağrılar hissedebilir, eğer bu ağrılar batıcı ve iğnelenme olarak hissediliyorsa bazı ağrı kesicilerle bu ağrıların şiddeti bir nebze de olsa giderilebilir. Döküntü bittikten sonra meydana gelen uzun süreli alerjilerde bazı antihistamin kullanılabilir. Eğer hastanın ağrıları kesilmiyorsa hemen doktora başvurmasında fayda var.

Zona Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Zona hastalığının mucizevi bitkisel kürü elma sirkedir. Elma sirkesinin en büyük özelliği anti bakteriyel olmasıdır ve bu özelliği sayesinde zona hastalığı yüzünden bedende oluşmuş olan kabarcıkları gidermekte kullanılır. Diğer bir özelliği ise ağrı kesici olarak kullanılmasıdır. Peki, bu mucizevi yöntemi nasıl uygulayabiliriz:

Zona Tedavisi (Lokal Sirke Tedavisi)
Bir pamuk alın ve onu elma sirkesinin içine sokun.
Sorunlu olan bölgeye yavaşça uygulayın (kabarcıklı bölgelerin soyulmamasına dikkat edin)
Bu yöntemi kullandıktan sonra ağrılarınızın hafiflediğini hemen hissedeceksiniz.
Bu yöntemi günde 2 defa uygulayabilirsiniz.
Zona Hastalığı Tedavisi (Oral Sirke Tedavisi)

Elma sirkesini ağız yolu ile de tüketebilirsiniz.
2 yemek kaşığı sirkeyi bir miktar su ile karıştırın.
Bu karışımı her gün tüketebilirsiniz.
Zona Hastalığı Tedavisi (Hindistan Cevizi Yağı)

Bu yağın faydaları sadece saçlarımız için geçerli değildir. Cildimiz içinde mucizevi etkileri vardır. Zona hastalığını tedavi etmek için yapmanız gereken:

Saf Hindistan cevizi yağını direkt olarak sorunlu bölgeye uygulayın ve ya gazlı bezi Hindistan cevizi yağına daldırın. Her saat başı bezi değiştirmeye özen gösterin
 
Geri
Üst