Mihrimah Sultan Külliyeleri

T

TİTAN

Forum Okuru
Mihrimah Sultan Külliyeleri
mihrimah sultan külliyeleri
üsküdar mihrimah sultan külliyesi
edirnekapı mihrimah sultan külliyesi



Kanuni Sultan Süleyman'la Hürrem Sultan'ın kızları Mihrimah Sultan'ın kendi adına Mimar Sinan'a yaptırdığı iki külliye vardır melekler :) Aynı adla yapılan bu iki külliyeden biri Edirnekapı'da, diğeri ise Üsküdar'dadır. :) Şimdi bu yapılar hakkında kısaca bilgi verelim..


uskudar-mihrimah-20b.jpg

Üsküdar Mihrimah Sultan Külliyesi

Külliye, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından, biri Edirnekapı olmak üzere, aynı adla inşa edilen iki Külliye’den biri olma özelliğini taşımaktadır. Üsküdar iskelesinin karşısında yer alan tarihi külliye, 1548 yılında inşa edilmiştir. Şehzade Camisi’yle aynı zamanda Sinan tarafından bina edilen mekânın ana öğeleri; cami, medrese, mektep, Sinaneddin Yusuf ve Sadrazam İbrahim Ethem Paşa Türbesi’dir.

Cami

Caminin kubbesi on metre çapındadır. Tek şerefeli iki minaresi, mukarnaslı mihrabı ve mermerden minberi klasik mimarinin en güçlü biçimlerini yansıtır. Cami Anadolu yakasındaki mimarinin önde gelen ve geçmişin izlerini taşıyan sayılı eserden biridir. Son cemaat bölümünü dolanan revakla ayrı bir estetik görünüme kavuşan yapının denize bakan tarafında, yirmi köşeli mermer bir şadırvan bulunur.

Diğer Yapılar

Külliyenin diğer bölümlerinin birçoğu günümüze ulaşamamıştır. Külliyenin On altı odadan oluşan ve günümüzde sağlık merkezi olarak kullanılan medresesi; Mihrimah Sultan’ın iki oğluna, Rüstem Paşa’nın oğlu Osman Ağa’ya ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’ya ait türbeler günümüze ulaşan yapılardır. Günümüze ulaşan külliye içindeki bir diğer yapıysa Sıbyan Mektebi’dir. Sıbyan Mektebi kubbeli bir sundurmadan ve bir dershaneden müteşekkildir. Tabhane 1772 yılındaki yangından sonra yok olmuş, Külliye Hanı’nın ve İmareti’nin kalıntıları tamamıyla silinmiştir.



edirnekapi-mihrimah-356.jpg


Edirnekapı Mihrimah Sultan Külliyesi

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan külliye, Fatih Edirnekapı’da Fevzi Paşa Caddesi üzerinde yer alır. Yapımı 1562 yılından 1565 yılına kadar sürmüş ve 1719 depreminde büyük hasar görmüş olan külliye içinde; cami, medrese, sıbyan mektebi, türbe, hamam ve çarşı bulunur.

Cami

Yaklaşık bin yüz metrekare alana bina edilmiş caminin ortasında yirmi metre çapında ve otuz beş metre yüksekliğinde bir kubbe bulunur. Dikdörtgensel bir planda olan yapının mermer minberi ve vitraylı pencereleri estetik görünümü güçlendirmiştir. Tek şerefeli tek minareyse, Mimar Sinan’ın inşa ettiği sultan camilerindeki minare profilinin dışında kalır. Bu minarenin üst kısmı 1719 depreminde yıkılmış, sonrasında tekrardan elden geçirilmiştir. Aynı depremde cami kubbelerinin çökmüş olduğunu da öğrendikten sonra, bugünkü bol pencereli orta kubbenin özgün biçimiyle mütenasip bir biçimde inşa edildiği konusunda tereddüde düşüyoruz.

Diğer Yapılar

Külliye içinde yer alan üç kubbeli dam örtüsüne sahip yapı, Sıbyan mektebidir ve hemen bitişiğindeki yapıysa, Güzel Ahmet Paşa Türbesi. 1900’lü yılların ilk çeyreğine kadar faaliyette olan bir çifte hamamı da içinde barındıran Külliye’nin cami avlusunda; mermer bir şadırvan, on dokuz bölmeden ve iki eyvandan oluşan bir iç mekân mevcuttur.

Külliye’nin günümüze ulaşamayan bir medresesi ve bir de çarşısı bulunur. Bu çarşının içindeki altmış üç dükkânın bir bölümü avlunun kuzey duvarının bitişiğinde bulunur.
 
Geri
Üst