Tiroit Bezinin Hamileliğe Etkileri Nelerdir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Tiroit Bezinin Hamileliğe Etkileri Nelerdir ?
tiroit bezi hamilelik
tiroit bezi ve hamilelik



Sevgili melekler, gerek genetik sebepler, gerekse hava kirliliği, stres, sağlıksız gıdalar gibi dış etkenlerden dolayı bozulan bünyeler nedeniyle pek çok kadın gebe kalamıyor. Buna kalıtsal olan ya da olmayan hastalıkları da katabiliriz. Tiroit bezi hastalığı da (eğer gerekli önlemler alınmazsa ) gebe kalmaya engel ve tehlikeli durumlar oluşturabilir. Bu yazımızda hamilelik ve tiroid bezi ile ilgili bilgiler vereceğiz sizlere..


tiroid-317.jpg


Tiroit bezinin hamileliğe etkisi var mı?
Tiroit metabolizmayı etkileyen çok önemli bir bezdir...Bu bezin doğru çalışmaması durumunda birçok organ etkilenmektedir. Üreme organları da etkilenir. Başta yumurtlama ve sperm kalitesi etkilenir. Zehirleyici ve tembel tiroit durumunda gebelik güçleşir. Gebe kalınsa da erken doğum veya düşük yapma riski çok yüksek olur.

Tiroit ilacı kullanan bir kişi hamile kalmayı planlayabilir mi?
Tiroit ilacı kullanan hastalar ise tiroit kontrolü sağlandıktan sonra gönül rahatlığı ile gebe kalabilir. Gebelik döneminde tiroit hormonlarına ihtiyaç artar. Bu durumda ilaç kullanan hastaların doktoruna danışarak doz artırması gerekebilir.

Tiroit hastaları için doğum hangi durumlarda tehlikeli olabilir?
Tiroit hormonlarının dozu iyi ayarlanmadığı sürece erken doğum, doğan bebeğin zeka geriliği, sakatlık ve sık enfeksiyona rastlanabilir.

Tiroit hormonları yüksekliğinde ve düşüklüğünde hangi şikayetler görülür?
Tiroit hormonun yüksekliğinde; sinirlilik, kilo kaybı, ateş, halsizlik ve gerginlik olur... Düşüklüğünde tam tersi; yorgunluk, enerji kaybı, anormal kilo artışı, deri kuruluğu ve kabızlık meydana gelir... Ayrıca tiroit hormunu eksikliğinde bağışıklık sistemi baskılanması ve aynı zamanda ödem çok yaygındır.

Hipotiroidi nasıl tedavi edilir? Tiroid hastalıkları ömür boyu sürer mi?
Tiroit hormonu eksikliğinde tedavi klasik olarak tiroit hormonu vermektir. İlaç sürekli ve ömür boyu kullanılmak zorundadır.

Tiroit rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan ilaçların yan etkileri neler olabilir? Bu yan etkiler normal midir?
Tiroit ilaçlarının genelde yan etkisi yoktur. Ancak tedavinin dozu aşırıya kaçarsa; titreme, gerginlik ve çarpıntı olur. Bir çok çalışmada kemik mineral kaybı olabilir.
 
Geri
Üst