Kısırlık Araştırma Yöntemleri

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Kısırlık Araştırma Yöntemleri
İnfertilite çiftlerinin yapmak zorunda olduğu başlıca 3 test vardır.
1. Spermiogram
2. Adetin 3.günü (2-4 ) bazal hormon profili
3. HSG (tüpler ve rahmin filmi)
Spermiogram:
Araştırmaya mutlaka erkek sperm analizi ile başlanmalıdır. Bu hem ucuz hem de çok fazla bilgi verebilen bir testtir. Çiftin daha önce bir bebeğinin olması durumu değiştirmemeli ve daha önce bebek sahibi olmuş çiftlerde erkeğin normal olduğu kabul edilerek, kadınların bir çok testi boş yere yaptırmalarının önüne geçilmelidir. Ve bazen erkek hastalar daha önce benim çocuğum oldu, sperm sayımına gerek yok diye düşünürler. Oysa sperm sayı ve kalitesi de yaş, enfeksiyon ve hormonlara bağlı olarak zamanla bozulabilmektedir. Bu yüzden kısırlık araştırmalarına erkekten başlanmalıdır.
Erkekler her ne kadar kabullenmek istemeseler de, gün geçtikçe erkek infertilitesi yaygınlaşmakta ve infertilitenin başlıca nedenlerinden biri olabilmektedir. Bir çok laboratuarda yapılabilen idrar tetkiki, hormon analizleri ve infertilitedeki en önemli test olarak kabul edilen sperm analizi (spermiogram) , yorumlanması ve uygulaması güç bir test olduğundan dikkatli yapılmalıdır. Sperm analizini yaptıracak olan kişinin dikkat etmesi gereken kurallar şunlardır;

1. 72-96 saat(2-5 gün) cinsel perhizi olması
2. Mastürbasyon öncesi az da olsa muhakkak idrar yapılmalı ve eller normal bir sabunla iyice yıkanıp, kurulanmalıdır.
3. Mastürbasyon ile alınan meni steril bir kapta toplanmalıdır.
4. Mastürbasyon sırasında kayganlaştırıcı madde (tükürük, sabun veya özel jeller) kullanılmamalıdır.
5. Mastürbasyon laboratuar ortamında yapılmalı veya bu mümkün değilse laboratuara soğuğa maruz kalmadan(alüminyum folyo veya havlu ile sarılarak vücut teması sağlanacak şekilde) 20-30 dk. içerisinde ulaştırılmalıdır.
6. Kişiye laboratuar ortamı dışından meni getirmenin sakıncaları iyice anlatılmalıdır.
 
Merhaba,
Ben 32 yaşında ve 5 aylık evliyim. Çocuk istiyoruz ve herşey yolundamı değilmi merak ettiğimiz için doktora gittik. Doktor muayne sonrası bende kan, idrar dahlili ve ultroson istedi. Bunlarda her şey normal bir problem görülmedi. Reglimin 3. günü hormon testlerimde yapıldı. Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum. Biraz daha bekleyelimmi çocuk için yoksa başka testlere ihtiyacımız varmı? Doktorum herşey yolunda dedi.
Estradiol 40.8, FSH 10.5, LH 5.54, Prolaktin 19.8
Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim syg.
 
Geri
Üst