Dünya'nın önünde eğildiği adam:Atatürk!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Dünya'nın önünde eğildiği adam:Atatürk!
M. K.ATATÜRK döneminin liderleri içerisinden 21. yüzyıla geçebilen tek liderdir. Üstelik diğer liderler kendi halkları tarafından yok edilmenin acısını yaşamışken, o hala halkının ve dünyanın nabzında en büyük canlılığıyla, sevgisiyle, saygısıyla hala yaşayabilen dünyadaki tek lider. Önemli olanda sanırım, yaşarken ölmek değil, öldükten sonra da bu kadar uzun süre canlı kalabilmeyi başarmak değil midir?
ATATÜRK´ü biz hep tarihe mal olmuş yönleriyle tanıdık: Asker ATATÜRK ya da devlet adamı ATATÜRK olarak.
Bu örnek dünyada tek olan örnektir. Herhalde başkasına da rastlamamız mümkün değil. En büyük düşmanı; hani şu ordularını denize döktüğü düşmanı, Yunan Başkomutanı Trikopis. Hiçbir zorlama olmadan, hiçbir baskı olmadan her Cumhuriyet Bayramı Atina´daki Türk büyükelçiliğine gidiyor Trikopis, ATATÜRK´ün resminin önüne geçiyor ve saygı duruşunda bulunuyor. Böyle bir saygıyı en büyük düşmanında uyandırabilen bir Mustafa Kemal.
Yıl 1938, General McArthur´un en zor, problemli, buhranlı dönemi. Birden çok sıkılır ve yanında duran 120 den fazla kişiye döner ve şöyle der: ´Şu anda hiçbirinizi değil, büyük istidadı ile M.Kemal´i görmek için neler vermezdim´ dedirten o büyük özlemi ve onu oluşturabilen M. Kemal´i.
Yıl 1938. Bir İran´lı şair Tahran gazetesine onun ölümü üzerine şiir yazar. İşte o şiirin iki mısrasında diyorki; ´Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse, başına Mustafa Kemal gibi lider getirir.´ dizelerindeki bu kıskançlığı oluşturabilen Mustafa Kemal.
Yıl 1976, UNESCO üyelerine bir öneriyle gelir. Öneri paketindeki bir cümle diyorki ´Bu gün UNESCO´ nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası M. Kemal´dir.´
Öneri nedir ?
Öneri ise onun doğumunun 100 yılında, 152 üyesi vardı UNESCO´nun. 152 ülkenin devletleri aynı anda kutlasın önerisidir. Birden İsveç delegesi ayağa kalkar ve şöyle söyler: ´Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?´ şeklindeki kinayeli sözüne, Rus delegesi ayağa fırlar, yumruğunu masaya vurur ve 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler;
´Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterimki ATATÜRK öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu 1 yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız´ sözlerini döktürtebilen bir M.Kemal.
Sonra nemi olur?
UNESCO tarihinde ilk ve tekdir hiç negatif oy yok, hiç çekimser oy yok. 152 ülke metne imza atar; hani İsveç delegesi demişti ya ´ne yani´ diye. O İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve şunları söyler; ´Ben ATATÜRK´ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor ilk imzayı ben atıyorum´ diyecektir. İşte o muhteşem belge diyorki;
´ATATÜRK KİMDİR;
ATATÜRK ULULARARASI ANLAYIŞ, İŞBİRLİĞİ, BARIŞ YOLUNDA ÇABA GÖSTERMİŞ ÜSTÜN KİŞİ, OLAĞANÜSTÜ DEVRİMLER GERÇEKLEŞTİRMİŞ BİR İNKİLAPÇI, SÖMÜRGECİLİK VE YAYILMACILIĞA KARŞI SAVAŞAN İLK ÖNDER, İNSAN HAKLARINA SAYGILI, DÜNYA BARIŞININ ÖNCÜSÜ, BÜTÜN YAŞAMI BOYUNCA İNSANLAR ARASINDA RENK, DİL,DİN, IRK AYIRIMI GÖSTERMEYEN,EŞİ OLMAYAN DEVLET ADAMI, TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURUCUSU´
Var mı böyle bir metin!
Bir filozof derki ´Bir ülke için kıstas aradığınız zaman o ülkenin en büyük liderini gözden geçirin´ şu anda kıstas arayan ülkelere sanıyorum bundan daha iyi bir metin gösteremeyiz. İşte bu metin 152 ülke tarafından imzalanmıştır. Eşi olmayan devlet adamı metni.
Yıl 1996, Haiti Cumhurbaşkanı ölür, vasiyet bırakır. Haiti haritada bir kutup kadar uzak ülke. Haiti C.başkanı 1996 da öldüğünde vasiyeti açılır.Vasiyetinde mezar taşına yazılması için bir metin bırakmıştır.
Haiti C.başkanının bugün mezar taşında yazan hitabe diyorki ´Bütün ömrüm boyunca Türkiye´nin lideri M.Kemal ATATÜRK´ü anlamış ve uygulamış olmaktan dolayı mutlu öldüm´
Yıllar bir şey değiştirdi mi?
2000 yılında ABD Başkanı milenyum mesajı veriyor. Mesajın bir yerinde şunları söyler; ´Bugün milenyumun hiç şüphe yoktur ki tek devlet adamı M.K.ATATÜRK´tür. Çünkü o yılın değil asrın lideri olabilmeyi başarmış tek liderdir.´ 2000 de ABD Başkanına bu gerçeği de ifade ettirebilen bir M.Kemal var. Asker M.Kemal´in, Devlet adamı M.Kemal´in çok dışında bir Mustafa Kemal.
2003-2004 de bir şey değişti mi?,
2004 de bir konferansda bir hanımefendi ayağa fırla¤¤¤¤¤ ´Ben Norveçli´yim ve şu anda Norveç´te çok sık kullanılan bir deyim var, bu deyimin anlamını anladım´ dedi. Hanımefendi ´ nedir o deyim´ denilince.´Norveççe´de ´ATATÜRK gibi düşünmek´ deyimi var. Çoksık kullanırız bu deyimi´ ´nerelerde kullanırsınız´ dendiğinde ´Hani bir problem veririz çöz diye o da tembellik eder çözmez. Deriz ki ona bu problemin mutlaka çözümü var. Birde ATATÜRK gibi düşün´. Galiba Norveççe´den çok bizim dilimizin bu deyime fazlasıyla ihtiyacı var.
Bir İngiliz gazeteci ATATÜRK´le röportaj yapar. (Röportaj Amerikan Büyük Kütüphanesinde) Mustafa Kemal´e şöyle sorar; ´Birleşmiş Milletlere üye olmayı düşünüyormusunuz?´ Mustafa Kemal´in cevabı şöyle olur : ´Şartlarımızı koyarız. Kabullerine bağlı. Biz müracaat etmeyiz üye olmak için. Eğer davet gelirse düşünürüz´. B. Milletler sadece Türkiye´yi davet edebilmek için yasasını değiştirir ve ilk davet edilen ülke olur M. Kemal´in Türkiye´si B. Milletlere. Sanıyorum feyz alacağımız çok şey var aslında M. Kemal´den. Ama bu arada 2005´de yabancı bir gazete sürmanşet büyük puntolarla şu başlığı atmış
´Bugün Ortadoğu´ya düzinelerle ATATÜRK lazım´. Yazar ATATÜRK ´ü hiç tanımıyor herhalde. Düzineye gerek yok bir tanesi de yeterdi aslında.
Filipinler´den Çin´e kadar 1925´de, 1938´de, 1996´da, 2000´de, 2005´de her ülkeden, cinsten, her statüden insanın özlemle, sevgiyle, saygıyla aradığı M.Kemal´den bahsediyoruz. Bugün Türkiye´nin en büyük sorunu nedir? Ekonomi ,işsizlik mi. Hayır Türkiye´nin çok önemli bir problemi var o problemi çözersek Türkiye ekonomiyi de, işsizliği de çözer. Evet Türkiye´de lider yetiştirme sorunu var.
Lider deyince nedense hep siyasi lider anlaşılır. Aslında lider çok kapsamlı bir kavram, siyasi lider veya sosyal lider. Lider dendiğinde asrın lideri dünya lideri olmalı .İşte böyle liderlere ihtiyacımız var. Asrın, dünyanın lideri. Atatürk´ün dünya Lideri olmasındaki sırı;
ATATÜRK tamam ben topraklarınızı kurtardım, askeri bir dehayım deyip yerine çekilmemiş, asker elbisesini çıkartıp, sivil elbisesini giymiş ve sınırlarını, hangi sınırın lideri ise o sınırların içerisinde ne var ise taşından toprağına hepsinin sorumluluğunu omuzlarında hissetmiştir. Onun için Mustafa Kemal bugün dünya lideridir. Nasıl mı ?
-Aşık ve şair, mahcup ve ürkek,
-Ama Karadenizli değil Karadeniz kadar canlı,
-Adanalı değil ama Adanalı kadar sıcak kanlı,
-Ve bir Aydınlı kadar oturaklı ve zeybek.
 
Geri
Üst