Zorunlu Eğitim 9 Yıla Çıkıyor - İşte 32 ilin listesi

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Zorunlu Eğitim 9 Yıla Çıkıyor - İşte 32 ilin listesi
Alıntı penceresindeki yazılar haberturk.com'dan.

Okul öncesi eğitim, gelecek eğitim-öğretim yılında bazı illerde artacak. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmasının planlandığı 32 il belirleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu illerin valileri ve milli eğitim müdürleriyle yarın bir araya gelerek, görüşlerini alacak.

Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitimin ileri yaşlarda taşıdığı önem nedeniyle bu yaş grubundaki çocukların okullaşma oranlarını yükseltmek amacıyla çalışmalar başlattı.

Bu kapsamda, 5 yaş (60-72 ay) grubunun zorunlu eğitim kapsamına alınması için pilot uygulama başlatmayı kararlaştıran Bakanlık, pilot uygulamaya dahil edilecek illeri belirlerken, okullaşma oranı yüzde 51'in üzerinde olanları tespit etti. Ayrıca bu illerin derslik, öğretmen, donatım ve materyal ihtiyaçları da göz önünde bulunduruldu.

Okul öncesi eğitimin önemini geç de olsa idrak etmek çok önemli gerçekten, birçok karakteristik ve zihinsel özelliğin şekillendiği bu yaşlar öğrencilerin ileriki yıllardaki başarılarını en fazla etkileyen zamanlar. Bu nedenle, okul öncesi eğitime herkesin dikkat etmesi gerekli, bilinçli veliler ve bilinçli bir sistemle çocukların geleceği çok daha farklı bir şekilde şekillenebilir.

MEB'in belirlediği ve 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren 5 yaş grubunda okul öncesi eğitimin zorunlu olmasının planlandığı 32 il şöyle:

''Amasya, Nevşehir, Çanakkale, Bilecik, Edirne, Karabük, Ardahan, Gümüşhane, Trabzon, Yalova, Karaman, Tunceli, Kilis, Bolu, Kırıkkale, Bayburt, Burdur, Kırklareli, Muğla, Düzce, Bartın, Artvin, Çankırı, Kütahya, Rize, Isparta, Kırşehir, Giresun, Uşak, Eskişehir, Sinop ve Samsun.''

Bu illerde gerekli alt yapısal sayının yeterli olduğu gözlenmiş olsa gerek. 9 yıla çıkarınca okullardaki sınıf ve öğretmen sayısının bu sisteme denk olması gerekiyor. Lakin her şehirde, hatta bazı merkezlerde bile bu alt yapı mevcut değil ne yazık ki.


Toplantıda bu illerin 5 yaş grubundaki çağ nüfusu, öğretmen, donatım, derslik durumu ele alınacak. Ayrıca, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer kurumların okul öncesi eğitime destek ve katkı sağlamalarına yönelik tedbirler de görüşülecek.

O nüfus gerçekten çok kalabalık, eğitime en erken alınması gereken topluluk da 5 yaş grubu kesinlikle.

-5 YILIN HEDEFİ YÜZDE 100 OKULLAŞMA-

Bakanlık verilerine göre Türkiye'de 1130 anaokulu ile ilköğretim okullarının bünyesindeki toplam 39 bin 481 ana sınıfı bulunuyor.

Türkiye'de 4-5 yaş (48-72 ay) grubu arasında toplam 761 bin 350 çocuk öğrenim görürken bu yaş çağ nüfusu 2 milyon 340 bin 43 çocuktan oluşuyor. Çağ nüfusu içindeki çocukların ancak yüzde 33'ü okul öncesi eğitimden yararlanıyor.

Okul öncesi eğitimden yararlanan 5 yaş (60-72 ay) çocuk sayısı 591 bin 122 iken çağ nüfusu 1 milyon 162 bin 951 olarak saptandı. 5 yaş grubunun okullaşma oranı da yüzde 51 olarak belirlendi.

MEB, 2013-2014 eğitim öğretim yılı sonuna kadar Türkiye genelinde 5 yaş grubunun okullaşma oranını yüzde 100'e çıkararak, zorunlu okul öncesi eğitimi Türkiye geneline yaygınlaştırmayı hedefliyor.

% 33 gelişmesi gereken Türkiye için gerçekten çok düşük bir rakam. Umarım bu düzenlemeler hedefine ulaşır ve çocuklar erken yaşta etkili bir eğitim alarak hem okul yaşantılarında hem de sosyal ilişkilerinde çok daha verimli ve başarılı olabilirler. Erken yaşta verilen bilgiler ve eğitim uygulamaları ilerleyen zamanlarda oluşabilecek sorunlar için de önleyici nitelik taşımaktadır çünkü.
 
Geri
Üst