2016 Ehliyet sınavı tarihleri

Uzman SühaN

Administrator
2016 Ehliyet sınavı tarihleri
Meb tarafından 2016 yılı sınav takvimi açıklanmıştır. 2015 yılının son sınavı, 12 Aralık 2015 tarihinde yapılmıştır. 2016 yılının ilk sınavı 13 Şubat 2016 tarihinde yapılacak. Geçen sene olduğu gibi 2016 yılında, 6 sınav yapılacak. 2014 yılında 9 sınav yapılırken, geçen sene MEB sınav sayısını 6'ya düşürdü.

13 Şubat 2016 Ehliyet sınavı için bankaya ücretlerin son ödeme tarihleri : 23 Aralık 2016 - 18 Ocak 2016 Tarihleridir.



ELEKTRONİK SINAV (ANKARA-ESKİŞEHİR RANDEVULU) 16.12.2015 - 31.12.2015 tarihleri arasındadır.


Tabloya baktığımızda 12 Aralık 2015 ehliyet sınavıyla, 13 Şubat 2015 ehliyet sınavı arasında 2 ay gibi bir süre bulunmaktadır. 13 Şubattan sonraki sınav, 14 mayıs 2016 tarihinde yapılacak. Arada 3 ay gibi bir zaman var. Planlamanızı ona göre yapınız.






9.jpg







Teorik sınav yapıldıktan 10 gün sonra ehliyet sınav sonuçları açıklanmaktadır. Elektronik sınav yapılan illerde ehliyet sınavı için merkezi sınav tarihlerini beklemeye gerek kalmıyor. Aday bilgisayar başında sınava giriyor ve aynı gün sonucunu öğrenip direksiyon sınavı için bekliyor, böylece zamandan tasarruf ediliyor.


Direksiyon sınavı genel olarak ehliyet sınavından başarılı olan adaylar için 2-3 hafta sonra , yoğunluk fazlaysa daha ileri bir tarihte yapılır.


1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ehliyet sertifikasını ehliyet belgesine dönüştüren sürücüler stajyer sürücü olarak kabul edilecek. Bununla birlikte artık 1 Ocak 2016 sonrasına ehliyet belgesi için başvuran adaylar aday sürücü olacak.

Yeni sistemle birlikte yaş sınırlarında değişiklik olmuştur. Ehliyet sertifika türleri değişecek ve toplam 18 adet yeni ehliyet sertifikası içinden aday kendine uygun olanını seçecek. Bu seçim esnasında yaş ve deneyim şartı aranacak.

Direksiyon sınavlarında 2016 itibariyle ilgili çalışmalar bitti yeni yılda stop hakkı 2'ye ve sınav süresi 30 dakikadan 35 dakikaya çıkabilir.

Teorik sınav ve direksiyon sınavı giriş ücreti şu an 70 TL'dir.


2016 YILI İTİBARİYLE EHLİYET YASASINDA YAPILAN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?


17 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazetede Karayolları Trafik Yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapıldı. Sürücüleri ve sürücü adaylarını birebir etkileyen en önemli maddeler alt kısımda sıralanmıştır.Karayolları yönetmeliğine "Aday Sürücü" kavramı eklenmiştir. Aday sürücülük uygulaması 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle uygulamaya girecek ve kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ehliyet alacak tüm adayların sürücü belgesinde "Aday sürücü" ibaresi yer alacak. Diğer bir ifadeyle halk arasında "stajyer ehliyet" olarak kabul edilmiştir. Stajyer ehliyet uygulaması hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız linke tıklayınız.

Stajyer Ehliyet

-2016 yılı için ehliyet başvurusu için eğitim seviyesiyle ilgili herhangi bir değişiklik olmamıştır. En az ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Eğer öğrenciyseniz. Öğrenci olarak bulunduğunuz eğitim kurumundan öğrenci belgesi almanız yeterlidir.

-Ehliyetlerin sınıfları değişti ve yeni eklemeler yapıldı. Özellikle kafa karıştıran konulardan biri budur. Özellikle büyük değişiklik Minibüs sürücüleri için gelmiştir. Eskiden B sınıfı herkes minibüs kullanabiliyordu. Artık böyle olmayacak. Bunun yanında özellikle römorkla yük taşımacılığı yapacak araçlar için de köklü değişikliklere gidilecek.Hangi ehliyet çeşidini almak gerekir veya yeni yılda eski sürücülerin durumu nedir? Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi için linkteki makaleyi okuyunuz.

Yeni ehliyet sınıfları

-Ağır araç sürücülerinin ehliyetlerini 5 senede bir, hafif araç sürücülerinin ehliyetlerinin 10 senede bir sağlık raporu alarak değiştirilmesi gerekmektedir.

-Yeni ehliyet yasasına göre ehliyet teorik uygulama esaslarında ilgili herhangi bir değişiklik olmamıştır. Yani soru sayısı, sınav süresi ve soru sayılarında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Sadece trafik adabı dersi eklenecek.

-1 Ocak 2016 Yılı itibariyle eski ehliyetlerin hepsi yenilecek ve herkes yeni ehliyet belgesi alacaktır. Fiyat, istenen belgeler ve son başvuru tarihleri belirlenmemiştir. İlerleyen günlerde bu konu netliğe kavuşacaktır. Yeni yılda ehliyet yenilemesiyle ilgili ayrıntılar için makaleyi okumanızı tavsiye ediyoruz.

2016 Ehliyet yenileme

-Aday sürücülerin yanlarında tecrübeli biri olması gerekliliği yoktur. Bu konu medya tarafından hatalı yönlendirme söz konusudur. İtibar etmeyiniz.
 
Geri
Üst