Adeti erteleyen geciktirici ilaçlar

Uzman SühaN

Administrator
Adeti erteleyen geciktirici ilaçlar
adet geciktirici ilaç nedir,adet geciktirici ilaçların yan etkileri,adet geciktirici ilaçlarla adeti ileri alma,adet geciktirici ilaçlarla adeti geri çekebilirmiyim,adet geciktirici ilaçlar hakkında bilgiler

g.jpg


Bazı nedenlerden dolayı (tatil, iş gezisi, spor, hacca gitmek gibi nedenlerden) mens kanamasını bir süre geciktirmek isteyen kadınlar için hormon tedavileri ile bunu sağlamak mümkündür.

Bunu sağlamak için sadede progesteron hormonu içeren ilaçlar yada östrojen ve progesteron hormonunu birlikte içeren doğum kontrol hapları kullanılabilir. Fakat bu tür hormon içeren ilaçlar herkes için uygun değildir ve doktor kontrolünde kullanılmadığında zararlı olabilir bu yüzden kesinlikle doktorunuza danışmadan bu tür ilaçlar kullanmamalısınız, size hangisinin uygun olduğunu, hangisinin sakıncalı olduğunu mutlaka doktorunuz değerlendirmelidir. Bu ilaçları doktorunuzun ayarladığı şekilde ve düzende kullanmadığınız taktirde adeti ertelemek yerine zamansız şekilde adet görmenize de neden olabilir.

Doğum kontrol hapı kullanıken kutu bittiğinden ara vermeden yeni bir kutuya başlarsanız adet görmezsiniz ve adetiniz gecikir. Hapları kullanmayı bıraktıktan bir kaç gün sonra tekrar adet görürsünüz.

Adet (regl) geciktirici ilaçlar hastaların tatil, denize girmek, bazı spor aktivitlerine katılmak, hacca gitmek gibi nedenlerle bazen talep ettikleri işlaçlardır. Kesinlikle doktor kontrolünde olmadan kullanılmaması gereken hormonal ilaçlardır. Adet geciktirilmesi amacıyla verilen ilaçlar progesteron (gestagen) içeren hormonal ilaçlardır. Bunların dışında doğum kontrol hapları da bazı hastalarda adet geciktirilmesi amacıyla verilebilir. Hangi ilacın hangi hastaya verileceği mutlaka doktor kontrolünde kararlaştırılmalıdıri kendi balınıza bu ilaçlardan birisini adet geciktirmek amacıyla kullanmanız hem istediğinizin tersine zamansız yerde adet görmenize neden olabilir hem de adet düzensizliğine neden olabilir.

Adet geciktirici ilaçlardan progesteron ilaçları adetin başlayacağı tarihe 3-5 gün kala kullanılmaya başlanır ve ilaç kullanıldığı sürece adet gecikmesi gelişir. Bu gecikme 10-15 gün veya daha fazla olabilir ancak çok uzun (1 ay kadar) gecikme her zaman mümkün olmayabilir, adet başlayabilir. Genellikle ilacı bıraktıktan 3-5 gün sonra regl kanaması başlar.

Doğum kontrol hapı kullanan bayanlar kutudaki hapların tamamını bitirdikten sonra ara vermeden yeni kutudakileri içmeye başlarlarsa adet kanaması başlamaz ve haplar bırakılana kadar adet gecikmesi yaşanır. Ancak doktor muayenesi olmadan bu tür uygulamalar denenmemelidir, sakıncalı olabilir. Bu yöntem 21 tablet içeren doğum kontrol hapları için geçerlidir, 28 tablet içerenler ile olmaz. 28 tablet içeren doğum kontrol hapları ile ancak son 7 tablet (hormon içermeyen tabletler) alınmadan yeni kutuya geçilerek uygulanabilir.
 
Geri
Üst