Arıların çiftleşme tıpası

büşra.shid

Yeni Üye
Üye
Arıların çiftleşme tıpası
arıların çiftleşme tıpası arıların çiftleşmesi hakkında ilginç bilgiler merak ettikleriniz hepsi burada melekler
Türkçe'mizin deyimlerine konu bile olmuştur çalışkan arılar.Altıgen petekleri muazzam özellikleri ile yeri gelince büyüleyici bir hayvan ama iğnesini soktuğu anda gözümüzde bitmiş ve ahımızı almış hayvanlarımızdandır.Gelin görün arıların daha ne ilginç özellikleri varmış..

arilarin-ciftlesme-tipasi,2,con-322.jpg


Arıların ve hayvanların bazı türlerinde erkekler ilişki sonrasında çiftleşme tıpası adı verilen jelatinimsi bir maddeyi dişinin rahmine yerleştirir. Bu dişinin başka erkeklere ilişkiye girmesine engel olur. Çiftleşme Tıpası arı, babun, sıçan, sincap, akrep, fare ve örümcekte görülmektedir.
Çiftleşme tıpası en çok binlerce arının olduğu kovanlarda işe yaramaktadır. Kraliçe arı bir defa çiftleştiğinde erkeği çiftleşme tıpasını yerleştirir. Erkek arı bu arada erkeklik organını kaybeder ve ölür. Kraliçe arıyla artık ilişkiye girmek isteyen erkek arıların büyük bir emek harcayarak tıpayı çıkartması gerekiyor. Tabi bunun için ölmeyide zaten göze almış durumdadır.

Kraliçe arı için verilen savaş etkilemiştir herhalde çoğumuzu.Canları pahasına peşinden koşmak.Ya benimsin ya kara toprağın misali :D Gerçi bunu derken kraliçe arıdan daha çok peşinden koşanlar gidiyor kara toprağa ama neyse.Çalışkan arılarımızın üreme olayları gerçekten orjinal.Mitoz bölünmenin de katkısının bulunduğu nadir eşeyli üreme tipine sahip bir hayvan.Saysak biter mi ki bilmediklerimiz öğreneceklerimiz,bitmez meleklerim bitmeeeeez :)
 
Geri
Üst