Bal İle İlgili Bilmedikleriniz

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Bal İle İlgili Bilmedikleriniz
Bu konu; bal hakkında bilinmeyenler hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, tabiatın en özel ve şifalı nimetlerinden biri olan bal, çocukların gelişme çağında tüketilmesi son derece faydalı gıdaların başında gelir. Bu muhteşem gıdanın küçücük bir arı tarafından yapıldığını düşünmek insanı daha da hayretlere düşürüyor. Bu sayfamızda sizlere bal hakkında ki enteresan bilgileri paylaşmak istiyoruz...


bal-244.jpg




Doğanın en özel ve şifalı armağanlarından olan bal, arılar tarafından çiçeklerden toplanan nektarlardan üretilir. Binlerce bitkinin şifasını taşıyan balın 1 gramını üretebilmek için arılar 4000'den fazla çiçekten nektar toplarlar.
Vitamin, mineral, amino asit ve antioksidan içeren bal, zengin bir karbonhidrat kaynağıdır. Balın rengi ve aroması, arının nektar kaynağına bağlı olarak değişir. Renk skalası şeffaftan koyu ambere ve kahverengiye kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Arının gezindiği çiçeğe göre balın tat ve aroması değişir. Koyu renk balın tadı daha yoğundur ve yüksek miktarda mineral içerir.

Bal hakkında yanlış bir kanı ise, kristalleşen balın gerçek olmadığıdır. Gerçek bal bazen kristalleşir, ancak besin değerini kaybetmez. Sahte bal ise doğanın özlerini içermediği için uzun süre kristalleşmeden kalabilir.
İster petek, ister süzme olsun kıvamına, rengine bakarak, tadarak gerçek balı sahtesinden ayırmak mümkün değildir. En sağlıklı yol, laboratuar analizidir.

Bal, vitamin ve besin değerleri açısından yetişkinler kadar çocuklar için de önemli bir gıdadır. İçeriğindeki vitamin ve enzimlerle çocukların bedensel gelişimlerine büyük ölçüde katkı sağladığı gibi enerji ihtiyaçlarını da karşılar. Ancak uzmanlar, 1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesini tavsiye etmiyor.

Bal çeşitleri: Ballar elde ediliş kaynaklarına göre çiçek balı ve salgı balı, elde ediliş şekillerine göre petek, süzme ve pres balı olarak çeşitlendirilir. Çiçek balı da kendi içinde toplandıkları yöreye hakim çiçek örtüsünün isimleri olan ıhlamur, pamuk, ayçiçeği, akasya, kestane, narenciye ve geven balı gibi çeşitlere ayrılır.
Faydaları: Mideye kuvvet verir, kansızlığı giderir. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Saçları besler, cildi güzelleştirir. İyi bir koruyucudur ve damarları açar. Romatizmaya faydalıdır. Ağrı dindirici, tansiyon düzenleyicidir. İştah açar, balgam söktürür, göz için şifalıdır.


Nasıl muhafaza etmek gerekir? Soğuk, balın kristalleşmesini hızlandırdığı için balı buzdolabında muhafaza etmek yanlıştır. Oda sıcaklığında tutmak gerekir. Bu yüzden mutfak dolabında saklamak bal için idealdir. Kristalleşen balı tekrar akıcı bir kıvama getirmek için, kavanozu sıcak su dolu bir kabın içinde bekletmek gerekir.
 
Geri
Üst