Benim güzel memleketim

narçiçeğimm

Daimi Üye
Üye
Benim güzel memleketim
nevşehirin tarihi.Benim güzel memeleketim çok özledim tam 13 yıl oldu gitmeyeli görmeyeli hasretimi böyle gidermeye çalışıyorum fotoğraflardan ve yayınlanan videolardan çocukluğumun bir kısmı orda geçti su taşıdığımız çeşmeleri sıcak ekmek yediğimiz fırınları buğday tarları üzüm bağları yazları gözlacı renkelriyle güne bakanlarıyla ooooooooofffff ooofffffff çocukluğum geldi birden aklıma ben çok özledim memleketimi meleklerim


5DDCAE5T91XCANL6EBICAB0GFCPCANGS77ICAW4JAR9CA6FDCZ0CAW6XVSLCAOHE9NKCA2L4WFDCAFZ1JY3CA4CVJZLCAC8VKTUCAV0HQYJCAN6VP0ECA3L2U5QCAVN71X4CAYMIOIYCARDAGSLCALWI8U4-241.jpg



Nevşehir ili doğuda Kayseri, batıda Aksaray, güneyde Niğde, kuzeyde Yozgat ile çevrilidir. Bölgede yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen malzemeler neticesinde Nevşehir’in tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Asurlular bu bölgeye Katpatuka adını verirken, İranlılar Kapadokya ismini vermişlerdir. Kapadokya ismi Pers dilinde “Cins Atlar Diyarı” anlamındadır. Nevşehir ilinin ilk ismi ise Nissa (NYSSA) ’dır. Texier’e göre Nissa ismini Rumlar muhafaza etmişlerdir. Türklerin bölgeye yerleşmesinden sonra Muşkara adı kullanılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında ise Muşkaralı Damat İbrahim Paşa yerleşkenin ismini Nevşehir olarak değiştirmiştir.

Yöre hakkındaki ilk bilgileri Asur Ticaret Kolonileri Çağı’ndan kalma tabletlerden öğrenmekteyiz Asur devletinin geliştiği sırada Kapadokya’daki halk küçük topluluklar halinde Mezopotamya’dan göç etmişlerdi. Texier’e göre buraya yerleşenlerin kimler olduğunu kesin olarak tespit etmek güçtür. Ona göre yöre halkı Sami topluluklarından olan Aramiler’den oluşmaktadır. Medeniyetten uzak olan bu dağ kavimleri Asurluların bölgeye gelmesinden sonra gelişme imkânı bulmuşlardır.

Bölgede tarihi Hititler’e kadar uzanan yeraltı şehirleri inşa edilmiştir. Hititler bu yer altı şehirlerini düşmandan gelebilecek saldırılara karşı kendileri korumak amacıyla kullanmışlardır. Ancak elde edilen verilerden bu şehirlerin daha çok Bizans döneminde kullanıldığı sonucuna ulaşılmaktadır.
Romalılar döneminde Ermeni ve Suriyeliler’den oluşan yöre halkı ilk zamanlar ateşperest iken Roma hâkimiyetinden sonra putperest inancı benimsemişlerdir. Hristiyanlığın ilk yıllarında yasak olması nedeniyle Hıristiyan olanlar işkence edilerek öldürülüyordu. Bu zulümden kurtulmak için kaçan kişiler Göreme yöresindeki peribacalarının içine oydukları evlerde yaşıyorlar ve yaptıkları kiliselerle de yörede dinlerini yamaya çalışıyorlardı. Hıristiyanlığın serbest bırakılmasından sonra da bölgedeki kiliseler okul gibi hizmet vererek papaz yetiştirmişlerdir.
1071 yılında Malazgirt muharebesinden sonra Anadolu’ya gelen Türkler Rum köyleri yanında Türk köyleri de kurmuşlardır. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında Nevşehir’in bulunduğu bölge Muşkara adında bir köydü ve Ürgüp’e bağlıydı. Osmanlı devleti zamanında Muşkara köyünde doğan Sadrazam İbrahim Paşa Muşkara’nın adını Nevşehir olarak değiştirdi. Çevre bölgelerdeki konargöçer aşiretlere Nevşehir’e yerleşmeleri durumunda onlardan vergi alınmayacağını bildirerek yörenin nüfusunun artmasını sağlamıştır. Yenilik yanlısı olan İbrahim Paşa içinde cami, medrese, kütüphane, han, hamam, imarethane, bulunan bir de külliye yaptırmıştır. Ancak yenilik karşıtı olan kişiler isyan çıkararak 1730 yılında İbrahim Paşayı öldürmüşlerdir. Paşanın ölümünden sonra önemini yitiren Nevşehir 1870 yılında Kırşehir’e, 1902’de Ankara’ya, Cumhuriyet döneminde de Niğde’ye bağlandıktan sonra 1954 yılında il olmuştur.
.
 
Geri
Üst