Bolu Şehir Tanıtımı

aSqimSin

Yeni Üye
Üye
Bolu Şehir Tanıtımı
Yüzölçümü:
11.051 km² Nüfus:
380.543 (1990) Yeşil ve mavinin kucaklaştığı, birlikte uyuyup uyandığı, rüzgârın başı dumanlı dağlarda efsanelerin en dramatiklerinden birini hâlâ fısıldadığı, binlerce yıldır bir çok uygarlığın filizlenip boy attığı ve meyvelerini bıraktığı şehirdir Bolu.

Bolu'nun, tabiat, insan ve tarihin el ele verip yoğurduğu güzelliklerini görmek, dağların söylediği Köroğlu türkülerini işitmek isteyenlerin şehre ulaşması hiç de zor değil. Bolu, Ankara ve İstanbul'un neredeyse tam ortasında bu iki merkezi birbirine bağlayan ana yolun üstündedir.
yedigoller.jpg


İLÇELER

Bolu ilinin ilçeleri; Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrısçık, Mengen, Mudurnu, Seben ve Yeniçağa' dır.

Dörtdivan: İlçede Yağbaşlar Köyün'de Bizans kale kalıntıları vardır. Yukarısayık ve Sorkun köyleri arasında bir tepede Himmet Dede Türbesi, Kılıçlar köyünde Kırklar Türbesi, Çalköy'de Şehriban Nine Türbesi, Merkez Camii yanında Secamehmet Dede Türbesi bulunmaktadır.Ayrıca Yağbaşlar Köyü Mürseller mahallesinde Ayvadibi Şifalı Suyu bulunur.Her yıl Temmuz ayı içinde Dörtdivan yaylalarında Köroğlu Şenlikleri yapılmaktadır.Çalköy, Çetikören, Karaçayır, Kapaklı ve Kirazlı en önemli yaylalarıdır.

Gerede: Asar Kale, Keçi Kalesi Kalıntıları, Kiliseli Han diye bilinen tarihi tüccar hanı, Yukarı Tekke Camii, Aşağı Tekke Camii Türbesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Esentepe'deki Ramazan Dede Türbeleri, gezilip görülebilecek tarihi eserler ve yerlerdir. Esentepe bölgesinde kışın kış sporları ve kayak yapmak mümkündür. Ayrıca yaz aylarında çim kayağı yapma imkanı vardır. Her yıl Temmuz ayı içinde Esentepe'de geleneksel "Esentepe Yağlı Güreşleri" yapılır.Şehrin kuzeyinde Esentepe, Arkut Dağlarında yaylalar başlıca mesirelik alanlardır. Özellikle Gerede Yaylaları yayla turizmine çok uygundur. Gerede'nin güneyinde ise 1200 - 1500 m. yüksekliklerde bulunan yaylalardan en önemlileri Haşat, ve Zorpan yaylalarıdır.

Göynük: 20. yüzyıl başlarına ait eski Türk evleri bakımından zengindir. Göynük İlçesi, sahip olduğu 110 adet tarihi konut, 17 cami, türbe, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 127 adet sivil mimarî eser sebebiyle "Kentsel Sit Alanı" ilân edilmiştir. Göynük'te ayrıca 1922 yılında yapılan 3 katlı Zafer Kulesi bulunmaktadır. Çubuk Yaylası, Arıkçayırı Yaylası, Bulanık Yaylası, Değirmenözü Yaylası, Hacımahmut Yaylası en önemli yaylalarıdır. Sünnet Gölü, Çubuk Gölü ve Çatak Köyü Kaplıcası görülmesi gereken turistik yerlerdir.

Kıbrıscık: Yaylaları ile ünlüdür. Köroğlu Dağlarının güney yamaçlarındaki düzlük alanlarda yer alan yaylalardan Belen, Karaköy, Kökez, Bölücekkaya, Kardoğan ve 1825 m. yükseklikte bulunan Devevira en önemlileridir.

Kıbrısçık- Beypazarı yolu üzerinde bulunan Karagöl, bir hektar genişliğinde oldukça derin bir göldür. Çevresi tamamen ormanlık olan gölde kamp yapmak için çok güzel yerler vardır. Gölde çok sayıda yaban ördeği olmasından dolayı avcıların uğrak yeridir. Göl kenarında bulunan bungalov tipi evlerde konaklama imkânı vardır.

Mengen: Mengen ormanlık bir bölgedir ve yüksek yaylaları bulunmaktadır. Başlıcaları; Soğucak, Akçakoca, Bürnük, Sırıklı, Çukur Yayla, Göl Yaylası, Aktepe, Ağalar, Küçükkuz, Civcivler, Mamatlar, Elemen ve Afşar Yaylalarıdır. Ödek, Kemal Savaş, Şirinyazı ve Hızarderesi Göletleri önemli mesire yerleridir. Mengen'in en büyük özelliği; çok ünlü aşçılar yetiştirmesidir. Her yıl Eylül ayının ilk haftasında geleneksel "Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali" düzenlenmektedir.

Mudurnu: İl merkezine 52 km uzaklıktaki Mudurnu İlçesi eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir. İlçede bulunan 165 adet ev ve 8 Cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 adet mimari değeri yüksek yapı nedeniyle "Kentsel Sit Alanı" ilan edilmiştir. Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri ise "Armutçular Konağı" dır. İlçe sınırlarındaki Sülük Gölü, Karamurat Gölü, Ümran Tepesi ve yaylalar halkın dinlenme yerleridir.

Mudurnu'ya 5 km. mesafede bulunan Babas Kaplıcası'nın metabolizma hastalıkları ve hafif diabetliler üzerinde olumlu etkileri vardır. Konaklama tesisi bulunmaktadır. Mudurnu'nun 30 km. kuzeybatısında yeralan Sarot Kaplıcası Taşkesti - Ilıca Köyü hudutları içerisindedir. Bolu ili dahilinde bulunan bütün maden sularından ayrı bir özellik taşıyan kaynak, sıcak ve sülfatlıdır.

Seben: İl merkezine 52 km uzaklıktaki Seben İlçesi Kiraz Dağı çevresinde toplanmış, ortalama 1400 m. yükseklikteki yaylalarla çevrilidir. Bu yaylaların en önemlileri Gerenözü ve Kızık yaylalarıdır. Kızık Yaylasının evleri, değişik mimarisiyle dikkati çeker. Bu evler hiç çivi kullanmadan, çam ağaçlarından çatkılı, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılmıştır. Yerden yüksekçe yapılmış merdivenler, geniş ocakları ve kendine özgü eşyaları ile bu evler değişik özellikler taşırlar.

Seben İlçesinin 14 km. güneyinde, Kesenözü Köyünde bulunan Bağlum Kaplıcaları mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

Yeniçağa: İl merkezine 37 km uzaklıktaki Yeniçağa İlçesi Ankara-İstanbul karayolu üzerindedir. İlçenin hemen kıyısında uzanan Yeniçağa Gölü kıyı boyunca uzanan ağaçları ile güzel bir mesire yeridir. Gölde tatlı su balıklarından karabalık avlanabilir.




Coğrafi Konumu
Düzce merkezli 1999 yilinda gerceklesen depremden sonra, Bolu ve Düzcenin ayrilmasi ile suanda Bolu Türkiye yüzölçümünün % 1,05 lik bölümünü kaplamaktadır. Bolu 8.294 km² (829.400 ha.) yüzölçümüne sahipdir ve Batı Karadeniz bölgesinde yer alır. Doğudan Batıya uzunluğu yaklaşık 186 km. kadardır. Bolunun 9 ilcesi bulunmaktadır ve bunlar Dörtdivan, Mengen, Mudurnu, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Seben, Yeniçağa ve Merkez dir. Bolu İl Merkezine göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık ise güneyde yer almaktadır.

Bolu batıda Düzce ve Sakarya, güneybatıda Bilecik ve Eskişehir, güneyde Ankara, doğuda Çankırı, kuzeyde Zonguldak ve kuzey doğuda Karabük olarak çevrelenmiştir.Güzel ve değişik bir yeri vardır.


Bolu ili hakkında açıklama

Bolu ili doga harikasi bir sehirdir.

Bolu her hafta sonu kalabaliktan kurtulmak isteyen bircok yerli turiste kapilarini Abant gölü ile açar. Abant gölünde faytonla bir tur yapabilir,ata binebilir yada bisiklet kiralaya bilirsiniz. Aynı zamanda burada bulunan yerli köylülerden taze doğal ürünler satın alabilirsiniz. Bolu ili sınırları içerisinde bulunan Yedi Göller, Gölcük, Sünnet Gölü, Sülüklü göl gibi tabi güzelliğe haiz yerler görülmeye değer.


Nüfus

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre 2005 yılındaki Bolunun son nufus bildirimi 265 bin 139 kisidir. Bolu Merkez 85 bin nüfusa sahiptir. En az nüfuslu ilçe ise Dörtdivan ilçesidir.
Merkezin 2000 genel nüfus sayımına göre 135.009'dir. Bunun 84.565'si ilçe merkezinde, 'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
 
Bolu Tarihi

BİTHYN'LERİN HAKİMİYETİ

Hitit İmparatorluğunun tarihe karışmasından sonra Anadolu güç dengeleri değişti. Phyrig ve Bithynler, Sakarya bölgesinde yerleştiler. Bithynlerden önce de Bebrykler, Mariandynler, Koukones'ler, Thynler ve Paphlagon'lar Bolu yöresinin ilk ahalisini teşkil ettiler. Lydler, Persler de Bolu'da hakim topluluklardı. Hellenler başka kültür ve görüşü Bolu'ya taşıdılar.


İskender, sefer yolu üzerinde olmadığı için Bithyn ve Paphlagonlara boyun eğdiremedi. Fakat, onun ölümünden sonra, Hellenistik krallıklar döneminde, Bithynler, Bolu'nun Güney Marmara'nın hakim unsuru oldular. Xnephon, Anabasis denilen onbinlerini Karadeniz sahilinden ülkesine getirirken, Bithyn arazisinden geçmiştir.


Bu sırada Herakleialılar, onlara bazen dostane bazen de düşmanca tavır takındılar. Bolu'nun kuzey batısındaki Kalpe dolaylarında Bithyn ve Hellen çarpışmaları meydana gelmiş ise de taraflara pek zarar vermemiştir. Bithynlerin Bolu hakimiyeti M.Ö 279 - M.Ö 74 tarihleri arasında olmuştur. Kurucuları, I. Nikomedes'dir.


Bu kral, İzmit Körfezinin bitim yerinde Astakos'un tam karşısında, kendi ismi ile anılan Nikomedia'yı kurmuş ve başkent yapmıştır. Böylece Bolu da siyasi ve askeri bakımdan Nikomedia'daki yönetime bağlı kalmıştır. Nikomedes'den sonra saltanat süren Bithyn kralları Ziaelas (255-235), I. Prusias (238-183), II. Prusias (183-149), II. Nikomedes Epiphanes (149-120), III. Nikomedes Eugergetes (120-92), ve IV. Nikomedes Philopator (92-74)'dir. Zieales Paphlagonia fetihleri sırasında Krateia'yı imar ettirdi.
 
Cevap: Bolu Genel Özet

Bolu


Türkiye yüzölçümünün % 1,05''lik bölümünü kaplayan Bolu ili, 8.294 km² (829.400 ha.) yüzölçümü ile Karadeniz Bölgesi''nin Batı Karadeniz bölümünde yer alır. Doğu-Batı uzunluğu yaklaşık 186 km.dir. Bolu''nun, Dörtdivan, Mengen, Mudurnu, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Seben, Yeniçağa ve Merkez ile birlikte 9 İlçesi bulunmaktadır. Bolu İl Merkezine göre; Dörtdivan, Yeniçağa ve Gerede doğuda, Mengen kuzeydoğuda, Göynük ve Mudurnu güneybatıda, Seben ve Kıbrıscık ise güneyde yer almaktadır. Bolu''nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük yer alır. İlimizin merkez ve diğer ilçelerin yüzölçümleri km2 olarak aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
 
Cevap: Bolu İlinin İlçeleri

Dörtdivan, Bolu


Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 3.300[1] (2000) İlçe nüfusu 9.528[2] (2000) Yüzölçümü 284 km² Koordinatlar
Posta kodu 11x xx Alan kodu 0374 İl plaka kodu 11 Yönetim İl Bolu Kaymakam Ali Edip Burhan Belediye başkanı Mehmet Aynagöz Dörtdivan Bolu'nun bir ilçesidir. İlçede Yağbaşlar Köyün'de Bizans kale kalıntıları vardır. Yukarısayık ve Sorkun köyleri arasında bir tepede Himmet Dede Türbesi, Kılıçlar köyünde Kırklar Türbesi, Çalköy'de Şehriban Nine Türbesi, Merkez Camii yanında Secamehmet Dede Türbesi bulunmaktadır.Ayrıca Yağbaşlar Köyü Mürseller mahallesinde Ayvadibi Şifalı Suyu bulunur.Her yıl Temmuz ayı içinde Dörtdivan yaylalarında Köroğlu Şenlikleri yapılmaktadır.Çalköy, Çetikören, Karaçayır, Kapaklı ve Kirazlı en önemli yaylalarıdır.

Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 9528'dir. Bunun 3335'si ilçe merkezinde, 6193'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, 30? köy ve 2? mahalleden oluşmaktadır.




Gerede, Bolu
Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 25.200[1] (2000) İlçe nüfusu 41.391[2] (2000) Yüzölçümü 1.255 km² Rakım 1.300 metre Koordinatlar
Posta kodu 14900 Alan kodu 0374 İl plaka kodu 14 Yönetim İl Bolu Kaymakam Şevket CİNBİR Belediye başkanı Ömer BAYGIN Gerede Bolu'nun bir ilçesidir.
Batı Karadeniz bölgesinde Bolu'nun doğusunda 1255 km2 yüzölçümü ile yer alır. Güney doğuda Kızılcahamam ve Çamlıdere ile, kuzey doğuda Çerkeş ve Eskipazar, Güney batıda Dörtdivan, Kuzeyde Mengen, batıda Yeniçağa ilçeleriyle çevrilmiştir.


İç Anadolu Bölgesi'nin Batı Karadeniz'e geçit verdiği bir konumda ortalama 1300 metre yükseklikte dalgalı bir arazi şeklinde etrafı ormanlarla kaplı dağlarla çevrili sert iklimli bol yağışlı bir ova şeklindedir. Kuzeydeki dağlık alanın 1600-1800 metre yüksekliklerinde düz şeritler halinde Gerede yaylaları yer almaktadır.

Gerede, uluslararası bisiklet ve kayak kros yarışmaları için çok uygun orman içi spor alanlarına sahiptir. Dünyanın uluslararası bir karayoluna en yakın kayak merkezi Gerede'dedir.


Asar Kale, Keçi Kalesi Kalıntıları, Kiliseli Han diye bilinen tarihi tüccar hanı, Yukarı Tekke Camii, Aşağı Tekke Camii Türbesi, Yıldırım Beyazıt Camii, Esentepe'deki Ramazan Dede Türbeleri, gezilip görülebilecek tarihi eserler ve yerlerdir.

Her yıl Temmuz ayı içinde Esentepe'de geleneksel "Esentepe Yağlı Güreşleri" yapılır. Şehrin kuzeyinde Esentepe, Arkut Dağlarında yaylalar başlıca mesirelik alanlardır. Özellikle Gerede Yaylaları yayla turizmine çok uygundur. Gerede'nin güneyinde ise 1200 - 1500 m. yüksekliklerde bulunan yaylalardan en önemlileri Haşat ve Zorpan yaylalarıdır. Gerede'de 3 adet kriter göl bulunmaktadır. Gerede Gölü, Kapaklı Gölleri ve Ulusu Deresi de Gerede'den geçmektedir.


Gerede, geçimini dericilikle sağlar. İç ve dış piyasaya deri ürünleri üreten birçok tabakhanesi ve kemer imalathanesi mevcuttur.

Gerede'nin bazı merkezlere uzaklığı şu şekildedir :

Ankara'ya 130 km.
İstanbul'a 300 km.
Abant'a 80 km.
Safranbolu'ya 90 km.
Yedigöller'e 75 km.
Kartalkaya'ya 65 km.
Bolu Gölcük'e 70 km.
Bolu kaplıcalarına 65 km.
Kızılcahamam Kaplıcalarına 60 km.


Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 41391'dir. Bunun 25188'si ilçe merkezinde, 16203'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 98 köy ve ? mahalleden

Gerede belde ve köyleri
İl: Bolu ● İlçe Merkezi: Gerede
Beldeler: YOK
Köyler:
• • • Ağızörengüney • Ahmetler • Akbaş • Akçabey • Akçaşehir • Aktaş • Aktaşkurtlar • Asmaca • Aşağıovacık • Aşağıörenbaşı • Avşartarakçı • Aydınlar • Bahçedere • Balcılar • Beşkonak • Birinciafşar • Bünüş • Çağış • Çalaman • Çalışlar • Çayören • ÇayörengüneyÇoğullu • Çukurca • Dağkara • Danışmentler • Davutbeyli • Demircisopran • Demirler • Dikmen • Dursunfakı • Elören • Enseliler • Ertuğral • Eymür • Geçitler • Göynükören • Güneydemirciler • Hacılar • Halaçlar • Hasanlar • Havullu • Ibrıcak • İkinciafşar • İmamlarİnköy • Kalaç • Kapaklı • Karacadağ • Karacadağdemirciler • Karapazar • Kavacık • Kayıkiraz • Kayısopran • Kazanlar • Koçumlar • Kösreli • Külef • Kürkçüler • Macarlar • Mangallar • Mircekiraz • Mukamlar • Muratfakı • Mürdükler • Nuhören • Ortaca • ÖrencikSalur • Samat • Sapanlıurgancılar • Sarıoğlu • Sipahiler • Sofular • Sungurlar • Sülllertoklar • Tatlar • Ulaçlar • Ümitköy • Yağdaş • Yakaboy • Yakakaya • Yazıkara • Yazıköy • Yelkenler • Yenecik • Yeniyapar • Yeşilvadi • Yukarıovacık • Yukarıörenbaşı • Yunuslar • Zeyneller





oluşmaktadır.
Göynük, Bolu
Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 4269[1] (2007) İlçe nüfusu 16609[2] (2007) Yüzölçümü 1.436 km² Koordinatlar
Posta kodu 14780 Alan kodu 0374 İl plaka kodu 14 Yönetim İl Bolu Kaymakam Mustafa DEMİRELLİ Belediye başkanı Abdülkadir YILMAN
Göynük Bolu'nun bir ilçesidir. 20. yüzyıl başlarına ait eski Türk evleri bakımından zengindir. Göynük İlçesi, sahip olduğu 110 adet tarihi konut, 17 cami, türbe, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 127 adet sivil mimarî eser sebebiyle "Kentsel Sit Alanı" ilân edilmiştir. Göynük'te ayrıca 1922 yılında yapılan 3 katlı Zafer Kulesi bulunmaktadır. Çubuk Yaylası, Arıkçayırı Yaylası, Bulanık Yaylası, Değirmenözü Yaylası, Hacımahmut Yaylası en önemli yaylalarıdır. Sünnet Gölü, Çubuk Gölü, Bölücekova Köyü Şelale ve Kanyonu, Çatak Köyü Kaplıcası görülmesi gereken turistik yerlerdir.


Nüfus

İlçenin nüfusu 2007 yılı genel nüfus sayımına göre 16609'dur. Bunun 4269'u ilçe merkezinde, 12340'ı ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır. İlçe nüfusu azalma eğilimindedir.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.





Kıbrıscık, Bolu

Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 1.524[1] (2000) İlçe nüfusu 5.534[2] (2000) Yüzölçümü 641 km² Koordinatlar
Posta kodu 11x xx Alan kodu 0374 İl plaka kodu 11 Yönetim İl Bolu Kaymakam Davut Sinanoğlu Belediye başkanı Kemal Aktaş
Kıbrısçık Bolu'nun bir ilçesidir. Yaylaları ile ünlüdür. Köroğlu Dağlarının güney yamaçlarındaki düzlük alanlarda yer alan yaylalardan Belen, Karaköy, Kökez, Bölücekkaya, Kardoğan ve 1825 m. yükseklikte bulunan Devevira en önemlileridir.
Kıbrısçık- Beypazarı yolu üzerinde bulunan Karagöl, bir hektar genişliğinde oldukça derin bir göldür. Çevresi tamamen ormanlık olan gölde kamp yapmak için çok güzel yerler vardır. Gölde çok sayıda yaban ördeği olmasından dolayı avcıların uğrak yeridir. Göl kenarında bulunan bungalov tipi evlerde konaklama imkânı vardır.

Tarihçesi

Anadolu'nun Kuzeybatısında Karadeniz Bölgesinin batı bölümünde yer alan Kıbrıscık, Osmanlı Beyliğinin ilk devirlerinden itibaren Bitinya olarak bilinen Bolu ile birlikte Osmanlı himayesine girmiştir. Osmanlı Devletinin, Devlet yönetiminin 19. Yüzyıl başlarında iyice bozulmuş olduğu görülür. Bu dönemde halk devlet yöneticilerinden memnun değildir. Yeniden oluşturulan teşkilatlanma ile Bolu Voyvodalığı kaldırılıp, yerine daha geçerli ve disiplinli bir yönetim olan Mutasarrıflık kurulur. Bu sırada Bolu'nun 19 Voyvodalığı vardır ve bunlardan birisi de Kıbrıscık Voyvodalığıdır. Bu dönemde Kıbrıscık'da yönetim halk tarafından seçilen ayanlarca yapılırdı. Ayanların yetkileri çok genişti. Ayanlar yönetiminde 30-40 kadar köy bir araya getirilirdi ve bir ayanlık olarak idare edilirdi. O sırada Bolu ve çevresindeki ayanların bağlı olduğu voyvodaların idaresinin halka karşı tutumlarının çok sert olduğu, Kıbrısçık'ta ise bu duruma rastlanılmadığı görülmektedir. İyi bir yönetim gösteren ayanların uzun müddet iş başında kalarak halkı yönetmeye devam ettikleri gerçektir. Bugün birçok köyde "Ayanlar" adı ile anılan sülaleler vardır ki, o zamanın idarecilerinin soylarının devamları olan akrabalarıdır. 1864-1908 Yılları arasında Kıbrıscık, Kastamonu iline bağlı Bolu sancağının bir bucağı durumundadır. 1908 Yılında II. Meşrutiyet ilan edilince, Bolu müstakil bir Mutasarrıflık oldu. 1334 Bolu Salnamesine göre Kıbrısçık'ın Bolu'ya bağlı bir bucak olduğu görülür. 1946 Yılında Seben ilçe olunca, Kıbrısçık Seben'in bir bucağı olmuştur. 1 Nisan 1958'de ise Bolu iline bağlı bir ilçe olmuştur.
İKLİMİ Kıbrıscık İlçesi, konum itibariyle Karadeniz Bölgesinde yer almasına karşılık, İç Anadolu Bölgesinin karasal iklimini taşır. Yaz ve sonbahar mevsiminde sık yağmur alır. Diğer mevsimler kurak geçer. Kışlar soğuk ve kuru, buna karşılık mevsimine göre karlı ve soğuktur.
TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ İlçemiz Turizm yönünden oldukca zengin bölgedir. Gezilip görülebilecek yerler şuralardır; - Köroğlu Dağları eteklerinde bulunan Köroğlu Yaylaları Mesire yeri, - Bulgaz Dağları eteklerinde bulunan Karagöl, - Alcının Kaya Ulu Dere Boyunda birkaç mağara ve Peri Bacaları, gezilip görülmeye değer mesire yerleridir. - İlçemizin her köyünün yaylası olup, bu yaylalar köylerin adlarını taşırlar. Yaylalara ulaşım ancak özel araçlarla yapılır. Ayrıca geleceğin alternatif turizmi olan Yayla turizmine çok elverişlidir. Yaylalarımız betonlaşmamış ve orijinalliğini korumuştur.Köroğlu Dağı meşhurdur bu dağda Köroğlu efsanesi geçmiştir.Köroğlu bu dağda yaşamıştır.



Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 5534'dir. Bunun 2549'si ilçe merkezinde, 2985'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? [0[belde]], 22 köy ve 2mahalleden oluşmaktadır.









Mengen, Bolu

Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 5.500[1] (2000) İlçe nüfusu 17.800[2] (2000) Yüzölçümü 895 km² Koordinatlar
Posta kodu 14840 Alan kodu 0374 İl plaka kodu 14 Yönetim İl Bolu Kaymakam Ali Fuat Atik Belediye başkanı Yurdakul Eröz
Mengen Bolu'nun bir ilçesidir. 5500 Merkez ve 17800 köyleri ile birlikte toplam nüfusudur. Nufüsa kayıtlı kişi sayısı ise şu anda 146.780'dir. Bu da Mengen'in çok fazla göç veren bir yer olduğunu kanıtlar niteliktedir. Mengen ormanlık bir bölgedir ve yüksek yaylaları bulunmaktadır. Başlıcaları; Soğucak, Akçakoca, Bürnük, Sırıklı, Çukur Yayla, Göl Yaylası, Aktepe, Ağalar, Küçükkuz, Civcivler, Mamatlar, Elemen ve Afşar Yaylalarıdır. Ödek, Kemal Savaş, Şirinyazı ve Hızarderesi Göletleri önemli mesire yerleridir. Mengen'in en büyük özelliği; çok ünlü aşçılar yetiştirmesidir. Her yıl Ağustos ayının ilk haftasında geleneksel "Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali" düzenlenmektedir. Bu festival yakında Uluslararası olarak kutlanmaya başlanacaktır. Aynı zamanda Mengen'e bağlı Pazarköy

Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 25148'dir. Bunun 5955'si ilçe merkezinde, 'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.









Beldesi'nde her yıl Temmuz ayında Yayla Şenlikleri düzenlenmektedir.Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi 1985 yılında eğitime başlamış ilk mezunlarını 1992 yılında vermiştir.Daha sonra Aşçılık Yüksek Okulu İzzet Baysal Üniversitesi bünyesinde açılmıştır.
Mudurnu, Bolu

Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 6.000[1] (2000) İlçe nüfusu 25,48[2] (2000) Yüzölçümü 1,349 km² Koordinatlar
Posta kodu 14800 Alan kodu 0374 İl plaka kodu 14 Yönetim İl Bolu Kaymakam Ömer Duran Belediye başkanı Metin Soygür
Mudurnu Bolu'nun bir ilçesidir. İl merkezine 52 km uzaklıktaki Mudurnu İlçesi eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahiptir.yeşilin hakim olduğu İlçede bulunan 165 adet ev ve 8 Cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 adet mimari değeri yüksek yapı nedeniyle "Kentsel Sit Alanı" ilan edilmiştir. Türk sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri ise Armutçular Konağı ve Keyvanlar Konağıdır.Yöresel ev yemeklerinin tanıtıldığığı konaklardan oda kiralamak,ta mümkün.İlçe sınırlarındaki Sülük Gölü, Karamurat Gölü,şeyh-ül Ümran Tepesi(şeyh-ül imran bayramı temmuz ayı,nın ilk haftası)görülmeğe değer yerlerinden olup tüm mudurnu,yu kuş bakışı izleme imkanı sunar.Gelir kaynağı hayvancılık olan mudurnu,da bayanların hünerle işlediği iğne oyası,da gelir kaynağıdır.ayrıca pişmaniye adıyla bildiğimiz mudurnu saray helvalarının üretim merkezi olan mudurnu birçok isimle kendini türkiye ve dünya çapında ismini duyurmuştur.Demirciler çarşısında eskilerin el işlerini bu güne taşıyan birkaç esnaf bulmak da mümkün
Mudurnu'ya 5 km. mesafede bulunan Babas Kaplıcası'nın metabolizma hastalıkları ve hafif diabetliler üzerinde olumlu etkileri vardır. Konaklama tesisi olarak restore edilmiş konaklar tarih öncesinin ihtişamımını taşımaktadır. Mudurnu'nun 30 km. kuzeybatısında yeralan Sarot Kaplıcası Taşkesti - Ilıca Köyü hudutları içerisindedir. Bolu ili dahilinde bulunan bütün maden sularından ayrı bir özellik taşıyan kaynak, sıcak ve sülfatlıdır.

Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 25148'dir. Bunun 5955'si ilçe merkezinde, 19193'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.









Seben, Bolu

Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 4.334[1] (2000) İlçe nüfusu 8.871[2] (2000) Yüzölçümü 682 km² Koordinatlar
Posta kodu 14x xx Alan kodu 0374 İl plaka kodu 14 Yönetim İl Bolu Kaymakam Fehmi Sinan NİYAZİ Belediye başkanı Süleyman ÖZBAĞ
Seben Bolu ilinin 56 km güneyinde bulunan ilçe. Elması ile meşhurdur. Bir rivayete göre ilçe ismini kuzeyinde bulunan Seben Dağı`ndan almıştır. Ormanda yetişen Semen çiçeğinin de ilçeye ismini verdiği düşünülmektedir.
Kiraz Dağı çevresinde toplanmış, ortalama 1400 m. yükseklikteki yaylalarla çevrilidir. Bu yaylaların en önemlileri Gerenözü ve Kızık yaylalarıdır. Kızık Yaylasının evleri, değişik mimarisiyle dikkati çeker. Bu evler hiç çivi kullanmadan, çam ağaçlarından çatkılı, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılmıştır. Yerden yüksekçe yapılmış merdivenler, geniş ocakları ve kendine özgü eşyaları ile bu evler değişik özellikler taşırlar.
Seben İlçesinin 14 km. güneyinde, Kesenözü Köyünde bulunan Bağlum Kaplıcaları mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.



Nüfus

İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 8871'dir. Bunun 4334'si ilçe merkezinde, 4537'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; ? belde, ? köy ve ? mahalleden oluşmaktadır.






Yeniçağa, Bolu


Turkiye'de yeri Bilgiler Şehir nüfusu 5.796[1] (2007) İlçe nüfusu 8.528[2] (2007) Yüzölçümü 225 km² Koordinatlar
Posta kodu 14x xx Alan kodu 0374 İl plaka kodu 14

Yeniçağa Bolu'nun bir ilçesidir.Yeniçaga ilçesinin tarihçesi, ilçeye bagli Eskiçaga Köyü'ne dayanmaktadir.
Eskiçaga, Zonguldak yolu üzerinde, ilçe merkezine 8 km . uzaklikta olup, Yedi asir önce “Çaga” ismiyle kurulmus, üç tepe arasinda kalan bir vadiye yerlesmistir.
1402 yilinda Yildirim Beyazit Han Ankara Savasi'na giderken ordularinin toplanma bölgesi olarak burayi seçmistir; bir süre kalmis ve bulundugu süre içinde buraya bir hamam, bir çamasirhane ve bir camii insa etmistir.
“ÇAGA” büyük bir yerlesim merkezi iken 1904 yilinda çikan büyük bir yangin felaketi neticesi halkin bir kismi bu gün Yeniçaga denen bölgeye göç etmislerdir. Bu göç olayi Sultan Resat zamaninda oldugu için buraya “Resadiye” adi verilmistir.
1934 yilinda ise Atatürk Bolu'ya giderken Resadiye'de mola vermis ve yöre halkinin Çaga'dan geldigini ögrenince de,”ÇAGA” ya Eskiçaga, Resadiye'ye de “Yeniçaga” denilmesini istemistir. O günden bu güne kadar ilçenin ismi “Yeniçaga” olarak kalmistir .
1944 yilinda Eskiçaga' da meydana gelen büyük deprem sonrasi, Eskiçaga halkinin %80'i Yeniçaga' ya göç etmis. 1936 yilindan 1990 yilina kadar nahiye olan Yeniçaga, 1962 yilinda Belediye teskilatina kavusmustur.
Büyük bir hizla gelisen Yeniçaga nahiyesi, 20 Mayis 1990 tarih ve 20553 sayili Resmi Gazete'de yayinlanarak yürürlügü giren 3644 sayili kanunla Ilçe olmustur.
5 Agustos 1991 tarihinde Ilçe Kaymakami göreve baslamis ve 5 Eylül 1991 günü Ilçe Teskilati resmen faaliyete geçmistir.
İl merkezine 38 km uzaklıktaki Yeniçağa İlçesi Ankara-İstanbul karayolu üzerindedir.
İlçenin hemen kıyısında uzanan Yeniçağa Gölü kıyı boyunca uzanan ağaçları ile doğa harikası bir mesire yeridir.Bu mesire alanı, mevsimsel olarak göçmen kuşların konaklama yeri olma özelliği gösterdiğinden dolayı "Kuş Cenneti" ismi ile de anılmaktadır. Gölde tatlı su balıklarından karabalık avlanabilir. Ankara - İstanbul arasındaki konumu, ulaşımı kolay bir bölgede yer alması ve sahip olduğu doğal zenginlikler nedeni ile gelecekte yerleşim bölgesi olarak rağbet görmesi ve turizm merkezi haline gelmesi kuvvetle muhtemel ilçelerimizdendir.
Nakliyecilik, özellikle de uluslararası taşımacılık ilçenin en önemli ekonomik kaynağıdır. Halk ozanlarımızdan Şair Dertli Yeniçağa'lıdır.



Nüfus

İlçenin nüfusu 2007 adrese dayalı genel nüfus sayımına göre 8528'dir. Bunun 5796'sı ilçe merkezinde, 2732'si ise köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 16 köy ve 3 mahalleden



oluşmaktadır.
 
Geri
Üst