Çocuğumuzun manevi eğitimi vazgeçilmezdir
hamilelikte maneviyat
Manevi eğitim çocuğumuz için çok önemli ve vazgeçilmezdir. Manevi inançları olmayan çocuklar kendilerini eksik ve yalnız hissederler. Depresyona girme riskleri fazla
kendilerine güvenleri yetersizdir. Oysa
hayatın bir anlamı olduğuna inanmak rahatlatıcıdır.
Maneviyat ebeveynlerden öğrenilir. Güven veren
uyumlu anne-babalar çocuklarına da inanç aşılarlar. Gördükleri ve hissedebildikleri ebeveynine güvenmeyi öğrenen çocuklar
göremedikleri bir varlığa inanmayı ve güvenmeyi de öğrenirler.
Maneviyatın günlük aile yaşantısından ayrı bir şey olmadığını
aslında aile hayatının ta kendisi olduğunu bilmeliyiz. Aslında her an maneviyatla iç içe yaşıyoruz. Gökyüzünü
bulutları
ağaçları
bin bir renkteki çiçekleri
süt veren koyun ve inekleri çocuğumuzla birlikte seyredelim; tüm bunların nereden geldiğini ve bu nimetleri bize kimin ikram ettiğini konuşalım. Rabbimize şükredelim.
Çocuğumuz günlük hayatın manevi boyunu bildiğinde
ruh sağlığı ve mutluluğu çok şey kazanacaktır.Onu dua etmeye
bir işei özellikle yemeğe ve yatmaya başlarken Allah’ın adını anmaya
verdiği nimetler için Rabbimizi şükretmeye
sevdirerek alıştırmalıyız.Bayramlara
kandillere
Cuma günlerine
Ramazan ayına özel önem verelim. Bu günlerde daha mutlu ve neşeli olalım. Dini faaliyet ve ibadetlerimize çocuğumuzu da katarak heveslendirelim
zevk almalarını sağlayalım.
Unutmayalım ki inançlı çocuk
daha mutlu ve huzurlu çocuk demektir.
İnançlı olarak yetiştirelim
İnsanoğlu
kendisinden güçlü ve ulu bir varlığa inanmaya ihtiyaç duyar. Önemsiz endişelerimizi ve hayatın kısalığını
kainatın uçsuz bucaksız sonsuzluğuyla kıyasladığımızda; hayatın manasını
dünyada oluş sebebimizi
nereden gelip nereye gittiğimizi sorgulamaya düşünmeye başlarız. Çocuklar bu konuları sorgulamaya çok erken yaşlarda başlarlar. “Annemin karnında gelişmeye başlamadan önce ben neredeydim?” “Ölen büyük annem şimdi nerede?” gibi sorular sorarlar.
Bu sorular üzerinde daha açık ve net düşünebilmeye başladıktan sonra
tatmin edici cevaplar isterler. Bu konularda onlar ile sohbet edelim. Meraklarını giderelim.Üstelik teknolojinin geliştiği günümüzde maneviyata daha çok muhtacız. Manevi inançları olmadan büyüyen çocuklar
hayatlarının herhangi bir amacı ve anlamı olmadığını düşünebilirler. Dini ve manevi inançları zayıf çocuklar
belirsizlik denizinde kaybolabilirler veya olmadık sapkın bir inanışa bağlanabilirler.
Maneviyat
çocuklar tarafından görülemeyecek
ölçülemeyecek
ayarlanamayacak bir şey olduğundan
hayatın bu çok önemli boyutunu kaçırmamaları için yönlendirmeye ihtiyaçları vardır. Çocuklar hayata daha derin bir anlam katmak için manevi araştırmalara bizim sandığımızdan daha çok zaman ayırırlar: “Ben dünyaya nereden geldim
nereye gidiyorum?” “Hangi yolu izlemeliyim?”
İşte manevi yönlendirme
çocukların kafalarında yer eden bu sorulara cevap verebilmeleri için bir plan ve yol haritası sunar. Aynı zamanda onlara güven
barış ve kişisel değer hissi verir. Sonra manevi değerleri ve inançları olan kimseler
karşılaştıkları problem ve rahatsızlıklarla daha kolay baş eder
kendini daha güçlü hisseder. Yalnız olmadığını
Allah’a dayanan insana
Allah’ın yardım ederek onu sahipsiz bırakmadığını düşünür. Allah’ın himayesine girerek rahatlar
moral bulur.
Çocuklarımıza Allah sevgisi aşılayalım
Çocuğumuzu Rabbimizin sevgisi ile yetiştirelim. Evladımız Allah’ın; seven
koruyan
affeden
merhametlilerin en merhametlisi olan
cezadan çok ödüllendiren Azamet sahibi bir İlah olduğunu öğrenmelidir.
Bazı aileler
Allah korkusunu yanlış bir terbiye aracı olarak kullanmakta ve bu korkuyu
“söz dinlemeyeni Allah taş yapar!”
“yemeğini yemeyeni cehennemde yakar.”
“yalan söyleyenin dilini keser!” gibi cümlelerle çocuğun kafasına sokmaya çalışmaktadırlar. Bunun sonucunda
çocukta yanlış bir ilah kavramı tasavvuru oluşmakla kalmaz
aynı zamanda sürekli günahlarından dolayı kendini suçlayan ve aşağılayan bu çocuğun ruh sağlığı da bozulur.
Çocuğumuzun sorularını basit
fakat doğru ve sade bir dille cevaplamalıyız. Allah’ın esirgeyen
bağışlayan
her şeyi yaratan ve bizleri koruyan tek ilah olduğunu çocuğa anlatmalıyız. Aşıladığımız Allah sevgisi
her türlü güçlüğü yenmede ona yardımcı olacaktır.
Bir başka husus da
çocuklarımızla birlikte gezilere çıkarak tabiat güzelliklerini onlara göstermeli ve kainatı onlara tanıtmamızdır. Gökyüzünü
bulutları
ağaçları ve hayvanları beraber seyredelim; çocuğumuzla tüm bunların nereden tüm bunların nereden geldiği hakkında konuşalım. Hayvanat bahçesine götürerek Rabbimizin çeşitli yarattıklarını göstererek O’nun büyüklüğünü tefekküre teşvik edelim.
Yine
dini bayram ve kandillere önem vermeli
ibadete özendirmeli
onunla beraber camiye gitmeliyiz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da anne/baba olarak uygun model olmalıyız.
Ailesinde sıcak ve mutlu ortam olan çocuklar bu sıcaklığa uyar
anne-babanın ahlâkî ve geleneksel değerlerini paylaşırlar. Maneviyat
çocukların kendilerine ve kendi dışındaki ilişkilere güven duymalarını gerektirir; güven de hevesli
uyumlu ve karşılık veren ebeveynlerden öğrenilir.
DOÇ.DR. SEFA SAYGILI
Manevi eğitim çocuğumuz için çok önemli ve vazgeçilmezdir. Manevi inançları olmayan çocuklar kendilerini eksik ve yalnız hissederler. Depresyona girme riskleri fazla
kendilerine güvenleri yetersizdir. Oysa
hayatın bir anlamı olduğuna inanmak rahatlatıcıdır. Maneviyat ebeveynlerden öğrenilir. Güven veren
uyumlu anne-babalar çocuklarına da inanç aşılarlar. Gördükleri ve hissedebildikleri ebeveynine güvenmeyi öğrenen çocuklar
göremedikleri bir varlığa inanmayı ve güvenmeyi de öğrenirler.Maneviyatın günlük aile yaşantısından ayrı bir şey olmadığını
aslında aile hayatının ta kendisi olduğunu bilmeliyiz. Aslında her an maneviyatla iç içe yaşıyoruz. Gökyüzünü
bulutları
ağaçları
bin bir renkteki çiçekleri
süt veren koyun ve inekleri çocuğumuzla birlikte seyredelim; tüm bunların nereden geldiğini ve bu nimetleri bize kimin ikram ettiğini konuşalım. Rabbimize şükredelim.Çocuğumuz günlük hayatın manevi boyunu bildiğinde
ruh sağlığı ve mutluluğu çok şey kazanacaktır.Onu dua etmeye
bir işei özellikle yemeğe ve yatmaya başlarken Allah’ın adını anmaya
verdiği nimetler için Rabbimizi şükretmeye
sevdirerek alıştırmalıyız.Bayramlara
kandillere
Cuma günlerine
Ramazan ayına özel önem verelim. Bu günlerde daha mutlu ve neşeli olalım. Dini faaliyet ve ibadetlerimize çocuğumuzu da katarak heveslendirelim
zevk almalarını sağlayalım. Unutmayalım ki inançlı çocuk
daha mutlu ve huzurlu çocuk demektir.İnançlı olarak yetiştirelim
İnsanoğlu
kendisinden güçlü ve ulu bir varlığa inanmaya ihtiyaç duyar. Önemsiz endişelerimizi ve hayatın kısalığını
kainatın uçsuz bucaksız sonsuzluğuyla kıyasladığımızda; hayatın manasını
dünyada oluş sebebimizi
nereden gelip nereye gittiğimizi sorgulamaya düşünmeye başlarız. Çocuklar bu konuları sorgulamaya çok erken yaşlarda başlarlar. “Annemin karnında gelişmeye başlamadan önce ben neredeydim?” “Ölen büyük annem şimdi nerede?” gibi sorular sorarlar. Bu sorular üzerinde daha açık ve net düşünebilmeye başladıktan sonra
tatmin edici cevaplar isterler. Bu konularda onlar ile sohbet edelim. Meraklarını giderelim.Üstelik teknolojinin geliştiği günümüzde maneviyata daha çok muhtacız. Manevi inançları olmadan büyüyen çocuklar
hayatlarının herhangi bir amacı ve anlamı olmadığını düşünebilirler. Dini ve manevi inançları zayıf çocuklar
belirsizlik denizinde kaybolabilirler veya olmadık sapkın bir inanışa bağlanabilirler. Maneviyat
çocuklar tarafından görülemeyecek
ölçülemeyecek
ayarlanamayacak bir şey olduğundan
hayatın bu çok önemli boyutunu kaçırmamaları için yönlendirmeye ihtiyaçları vardır. Çocuklar hayata daha derin bir anlam katmak için manevi araştırmalara bizim sandığımızdan daha çok zaman ayırırlar: “Ben dünyaya nereden geldim
nereye gidiyorum?” “Hangi yolu izlemeliyim?” İşte manevi yönlendirme
çocukların kafalarında yer eden bu sorulara cevap verebilmeleri için bir plan ve yol haritası sunar. Aynı zamanda onlara güven
barış ve kişisel değer hissi verir. Sonra manevi değerleri ve inançları olan kimseler
karşılaştıkları problem ve rahatsızlıklarla daha kolay baş eder
kendini daha güçlü hisseder. Yalnız olmadığını
Allah’a dayanan insana
Allah’ın yardım ederek onu sahipsiz bırakmadığını düşünür. Allah’ın himayesine girerek rahatlar
moral bulur. Çocuklarımıza Allah sevgisi aşılayalım
Çocuğumuzu Rabbimizin sevgisi ile yetiştirelim. Evladımız Allah’ın; seven
koruyan
affeden
merhametlilerin en merhametlisi olan
cezadan çok ödüllendiren Azamet sahibi bir İlah olduğunu öğrenmelidir.Bazı aileler
Allah korkusunu yanlış bir terbiye aracı olarak kullanmakta ve bu korkuyu
“söz dinlemeyeni Allah taş yapar!”
“yemeğini yemeyeni cehennemde yakar.”
“yalan söyleyenin dilini keser!” gibi cümlelerle çocuğun kafasına sokmaya çalışmaktadırlar. Bunun sonucunda
çocukta yanlış bir ilah kavramı tasavvuru oluşmakla kalmaz
aynı zamanda sürekli günahlarından dolayı kendini suçlayan ve aşağılayan bu çocuğun ruh sağlığı da bozulur. Çocuğumuzun sorularını basit
fakat doğru ve sade bir dille cevaplamalıyız. Allah’ın esirgeyen
bağışlayan
her şeyi yaratan ve bizleri koruyan tek ilah olduğunu çocuğa anlatmalıyız. Aşıladığımız Allah sevgisi
her türlü güçlüğü yenmede ona yardımcı olacaktır.Bir başka husus da
çocuklarımızla birlikte gezilere çıkarak tabiat güzelliklerini onlara göstermeli ve kainatı onlara tanıtmamızdır. Gökyüzünü
bulutları
ağaçları ve hayvanları beraber seyredelim; çocuğumuzla tüm bunların nereden tüm bunların nereden geldiği hakkında konuşalım. Hayvanat bahçesine götürerek Rabbimizin çeşitli yarattıklarını göstererek O’nun büyüklüğünü tefekküre teşvik edelim.Yine
dini bayram ve kandillere önem vermeli
ibadete özendirmeli
onunla beraber camiye gitmeliyiz. Her konuda olduğu gibi bu konuda da anne/baba olarak uygun model olmalıyız. Ailesinde sıcak ve mutlu ortam olan çocuklar bu sıcaklığa uyar
anne-babanın ahlâkî ve geleneksel değerlerini paylaşırlar. Maneviyat
çocukların kendilerine ve kendi dışındaki ilişkilere güven duymalarını gerektirir; güven de hevesli
uyumlu ve karşılık veren ebeveynlerden öğrenilir. DOÇ.DR. SEFA SAYGILI