Çocuklar en sağlıklı nasıl beslenebilir?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklar en sağlıklı nasıl beslenebilir?
çocuklarda beslenme,çocuklarda sağlıklı beslenme,çocukların sağlıklı beslenmesi, çocuklar da sağlıklı ve denegeli beslenme hakkında bilgiler





çb.jpg




Çocukların temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme, büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli faktördür. Bunun için her çocuğun doğumdan itibaren, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan

besin öğelerinden yaşına uygun bir şekilde, her gün yeterli ve dengeli olarak alması gerekir.Çocuklar devamlı büyüyen bir organizmaya sahip oldukları için besin ihtiyaçlarıda yaş dönemlerine göre farklılık gösterir. Bu nedenle çocukların büyüme ve gelişmeleri yakından izlenmelidir. Sağlıklı bir çocuğun büyümesinde duraklama önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Büyümenin izlenmesinin amacı malnütrüsyonun saptanması değil önlenmesinin sağlanmasıdır.

Çocukların boy ve kiloları düzenli aralıklarla ölçülmeli ve zamanında önlem alınarak beslenme sorunları azaltılmalıdır. Hayatın ilk bir kaç yılı sağlıklı bir yaşamın temellerinin atıldığı son derece önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuğun sağlıklı olabilmesi için bazı biyolojik ve psikososyal gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Anne sütünde bebeğin gerek duyduğu besin maddeleri uygun miktar ve kalitede bulunur. Ayrıca enfeksiyonlara karşı koruyucu özellikleri ile tek fizyolojik besindir.

Bebeğin gereksinimlerini 4-6 ayda tek başına karşılar. Bu yaştan sonra uygun ek besin ilavisi, onun yaşamına malnütrüsyon ve enfeksiyon tehlikesinden uzak sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlar.
İlk 6 ayda anne, sütünün yetmediği durumlarda çocuğun kaşıkla beslenmesi uygun olur. Çocuk biberona alışırsa anne memesini emmeyi bırakır ve bir daha almaz. O halde karışık beslenme biberonla değil kaşıkla yapılmalıdır. Bu hem temizlik hem de anne sütünün devamı için çok önemlidir.

Anne sütü aldığı sürece ek besinler kaşıkla verilmelidir. Kullanılan bardak, kaşık, tabak vb. çok temiz olmalıdır. Taze sebzeler ve meyveler iyice yıkandıktan ve pişirildikten sonra günlük olarak verilmelidir. Ek besinlere az miktarda ve teker teker başlanmalı, miktarı hergün biraz daha arttırılmalıdır. Bebek bi ek besine alıştıktan sonra diğerine geçilmelidir. Anne sütünden ek besinlere geçiş çok önemli bir adımdır. Eğer doğru ve yeterli şekilde uygulanırsa çocukların gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Bu dönem çocukların özellikle ishal ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskinin de fazla olduğu bir dönemdir. O nedenle verilen besinlere dikkat edilmeli, hijyen kurallarına özenle uyulmalı ve anneler bu konuda eğitilmelidir. Çok sıcak havalarda yeni bir besin denenmemelidir.

6-12 aylık çocukların beslenmesinde, elma ve şeftali suyu ve püresi, pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi, sebze çorbası ve yoğurtlu çorbalar ilk başlanacak ek besinlerdir. Bunları izleyerek diyete yumurta, mercimek, etler eklenir. Sebze yemekleri taze olarak pişirilir, içine pirinç ve yağ eklenerek, tat ve kalori yönünden zenginleştirilir. Çocuğa verilecek yemeklere bir yaşına gelinceye kadar tuz ve baharat katılmaz.
Önerilecek ek besinlerin seçiminde ailenin ekonomik gücü ve yemek alışkanlıkları da dikkate alınır.

Örneğin; bahçesi elma dolu bir aileye çocuğuna vermesi için muz tavsiye edilmez.
Ek besinler yüksek enerji içeren sindirimi kolay, az posa bırakan, püre kıvamında, kolay hazırlanabilen ve baharatsız yiyecekler olmalıdır. Bir yaşına doğru çocuk, aile bireyleri ile sofraya oturmaya başlar. Çocuklara mümkün olduğu kadar erken dönemde kendi kendine çatal, kaşık kullanarak yemek yeme becerisi ve alışkanlığı kazandırılmalıdır. Hastalık ve iyileşme dönemlerinde besin gereksinimleri artan çocuklara enerjiden zengin besinler, azar azar ve sık sık verilmelidir.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst