Devedikeninin Faydaları

T

TİTAN

Forum Okuru
Devedikeninin Faydaları
Deve dikeni
Devedikeni Yararları
Devedikeni neye iyi gelir



Alternatif tıp tedavilerinde kullanılan şifalı bitkilerden devedikeni, özellikleri ve faydaları ile ilgili bilgiler şöyle melekler :)


devedikeni-d0.jpg


Deve dikeni; İnce ve çengelli bir yapıya sahip olan ve yaşken güzel koku veren, 1,5 metreye kadar boylanabilen büyük, otsu bir bitkidir.Halk arasında bilinen diğer isimleri ;Akkız, Kasna, Eşek dikeni, Kenger otu.

Uçucu yağ, flavonlar ve acı madde içerir.Anayurdu Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’dır; Akdeniz havzasında, Türkiye’de, İspanya’da, İngiltere’de, Irak’ta, Çin’de, Hindistan’da yaygınlıkla bulunur.

700 metre yüksekliğe kadar olan kurak ve taşlı bölgelerde, sürülmeyen tarlalarda, yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Kireçli toprakları sever. Üretimi tohumla yapılır. İlkbaharda ekilen tohumlar o yaz çiçek açacak olgunluğa ulaşır, yazın ekilirse, ertesi yıl çiçek açar.

Kökten gövdeye, dallara, yapraklara, çiçek tomurcuklarına ve tohumlara varıncaya değin her yeriyle yenebilir bir bitkidir. Kök, gövde ve yan sürgünler suda haşlanıp salata yapılarak ya da et yemeklerinin içine sebze olarak eklenerek yenir. Gövde tazeyken soyularak çiğ de yenebilir. Çiçek tomurcukları enginara benzer lezzetiyle tüketilir. Tohumlarından yağ çıkarılır ya da kavrularak kahve yerine içilir.

Deve Dikeninin Faydaları

Karaciğer hasatalıklarının tedavisi zor ve uzun zaman alan bir tedavidir. Pek çok ilaç kullanımı da karaciğeri yorar ve zarar verir. Safrayı arttırır.Deve dikeni Özellikle karaciğerdeki zehirli maddeleri uzaklaştırmaya yardımcı olarak karaciğer hastalıkları ve zehirlenmelerinde faydalı olur. İştahı açar. Mideyi kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir. Ateşi düşürür. Terletir ve vücuda rahatlık verir. Kramp çözücüdür. Migrene karşı faydalıdır. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur.
 
Geri
Üst