Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Uzman SühaN

Administrator
Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
dış gebelik nedir,dış gebeliğin belirtileri nasıl olur,dış gebelik yaşayanlar,dış gebelik neden olur,dış gebeliğin tedavisi varmı,dış gebelik hakkında bilgiler

ddd.jpg


Dış gebeliğin henüz tüpte hasara yol açmadığı, karın içine kanamanın olmadığı erken dönemdeki yakınmalar çok belirgin değildir. Hiç bir yakınma da olmayabilir.

Bununla birlikte alt karın bölgesinde ağrı, kasıkta tek taraflı ağrı, bir adet rötarı sonrasında lekelenme tarzındaki vaginal kanamalar, göğüslerde hassasiyet ve bulantı hissi sıklıkla rastlanılan şikayetlerdir.

dış gebelik tanısı konamadan, karın içine kanama başlamışsa bu bulgulara ilaveten; alt karın bölgesinde ani ve şiddetli bazen omuza vuran bir ağrı ile tansiyon düşmesine bağlı baygınlık hissi ortaya çıkar.

dış gebelik en sıklıkla düşükler (abortus) ile karışmaktadır. Çünkü abortuslarda da adet gecikmesi sonrasında kasıklarda ağrı ve kanama şikayetleri bulunmaktadır.

Ayırıcı tanıda akut apandisit, over torsiyonu ve bir takım barsak hastalıkları gibi durumlar da düşünülmelidir.

Aşağıdaki tanı yöntemleri ile ayırt edilebilmektedir.

ß-hCG ("Beta-HCG" olarak okunur): Serumda bakılan gebelik testidir. Teşhis için ilk önce hastada gebelik varlığının saptanması için bir gebelik testi yapılmalıdır.

İdrarda yapılan testlerde hatalı sonuçlara rastlanabildiği için serumda yapılan ß-hCG testleri tercih edilmektedir.

Hematokrit (tam kan sayımı): dış gebelik iç kanamaya neden olmuşsa bu kanamanın şiddeti konusunda fikir vericidir.

Ultrason (vaginal ultrason): Kadın genital organlarının ayrıntılı olarak izlenebilmesine olanak sağlayan bir yöntemdir. Teşhiste ß-hCG testi ile birlikte transvajinal ultrason görüntülemesi altın standarttır.

Ultrasonografik olarak gebelik kesesinin nereye yerleştiği ve karın içi kanama olup olmadığı tespit edilebilir.

dış gebelik tıbbi terminolojide ektopik gebelik, extrauterin gebelik veya ex-u olarak da bilinmektedir.

Transvajinal ultrasonda genellikle tüplerde yerleşmiş gebelik ürünü "gebelik ringi" (gebelik halkası) olarak izlenmektedir.

dış gebelik (ektopik gebelik) en sık olarak tüplerde ortaya çıkmaktadır. Tüplerde ortaya çıkan dış gebeliğe "tubal gebelik" adı verilmektedir.

Üsttteki Resim- Transvajinal ultrasonda bir hastamızda sağ over (yumurtalık) komşuluğunda yerleşmiş 10 mm lik dış gebelik (tubal gebelik) izlenmektedir. Hastamıza acil olarak laporoskopi ile salpenjektomi (tüpün çıkarılması) ameliyatı uygulanmıştır.

Ruptüre olan (yırtılmış olan) dış gebelik durumlarında batın içinde bol miktarda kan bulunmaktadır. Hızlı ilerleyen dış gebeliğe bağlı iç kanamalar anne hayatını da riske sokmaktadır. Bu nedenle dış gebelikte hızlı tanı ve tedavi şarttır.

Kuldosentez: Gerekli görüldüğünde yapılan tanısal bir işlemdir. Vajinadan karın boşluğuna girilip enjektörle çekilerek karın içi kanamanın olup olmadığı tespit edilir.

Dilatasyon ve küretaj: Ultrasonda rahim içi gebelik olmadığı tespit edildiğinde, dış gebeliğe ait rahim içi değişiklikleri saptamak için yapılır. Kürtaj sonu alınan materyal inceleme için patolojiye gönderilir.

Dış gebelikte rahim içinde gebelik olmasa da gebeliğin hormonal etkisi ile "desidual reaksiyona bağlı (Arias Stella reaksiyonu)" rahim iç zarında (endometrium) kalınlaşma olmuştur. Bu nedenle hastanın kanaması olabilir. Yapılan kürtaj ile bu kanama da kesilmiş olur.
 
adetime 3 gün kala hcg yaptırdım. ilki 600 ikinci 1400 üçüncü 20100 dış gebelik oldunu doktor dedi üzgünüm :( ben bebeğimi doğrumak istiyorum
 
Merhaba, dış gebelik sağlıksız bir gebeliktir. Bebeği doğurma gibi bir lüksünüz yok. Bebek normal süreçte olduğu gibi gelişim göstermez .Hayatınızı tehlikeye atarsınız .Hekiminizin izleyeceği tedaviyi uygulayın.Tedavi olmazsanız şayet hayatınız risk altında olabileceği gibi tüpünüzüde kaybedebilirsiniz..
 
Geri
Üst