Evde Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Evde Cevizli Tel Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?
kadayıf tatlası nasıl yapılır
tel kadayıf tatlısı tarifi
cevizli tel kadayıf tarifi


Millet olarak tatlıya olan düşkünlüğümüz malum... Özellikle Ramazan ayların da ve bayram günlerin de misafirlerimize tatlı ikram etme gibi alışkanlığımız Osmanlı döneminden beri bizlere kadar gelmiştir. Oruçlu iken nedense benim canım tatlı çeker sanırım oda açlıktan kan şekerinin düşmesi ile birlikte vücut otomatikman tatlı birşeyler istiyor. Özellikle tel kadayıf tatlısı pratik yapılışı ve lezzeti ile hanımlar tarafından çok tercih ediliyor. Tereyağlı cevizli tel kadayıf tatlısının en önemli püf noktası aldığınız tel kadayıfın mutlaka taze olması...

İlk kez tel kadayıf tatlısı yapacak olanlar için sizlere ayrıntılı bir şekil de tatlının malzemeleri ile birlikte yapılışını paylaşıyorum. Şimdiden afiyet olsun herkese:)

Kadayıf yapmak için gerekli malzemeler:
500 gram tel kadayıf
350 gram orta büyüklükte kıyılmış ceviz içi veya antep fıstığı taneleri
250 gram tereyağı

Kadayıf şerbeti için gerekli malzemeler:
3,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı soğuk su
Birkaç damla limon

Hazırlanışı:
Kadayıf tatlısı yapılırken en önemli husus, tel kadayıfın taze olmasıdır. Taze olmayan tel kadayıf lezzetli değildir. Öncelikle fırın tepsisi tereyağı ile yağlanır. Avuç içiyle veya parmaklarla didilen tel kadayıflar ayrı bir kapta hazırlanmalıdır. Didilen tel kadayıflar, eritilmiş tereyağı ile iyice karıştırılır ve tel kadayıfın tamamının tereyağı ile buluşması gerekmektedir. Hazırlanan tel kadayıfların bir kısmı fırın tepsisinin içine yerleştirilir.

kadayif-tatlisi-tarifi-242.jpg


Fırın tepsisinin tabanı görülmeyecek şekilde yerleştirilmiş tel kadayıfın üzerine iç malzeme olan orta büyüklükte kıyılmış ceviz içi taneleri ya da antep fıstığı taneleri eklenir. Tel kadayıf antep fıstığı ile tercih ediliyorsa eğer, tüm tüm konulan antep fıstıkları daha lezzetli olacaktır. İç malzemenin üzeri kalan tel kadayıfla kapatılır. Kadayıfın dağılmaması için elimizle üzerine bastırmamız ve kadayıfı tepsiye hafifçe yapıştırmamız gerekir. Bu işlem, tel kadayıfın açılmaması ve üste çıkan tel kadayıfı tanelerinin fırında pişerken yanmasını önlemek içindir.

Ayrıca iyi bastırılmayan kadayıf, yerken de sorun çıkaracaktır ve dağılacaktır. Kadayıfın üzerine iyice bastırdıktan sonra fırın tepsisini fırına yerleştiriyoruz. Üzeri kızarana kadar yaklaşık 200 derecede pişmesi gerekmektedir. Kadayıf fırında pişerken şerbetini hazırlamak zamandan kazanmak için de oldukça önemlidir. 3,5 su bardağı şeker, 2,5 bardak su ile karıştırılarak tencerede pişirilir. Elde edilen karışım biraz yoğun bir kıvam alacaktır. Tam bu sırada şerbetin içine birkaç damla limon sıkılır. Bu işlem hem şerbeti koyulaştırır hem de kristalleşmeyi önler. Fırından çıkan tel kadayıfın üzerine şerbet dökülür, soğuyunca servis edilir.
 
Geri
Üst