Fındık Nasıl Yetiştirilir? Ne Zaman Hasadı Yapılır?

T

TİTAN

Forum Okuru
Fındık Nasıl Yetiştirilir? Ne Zaman Hasadı Yapılır?
fındık nasıl yetiştirilir geçirdiği evreler hasat zamanı nasıl toplanır ne zaman toplanır ile ilgili bilgiler burada melekler
Fındığın faydalarını bilmeyenimiz yoktur melekler :) Fındık öyle mübarek bir besin ki fındıktan çıkarılan yağ bile çok kıymetli.Peki bu son derece kıymetli besin hangi aşamalardan sonra sofralarımıza geliyor biliyor musunuz? Kısaca özetleyelim,bilgilenelim dedik ;


findik-280.jpg



Günümüzde fındık üretimi Yabani fındık (C. avellana), Badem fındık (C. maxina) ve Tombul fındık (C. pontica) türlerinin melezlendirilmesiyle yapılmaktadır. Orta boy fındık ağacı 3-6 m. yükseklikte olur. Yapraklan yuvarlakça, oval ya da kalp biçiminde ve kenarları ince dişlidir. Fındık türleri kışın çiçek açar. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ve değişik biçimde olur. Döllenen dişi çiçekleri kadehçik oluşturur ve meyve bunun içinde gelişir. Fındık bitkisi Kuzey Yarıküre”nin 30-40 enlemleri arasında kışın belli bir üşüme devresiyle, (yani, bazı bitkilerin doğası gereği yaşanan soğuk günleri geçirerek) yaşanan ılıman iklimli yerleri; kumlu-killi gübrece zengin toprakları sever. Tohumuyla ya da çelikleriyle üretilir.

Dikim için en uygun zaman sonbahar aylarıdır.Fındık yetiştiriciliği genellikle ocak dikim sistemine göre yapılmaktadır. Bu sistem fındık üretim bölgesinde uygulanan geleneksel dikim şeklidir.

Kök sürgün temizliği,gübreleme ve kireçleme gibi işlemlerden sonra sıra fındığın hasadına gelir melekler.

Fındık hasadı Ağustos ayının 10 ve 20’ si arasında başlar. Bir ay kadar devam eder. Fındık dökülme kıvamına gelince sallanır ve yerden toplanır. Bu toplama işi iki –üç defada ve 8 ile 10 gün aralıklarla yapılır.

Fındığı çok olan kişiler yevmiyeci tutarlar. Son yıllarda bu kişiler genellikle Adıyaman’dan gelen kafilelerden oluşur. Orta düzeyde fındık toplayan kişiler ise imece usulü yardımlaşmayla bu işlerini görürler.

Fındık toplandıktan sonra patozlarda çekilerek ayıklanır ve harmanlara serilerek kurutulur. Kurutulma esnasında başak ve kırık gibi olanlar seçilir. Kuruma tamamlanınca koruk ve tozunu temizlemek için vantilatörlerde savrulur. Çuvallara yerleştirilir. Artık satmaya hazırdır.

Bahçede düşmeyen veya bulunamayan az miktardaki fındıkların toplanmasına soğlama (sonlama) denir. Bunları genellikle çocuklar, genç kızlar ve kadınlar toplar. Toplayan kişinin olur. Az da olsa bir harçlık çıkarırlar.


Kuruyemişlerin faydaları çok melekler,ama fındık da dahil kararında ve dozunda tüketelim ki zararı dokunmasın :tik:
 
bilgi için teşekkürler
 
Geri
Üst