Gebelikte İdrar Kaçırma ve Tedavisi İle İlgili Bilgiler

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Gebelikte İdrar Kaçırma ve Tedavisi İle İlgili Bilgiler
gebelikte idrar kaçırma, hamilelikte idrar kaçırma, gebeyken idrar kaçırma


Sevgili melekler, pek çok gebeden idrar kaçırma sorunu yaşadıklarıyla ilgili şikayetler duymuşsunuzdur. Bebeğin büyümesiyle idrar kesesine bası yapması idrar kaçırmaya sebep olabilir. Genelde gebelikte başlayan bu şikayetler aslında kadınların büyük bir kısmının sorunu. Uluslararası Kontinans Derneği (ICS) tarafından, kişinin sosyal hayatını ve hayat kalitesini olumsuz etkileyen istemsiz idrar yapma olarak tanımladığı idrar kaçırma ve tedavisi ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşıyoruz....



idrar-kaçırma.jpg





İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Funda Güngör Uğurlucan, bazı kadınlarda hamilelikte idrar kaçırma şikâyetleri ortaya çıktığını, bir kısmında ise bu sorunun tedavi gerektirecek boyutlara vardığını söylüyor.

Şikâyetler bazen doğumdan sonra da devam edebiliyor. Hamilelikte en sık; öksürme, hapşırma, ağır kaldırma gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda izlenen stres tipi idrar kaçırma görülüyor.

Yaşamı etkiliyor

İdrar kaçırma şikâyeti olan kişilerde sıklıkla utanç duygusu görülüyor. Bu kişiler toplum önünde idrar kaçırma olasılığını engellemek için sosyal izolasyonu tercih ediyor. Bu sorunu yaşayanlar genellikle yeni yerlere ziyaretten kaçınıyor ve gittikleri yerlerdeki bütün tuvaletleri önceden öğreniyor.

Egzersiz yaparken idrar kaçırma şikâyeti artan kadınlar, egzersiz yapmayarak şikâyetlerini hafifletmeye çalışabiliyor. İş hayatında çeşitli durumlarda idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınların iş yaşamları da bundan olumsuz etkilenebiliyor. Doç. Dr. Uğurlucan, “Kişi, sık tuvalete giderek idrar kaçırma olasılığını azaltmaya çalışabilir diyor. Bu durum, konsantrasyon kaybına neden olabiliyor. Çiftlerin ilişkilerinin idrar kaçırma yüzünden olumsuz yönde etkilenmesi ise bir başka çarpıcı gerçek olarak dikkat çekiyor. Yapılan bir çalışmada kadınların yüzde 38’i, erkeklerin ise yüzde 32’si kadındaki idrar kaçırma sorunu nedeniyle ilişkilerinin olumsuz etkilendiğini, duygusal ve fiziksel yakınlıklarının azaldığını belirtiyor. İlişkilerde yaşanan olumsuz gelişmeler, evliliklerin bozulmasına ve bazen de boşanmalara neden olabiliyor.

35 yaşa dikkat!

Hamilelikte kadınların yaklaşık yüzde 35-67’sinin idrar kaçırdığı, kadınların yaklaşık yüzde 17-54’ünün ise idrar kaçırma sorununu ilk kez hamileliklerinde yaşadıkları belirtiliyor. Kadınların yaklaşık yüzde 30’unda ise doğumdan sonra da idrar kaçırmaya rastlanıyor.

Kadınların her yıl üretranın çizgili kasının yüzde 1’ini kaybettikleri belirtiliyor. Bu durum üretra basıncında azalmaya neden oluyor. “Yapılan 20’nin üzerinde çalışmada anne yaşının gebelik esnasında ve doğumdan sonraki dönemde idrar kaçırma için risk faktörü olduğu saptanmıştır” diyen Doç. Dr. Uğurlucan, 35 yaşından sonra hamilelik yaşayan kadınlarda doğumdan sonra idrar kaçırma olasılığının 2.5 kat fazla olduğuna dikkat çekiyor ve şu önemli mesajı veriyor: “İdrar kaçırma riski yaşla birlikte artsa da bu sorunun normal yaşlanmanın bir parçası olarak görülmemesi gerekir.”

İdrar kaçırma nedenleri:

Büyüyen rahmin idrar torbası üzerine baskı yapması.

Artan karın içi basınç nedeniyle üretra ve kalça tabanının desteğinde zaman içinde zayıflama olması.

Önceki doğumlara bağlı kalça tabanının kaslarında zayıflama oluşması.

Hamilelikte üretra ve idrar torbasının pozisyonunda değişiklik meydana gelmesi.

İdrar torbasını kontrol eden sinirlerde hasar olması.

Hamilelikte idrar kaçırmayı artıran durumlar:

Yaş
Aşırı kilo
Kabızlık
Fazla miktarda kafein tüketimi
Sigara kullanımı
Bebek ağırlığının fazla olması

Tedavide mesane eğitimi:

Mesane eğitimi: Kişiye özel düzenli aralıklarla tuvalete gitmek, yeterli miktarda su tüketmek ve kafeinli içeceklerin minimuma indirilmesinden oluşan eğitim.

Kegel egzersizleri: Kalça tabanının desteğini sağlayan ve vajinayı çevreleyen levator kaslarının egzersizi. Hamilelikte yaşanan idrar kaçırmanın engellenmesinde ve tedavisinde birinci basamak yaklaşımdır. Kegel egzersizleri sayesinde bu kasların dinlenme halindeki gücü artıyor ve öksürük gibi karın içi basıncının ani arttığı durumlarda da güçlü kasılmalar sayesinde idrar kaçırmaya engel olunabiliyor.
 
Geri
Üst