Gelin arabası için gerekenler

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Gelin arabası için gerekenler
gelin arabası arka cam yazıları gelin arabası süsleme malzemeleri araba süsleme malzemeleri
DÜĞÜN hazırlıklarına başlandığı sırada gelin arabası hazırlıklarına da başlanması gerekmektedir. Gelin ve damat, otomobil gibi lastikli araçların bulunmadığı yerlerde at arabası veya çeşitli araçları ulaşım aracı olarak kullanılabilirler. Bu araçlar, at, at arabası, otomobil, otobüs, minibüs, uçak, tekne, paraşüt, bisiklet... vb. aklınıza gelebilecek her türlü araç sizin aracınız olabilir. Tabii ki bunlar düğünlere farklı unutulmaz anılar katmak isteyenler için geçerlidir. Dünya genelinde, gelin aracı kullananların yüzde 70'i otomobil, yüzde 15'i at ve payton vb, Yüzde 3'ü bisiklet, yüzde 5'i traktör, yüzde 7'si de diğerleri sınıfına girmektedir.
Bisiklet, traktör, at ve at arabası vb, kullanan ülkelerde Doğu Asya, Ortadoğu ve kırsal kesimler ile teknolojiden uzak olan bölgeler de çiftler bu araçları kullanmaktadır. Limuzin, Gemi, tekne, uçak, gibi vb. araçları ise bazı nostalji anıları yaşayamak isteyen zenginler tarafından tercih edilir. Eski model otomobil, limuzin, otobüs, kamyon, minibüs vb. araçları kullanmak isteyenler kendilerine ayrı bir nostalji katmaktadır. Gelin aracının hayatımızda ne kadar geniş yeri olduğu beyinlerinde düşüncelerine göre değişmektedir. Bu zamana kadar gelin arabası hazırlıkları kimsenin aklına bu kadar geniş boyutta gelmemiştir. Evlenirken ufak tefek sıkıntılar çekilsede çevrenizdeki insanlar sizlere yardımcı olduğu için hazırlıkların detaylarını göremezsiniz. Evlilik hazırlıkları sırasında gelin arabası süslendi ve size getirildi. Peki arabada neler bulunması gerekir. Gelin arabası hazırlıklarını yaparken nelere dikkat etmeli işte sizler için detaylar sırasıyla:

-Gelin arabasının nasıl olacağı en az 1 hafta önceden belirlenmesi gerekmektedir.
Gelin arabasıyla birlikte yedek bir arabada hazır hale getirilmelidir. Olası kaza veya arızaların meydana gelmesi durumunda bu araba devreye girer. Olumsuzluklar karşısında gelin ve damat bu arabaya geçerken, içindeki yolcuların ise diğer arabalara dağıtılması sağlanır veya arızalı araçla ilgilenilir.

-Araç süslemeye gönderilmeden önce iki arabada araç yıkama servisinde veya görevlendirdiğiniz kişi tarafından içi dışı temizce yıkanır.

-Burada araçların yağ, motor veya herhangi bir arızaya karşı bakımları yaptırılır.

-Gelin arabasında arızalara karşı tüm araç gereçler bagac da bulunmalıdır. Bunlar, yedek lastik, yağ, su, karlıysa zincir, ilk yardım çantası vb. araç gereçler.

-Gelin arabasının ön koltuğunda şoför ve çiftlere yardım edebilecek bir kişi... Düğün salonuna giderken kız tarafından bir kişi (kız veya erkek) oturur. Düğün dönüşü ise erkek tarafından bir kişi oturur. Bu sistem

geleneklerden gelmektedir. Bazen de çiftlerin kendileri sadece gelin arabasına otururlar. Lakin bu uygulama genellikle Avrupa'da da uygulansa yine bir şoför bulundurulur. (Gelin ve damat unutmayın herhangi bir kazaya karşı yanınızdaki kişiler size yardımcı olurlar. Bu nedenledir ki her zaman bir kişi bulunmasında fayda vardır).

-Gelin ve damat mümkün olduğunca arka tarafta rahat oturmalıdırlar. Eski geleneklerde gelin-damadın yanına bir kişi daha oturtulurdu. Böylelikle araç içerisinde sıkış tıkış olunurdu. Gelinin ve damadın kıyafetlerinde bozulmalar meydana gelirken, gelinin de makyajı terleme veya sürtünmeden dolayı görüntü bozukluğuna uğruyordu. Gelin ve damadın yanına oturma geleneği her geçen gün kaybolmaya başlamıştır.

-Gelin arabasının ön tarafında, selpak mendil, kusma poşeti, ıslak mendil, koku giderici veya deodorant bulunmalıdır.

-Gelin arabasının bagajında, sahte çiçeklerden yapılmış ve arabanın önüne konulacak çiçek bulunmalıdır. (Gelin arabası çiçeğinin çalınması durumunda veya araç arıza yaptığında başka bir araca geçileceği sırada portatip olduğu için sadece bagaj üzerine bağlandığı için hazır çıkart bağla çiçek olmaldır)

- Gelin arabasının bagajında bulunması gerekenler; isim baş harfleri yazılı kağıtlar, kapı kollarına ve antene bağlanacak 5 büyük koordale. Gerekirse araç tekerlekleri için özel hazırlanmış portatip kordalelerden de isteyebilirsiniz. (Bunlar arabanın arızalanması durumunda ikinci bir arabaya geçiş sırasında fazla zaman kaybettirmeden dostlarınız tarafından ikinci bir arabayı gelin arabası haline getirilmesi için)

-Yukarıdaki yedek malzemelerin çoğu çiçekçiler tarafından size verilir. Lakin ücretini ödersiniz. Düğün yapıldıktan sonra yedek olarak verilen malzemeleri verilen irsaliye ile geri getirdiğinizde çiçekciniz parasını iade edecektir. Detayları görüşmenizde fayda vardır.

-Cam, araba silme bezi ve leke çıkarıcı.

-Torpido gözünde bozulmayacak aparatif gıdaların bulunması gerekiyor. (kola, meyvesuyu, bisküvi, kraker, tost vb) Bunlar gelin ve damadın heyecandan acıkması durumunda baygınlık geçirmesini önlemek amacıyla hazır bulundurulmalıdır.

- Gelin arabasında aynaya bağlanmak üzere havlu bulundurulur. Bu gelenek günümüze kadar gelmiştir. Havlu takmanın amacı temiz ve mutlu bir dünyaya bağlanmayla birlikte berrak bir yaşam getirmesi dileği taşıdığına inanılır.

Bu gelin arabası hazırlıkları sadece Türkiye'de yapılmamakla birlikte bir çok Avrupa ülkesinde yaşayanlar tarafından da uygulanmaktadır. Hazırlıkların genelinde ortak benzer özellik taşıdığı gibi, gelin arabası hazırlıklarında da aynı özellikler taşımaktadır.
 
Geri
Üst