Güneş Lekeleri Çeşitleri Nelerdir ? Nasıl Oluşur ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Güneş Lekeleri Çeşitleri Nelerdir ? Nasıl Oluşur ?
güneş lekeleri çeşitleri
güneş lekeleri




Sevgili melekler, güneş sebebiyle oluşan lekelerin hepsine birden halk arasında çil denir. Bir de yaş geçtikçe yine güneş sebebiyle beliren yaşlılık lekeleri denen lekeler de vardır. Aslında güneş lekeleri çeşitlidir. Hepsinin oluşum sebebi farklıdır. Bu yazımızda sizlere güneş lekeleri çeşitleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Bu konumuzun yanısıra size güneş sonrası lekelenmelere karşı cilt bakımı hakkında ki konumuzu incelemenizi de tavsiye ederiz :)


gunes_lekeleri-2bb.jpg



Yaz aylarında güneşten gelen ultraviyole ışınları, deride değişik lekeler oluşturmaktadırlar.

Bunlar:

1- Çiller: Özellikle yüze yerleşen küçük kahverengi lekelerdir. Kışın azalırlar.

2- Lentigolar: Güneş gören yerlerde oluşan çillerden daha büyük ve kışın gerilemeyen kahverengi lekelerdir. Karaciğer lekeleri de denmektedir. Açık renk derililerde, sarışınlarda ve orta yaş üstünde daha sık görülmektedir.

3-Açık renkli lekeler (hipomelenoz): Kol ve bacakların alt kısımlarında görülürler. Birkaç milimetre çaplı, yuvarlak ve açık renk lekelerdir.

4-Melazma (kloazma): Çeşitli nedenlerle ışık duyarlılığı (fotosensitivite) olan kişilerde yüzde oluşan yaygın koyu renkli lekelerdir. Işık duyarlılığı yapan nedenlerin en sık görülenleri: gebelik, bazı ilaçlar (doğum kontrol hapları, sakinleştirici, idrar söktürücü, antibiyotik, ağrı kesicilerden bazıları), bazı besinler (havuç, kereviz, dereotu, limon, bergamut, baklagiller, incir)dir.

5-Bitki lekeleri: Fitofotodermatit denilen, deri reaksiyonu nedeniyle bazı bitkilerin deriye temas ettiği yerde güneş görünce oluşan ekzama (dermatit) sonucunda kahverengi lekeler ortaya çıkmaktadır. Bu lekeler bitkinin deriye temas ettiği yerleri aynen gösterir. Bu lekelere en sık neden olan bitki ve meyveler incir ve çimendir.

6-Parfüm lekesi: Parfüm, kolonya ve bazı kozmetiklerin deriye temas ettiği yerlerde güneş ışınları kahverengi lekelere neden olurlar.

Bu lekelerden korunmak için en az 30 faktörlü güneş koruyucular, gün boyu 3-4 saat arayla ve suya girdikten sonra kullanılmalıdır.

Lekelerin tedavisinde;duruma göre bazı soldurucu kimyasal maddeler (Kojikasit, hidrokinon, azelaik asit), soyucu asitler (glikolikasit, salisilikasit, retinoikasit, triklor asetikasit, fenol), lazer ve krioterapi kullanılabilmektedir.
 
Geri
Üst