Hurmalı ve Muzlu Kurabiye

umutsuz_reyhan

Hamiş Melek
Hurmalı ve Muzlu Kurabiye
muzlu kurabiye
hurmali_ve_muzlu_kurabiyele.jpg

Pazar günü topladığım yirmi hurmalı tarifi tek tek açıp aralarından birini seçme çabalarıma başladım. Benim gibi seçim yapmak konusunda sıkıntılı biri için bu yemek etkinlikleri çok zor geçiyor. Her tarife en az 3 kere göz atıyorum "hangisini yapsam görüntüsü güzel olur ve evdekiler tarafından tüketilir?" diye düşünüyorum. Bu defa öncekilerdeki düşüncelerim yerine "hangisi çok kolay olur?" düşüncesi ağır bastı. Yeğenim sevdiği için aldığımız ama kendisinden kaçmayı başarıp artık kararmaya yüz tutan bir muzu ve ramazandan arta kalan bir avuç hurmayı görünce listedeki tarifler arasında yer alan "muzlu ve hurmalı kurabiyeler"i denemeye karar verdim. Tarif "Big Fat Cookies" kitabından. Aşağıdaki ölçülerle 16 büyük kurabiye oluyordu, ölçüleri yarılayınca 16 orta halli kurabiye çıktı. Yağ ve şekeri yarıdan da az koyduğum için hafif, hoş bir muz + hurma + tarçın tadı içeren, en önemlisi de bütün evi çok güzel bir kokuyla kaplayan kurabiyelere sahip oldum.

Hurmalı ve Muzlu Kurabiyeler:
Malzemeler:

Aşağıdaki un miktarı ile Amerikan kurabiyeleri gibi içleri yumuşak kurabiyeler elde edersiniz, siz çok yumuşak sevmiyorsanız unu biraz arttırın.
  • 2 su bardağı un
  • 3/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • yarım paket (125gr, yarım sb) tereyağı/margarin veya eşit miktarda sıvıyağ, oda sıcaklığında. (margarin kullanmazsanız tuz da eklemeyin)
  • yarım su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı kahverengi şeker
  • 2 muz, kararmaya yüz tutmuş (ne kadar olgunlaşmış olursa o kadar iyi)
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı
  • 1 su bardağı hurma, minik minik doğranmış
Hazırlanması:
  1. Unu, kabartma tozunu, tuzu ve tarçını bir kaba eleyin. Kabınızı kenara alın. Yağı şekerlerle birlikte 1 dakika çırpın.
  2. Muzu küçük küçük kesip şekerlere ekleyin. Karışım krema görünümü alana kadar karıştırın. (Muzlardan birkaçı ezilmemiş kalabilir) Yumurta ve vanilyayı ekleyip 1 dakika daha karıştırın.
  3. Unlu karışımı ekleyip özleşene kadar karıştırın. (daha fazla olmasın) En son hurmaları ilave edin.
  4. Bir yemek kaşığı yardımıyla kurabiyeleri yağlı kağıt serili 2 tepsiye paylaştırın. Üzerlerini küçük bir spatula veya yemek kaşığı ile düzeltin. Önceden ısınmış 175C fırında yaklaşık 15 dakika -bir kürdanı batırdığınızda temiz çıksın ancak üzerleri kahverengi olmasın- pişirin. 5 dakika fırın tepsisinde bekletin daha sonra fırın telinin üzerine alıp tamamen soğumalarını sağlayın.
 
Geri
Üst