İzmir Şehir Rehberi | Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri - Önemli Telefonlar Rehberi

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
İzmir Şehir Rehberi | Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri - Önemli Telefonlar Rehberi
izmirin zenginlikleri ege bölgesinin kültürel zenginlikleri izmirin turistik ve tarihi ege bölgesi kültürel
Egenin incisi İzmir ilinin tüm genel bilgileri özellikleri ve İzmir7le ilgili tüm merak ettiklerinizi bu konunun içinde bulabilirsiniz arkadaşlar:)

Güneyde Kuşadası, kuzeyde Madra dağları, batıda Çeşme, doğuda Aydın ile çevrelenen İzmir; körfeziyle denizcileri, balıkçıları, turistleri karşılar. Zengin bitki örtüsü, göl, nehir, deniz birlikteliği yöreyi tarih boyunca vazgeçilmez kılmıştır.

Kent içinde gidilebilecek pek çok yer var. Sinemalar, tiyatrolar tıklım tıklım... Rastgelirseniz İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin muhteşem performanslarını izleyebilirsiniz. Bahar aylarında ormanlık yerlerdeki dinlenme tesislerine uğrayabilir, doğal güzellikler içinde öğlen yemeği yiyebilir, huzurlu ortamın tadını çıkarabilirsiniz. Mesela Karagöl böyle bir ortam arayanlar için ideal bir adres... Tesisleri oldukça iyi...

Kuşadası yolunda Klaros’ta kamp yapabilirsiniz. Plajı ayrı bir güzeldir. Teos-Ekmeksiz’e günübirliğine gidebilirsiniz. Hem piknik yaparsınız, hem de güneşlenirsiniz. Şirin Sığacık Limanı’na tekneyle ulaşmak tam bir keyiftir. Gölcük, Kargacık gibi yerlerde hem kamp olanakları var, hem de doğa yürüyüşleri yapılıyor.

Ayrı birer popüler yöre sayılan Çeşme, Karaburun, Gümüldür, Özdere, Foça gibi yerler plajlarıyla revaçta...Yaz aylarında dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerin ilgisini çeken bu yerlerde, pek çok rekreasyon olanağı bulunmakta.

İzmir’in tarihi zenginliklerini müzelerde görmek isteyenler için birkaç yer önermeden geçmeyelim;
İkiçeşmelik’teki Agora Açıkhava Müzesi Roma ve Hellenistik dönemin anılarını taşıyor. Konak’taki Arkeoloji Müzesi, Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında. Yine Konak’ta bulunan Etnoğrafya Müzesi, İzmir Heykel ve Resim Müzesi kültür turizmiyle ilgilenenler için ideal adresler...

İzmir’den tekne kiralayarak, Ege kıyılarını gezebilirsiniz. Anna Sinbad gibi firmalar, bu konuda epey alternatif sunuyor. Böylece küçük koyları keşfedebilir, Ege’nin girintili, çıkıntılı kıyılarında az bilinen kumsallara varabilirsiniz.

İzmir’in kaplıcaları, şifalı suları da meşhur. Balçova, Bayındır, Bergama, Menemen, Tire, Seferhisar, Çeşme ve Urla gibi yerlerde bulunan kaplıca ve ılıcalar sağlık turizmi açısından önemli merkezler. Gülbahçe Ilıcaları’na yolunuz düşerse, tarihi hamama da uğramadan etmeyin.

Konak’ta, Saat Kulesi civarında pek çok alışveriş merkezi var, ayrıca Kemeraltı’nda dolaşırken de kendinizi kentin bir parçası olarak duyumsayabilirsiniz. Haziran’da Uluslararası İzmir Festivali, Mart’ta İzmir Avrupa Jazz Festivali kente hareketlendiren etkinliklerdir.

İzmir’in her ilçesinin kendisine özgü bir güzelliği bulunur... Bu ilçeleri sayacak olursak:
Aliağa, Balçova, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe,
Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla.
---------------------------------------------------------------------

Gece Hayatı

İzmir’in gece hayatı Alsancak ve Kordon’da canlanıyor. İzmir’in seçkin barlarında gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Alsancak’ta canlı müzik yapılan pek çok yer var. Pubların, diskoların yanı sıra, meyhaneler, ocakbaşları da revaçta. Yeni pop şarkıcıları, genç müzisyenler Alsancak barlarında sahneye çıkıyorlar, çoğu ilk sahne deneyimi buralarda yaşıyor . Rock bar ve alternatif mekan pek fazla değil. Daha çok Etiler, Ortaköy tarzı eğlence merkezleri ağırlıkta. Fiyatlar da İstanbul ve Ankara’nın biraz yukarısında. So&Kemancı, Outside gibi yerler gençleri ağırlıyor. Asansör Ceneviz Meyhanesi mezeleriyle ünlü. İzmir’de gece hayatı İzmir Fuarı’yla daha da renkleniyor, gazinolardaki programlara çevre illerden de gelenler oluyor. Eğlence anlayışı, bu dönemde eskinin gazino kültürüne kayıyor.
-------------------------------------------------------------------

Ne Yenir ?

İzmir’de yemek yemek için bütçenize uygun bir seçim yapmanız yeterli. Alsancak’ta turizm belgeli, şık restoranlar revaçta. İster Akdeniz yemekleri, ister fast food... Her yöreden yemek türünü bulabilirsiniz. Fast food olarak sunulan deniz ürünlerine bile rastlayabilirsiniz. China Town’da Çin yemeklerinin tadına doyum olmaz. Uzak Doğulu şefler mükemmel lezzetler sunuyor. Grand Hotel Mercure’ün Cafe Etap’ı arkadaşlarla buluşmak ve sohbet etmek için ideal.

Alsancak’ta kafe kültürü de çok gelişmiş. Her kesime uygun bir adres mutlaka var. Kordon’daki deniz restoranları çok popüler. Burada çeşit çeşit mezeler sunuluyor, Ege mutfağının incelikleri sergileniyor. Tarihi Asansör çevresinde yemek yemek de bir ayrıcalık.

Kendiniz pişirmek istiyorsanız, balık almak için Çiğli’ye gitmelisiniz. Burada her mevsim taze balık bulunur. Konak’taki halden alışveriş yapabilirsiniz.

İzmir’de sokak kültürü de hoş bir şekilde gelişmiştir. İzmirliler simite “gevrek” der. Ayrıca sokakta “kumru” satılır. Kumru bir tür sandviçtir. Sandviç ekmeğinin içinde kaşar, çiğ domates ve biber konur.
-------------------------------------------------------------------

Ulaşım

İzmir’e ulaşmak her açıdan çok kolay. Karayolu, deinzyolu, havayolu ve demiryolunu kulanabilirsiniz. İstanbul’dan İzmir’e özellikle akşam saatlerinde otobüs bulmanız hiç zor değil. 560 kilometrelik İstanbul-İzmir yolu genelde 8 saat sürüyor. İki ayrı yol seçeneğiniz var. Kendi arabanızla geliyorsanız, feribotla Marmara Denizi’ni geçebilirsiniz. Bu arada sabah saatlerine denk getirirseniz ve kuyruk da oluşmamamışsa, kısa bir deniz sefası yapabilirsiniz. Kula, Uşak, Afyon istikametinden gidildiğinde Ankara-İzmir arası aşağı yukarı 580 kilometre. İzmir’e ulaşan karayolları oldukça bakımlı. Karayolu ulaşımının yaz aylarında veya resmi tatil günlerinde trafik nedeniyle bir parça zorlaştığını belirtmekte yarar var. Hemen bütün büyük otobüs firmalarının sefer yaptığı İzmir, yenilenen otogarıyla da ziyaretçilere bir konfor sağlıyor. Ek terminaller, Üçyol, Karşıyaka, Üç Kuyular, Alsancak gibi yerlerde bulunuyor.

İzmir’e denizyoluyla ulaşım bahar ve yaz aylarında ayrı bir keyif... Akdeniz ve Güney Ege sahillerinde başlayan mavi yolculuklar sonunda İzmir Alsancak Limanı’na varabilirsiniz. İstanbul’dan İzmir’e haftada bir vapur seferleri bulunuyor. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber vapurun güvertesinde kahvaltınızı ederken, Çanakkale Boğazı’nın yeni bir güne nasıl uyandığını, doğanın bütün güzellikleriyle nasıl kendini güneşe bıraktığını izlerken büyüleneceksiniz.

Tren yolculuğunu sevenler, İzmir Basmane Gar’ında başlayacak bir İzmir tatilinin de tadını çıkaracaklar. Ankara’dan İzmir’e Dumlupınar Mavi Tren’i ve İzmir Mavi Tren’i gidiyor. Yolculuk bir gecenizi alıyor. Akşam saatlerinde biniyor, sabah İzmir’de uyanıyorsunuz. İstanbul, Eskişehir, Isparta gibi illerden de İzmir’e birden fazla tren sefer yapıyor.

İzmir’e havayolunda ulaşmak isterseniz, Adnan Menderes Havalimanı’na her gün yapılan düzenli seferlerden birini tercih etmek durumundasınız. Antalya, İstanbul, Diyarbakır, Ankara gibi pek çok kentimizden İzmir’e düzenli seferler var. Havaalanından kent merkezine varmanız, topu topu yarım saatinizi alıyor.
---------------------------------------------------------------------

Alışveriş

Konak’taki Kemeraltı Çarşısı İzmir’in alışveriş merkezi niteliğinde. Giyim-kuşamdan, hediyelik eşyaya, gıdaya birçok seçeneği buradan temin etmek mümkün. Kemeraltı, özellikle tekstil alanında Ege bölgesi’nin vitrini durumunda. Birçok önemli tekstil markasının fabrika satış bayiileri, irili ufaklı giyim kuşam mağazalarıyla tam bir tekstil fuarı gibi. İnsan trafiğinin hiç eksik olmadığı, özellikle haftasonları inanılmaz kalabalık olan Kemeraltı’na, haftaiçi uğramanızı tavsiye ederiz.
---------------------------------------------------------------------

Yaz Sezonu

Geniş bir ova üzerine kurulan İzmir, ılıman Akdeniz ikliminin bütün özelliklerini gösterir. Yıllık deniz suyu sıcaklığı ortalaması 17.60 °C ‘dir. Yaz mevsimi oldukça uzun sürer. Kış aylarında yağış görülür ama sıcaklık çok büyük bir düşüş göstermez. Yazlar ne kadar kurak olursa olsun, kıyı kesimlerinde tatlı bir rüzgarla serinleyebilirsiniz. Akdeniz sahillerinin bunaltıcı ve kavurucu havası, İzmir’de pek görülmez. İzmir yılın dört mevsimi ziyaret edilir. Kongre turizmi, kültür turizmi açılarından da gelişmiş bir kenttir. İzmir’de yaşayan halkın çoğu Gümüldür, Çeşme ve Kuşadası’nda yazlık almıştır. Bahar aylarından itibaren, haftasonları yazlıklara kaçmak revaçtadır. Bu nedenle kent haftasonları tenhalaşır.Bu konuda farklı görüşler varsa da burada ifade edilecek son görüş, gözle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmazsa da, buruna akıtılan ilacın (yemek borusu ve mideyle doğrudan ilgisi bulunduğundan dolayı) orucu bozacağı şeklindedir. Bu itibarla mümkünse bu gibi beden içine akıp giden ilaç koymalar iftardan sonraya tehir edilmeli, değilse sonra bu oruçlar bir gün olarak kaza edilmeli, şüpheli şeyden kurtulma tarafı tercih edilmelidir. Konu tıbbı ilgilendirdiğinden farklı tıbbi yaklaşımlar söz konusu olmuştur.
 
Barlar :

Acil Bar Alsancak - Tel: 0 232 421 32 30
Akvaryum Bar Büyük Efes Oteli Gaziosmanpaşa Bulvarı No:1 Çankaya - Tel: 0 232 484 43 00
Always Atatürk Cad. No:116 Pasaport - Tel: 0 232 484 11 84
Anvelo Bar Alsancak - Tel: 0 232 463 28 69
Aria Bar Alsancak - Tel: 0 232 421 28 33
Asansör Ceneviz Meyhanesi Mithatpaşa Cad. Dario Moreno Sok. - Tel: 0 232 255 54 20
Asansör Sedir Bar Mithatpasa Cad. Dario Moreno Sok. Tel: 0 232 255 54 20
Atatepe Life Center Sakarya Cad. No: 129 Balçova - Tel: 0 232 279 14 14
Baryum Atatürk Cad. No:230 Alsancak - Tel: 0 232 463 49 02
Bekri Bar Grand Hotel Mercure Cumhuriyet Bulv. No: 138 Alsancak - Tel: 0 232 489 40 90
Big Boss Atatürk Cad. No: 280 Alsancak - Tel: 0 232 421 12 29
Bulvar Cafe Yalı Cad. No :282 Karşıyaka - Tel: 0 232 323 00 17
Brothers Yalı Cad. No: 422 Karşıyaka - Tel: 0 232 323 53 95
Cafe Polen Atatürk Cad. No: 222 Alsancak - Tel: 0 232 463 31 79
Carnavale Atatürk Cad. No: 158 Pasaport - Tel: 0 232 484 78 50
CeCe Bar 1471 Sokak No: 14 Alsancak - Tel: 0 232 463 97 70
Clup En Valo Tel: 0 232 463 28 69
Denizatı Atatürk Bulv. No :276 Alsancak - Tel: 0 232 464 18 37
Eko Pub Plevne Bulv. No: 1 Alsancak - Tel: 0 232 421 44 59
Gördüm Atatürk Bulv. No: 174 Pasaport - Tel: 0 232 464 30 63
Hanende 1469 Sok. No: 28/A Alsancak - Tel: 0 232 421 26 93
Kagir Bar 1469 Sok. No: 1 Alsancak - Tel: 0 232 463 11 70
Kalyon Plevne Bulv. Alsancak - Tel: 0 232 421 53 40
Kybele 1453 Sokak No: 28 Alsancak - Tel: 0 232 463 68 71
La Sera Atatürk Cad. No: 190 Alsancak - Tel: 0 232 464 25 94
Mavi Cumhuriyet Bulv. No: 206 Alsancak - Tel: 0 232 463 10 94
Mexican Cafe&Bar Atatürk Caddesi 192/B Alsancak - Tel: 0 232 464 33 47
Naz Bar Fevzi Çakmak Cad. No: 29/A Bornova - Tel: 0 232 339 78 06
Nostalgie 1444 Sok. No: 3 Alsancak - Tel: 0 232 421 44 09
Outside Şehitler Cad. No: 131 Alsancak - Tel: 0 232 421 50 93
Papağan Yalı Cad. No: 422 Karşıyaka - Tel: 0 232 381 95 17
Porto Tel: 0 232 421 49 81
Punta 1469 Sok. No: 26 Alsancak - Tel: 0 232 463 15 04
Red&White Yalı Cad. No: 424 Karşıyaka - Tel: 0 232 381 57 65
Sirena Atatürk Cad. No: 194 Alsancak - Tel: 0 232 421 33 86
Sisim Atatürk Cad. No: 124 Alsancak - Tel: 0 232 463 69 87
Sokaki 2040 Sokak No: 104 Kat:2/201 EGS PARK Mavişehir - Tel: 0 232 324 24 99
The Ant Club 1471 Sok. No: 22 Alsancak - Tel: 0 232 464 30 73
Venezia Atatürk Caddesi No: 210 Alsancak - Tel: 0 232 422 17 50
Windows on the Bay Bar İzmir Hilton Gaziosmanpaşa Bulv. No: 7 Çankaya - Tel: 0 232 441 60 60
X Bar Alsancak - Tel: 0 232 422 27 39

Kafeler :

Otuzbeş Cafe-Restaurant Mithatpaşa Cad. No: 79 Güzelbahçe - Tel: 0 232 234 65 39
Arkadaş Cafe Alsancak Tel: 0 232 464 72 36
Art Cafe Alsancak Tel: 0 232 421 43 53
Bolulu Hasan Usta Alsancak - Tel: 0 232 421 43 53
Bonjour Alsancak Tel: 0 232 463 34 97
Cafe Biyer Tel: 0 232 464 26 28
Cafem Tel: 0 232 464 70 00
Cafe Sine Alsancak Tel: 0 232 446 06 37
Cafe Plaza Alsancak Tel: 0 232 422 15 52
Cafe Rezine Süvari Caddesi Park Apt. No: 14b Bornova Tel: 0 232 342 41 76
Cafe Ti Alsancak - Tel: 0 232 425 33 76
Cafe Vittoria Alsancak - Tel: 0 232 422 56 61
Cake & Bake 1381 Sok. 4/D Alsancak Tel: 0 232 463 06 25
Cake & Bake Erzene Mah. 119/10 Sok. 1/C Bornova Tel: 0 232 375 68 86
Cake & Bake Şifne Cad. 95/A Ilıca-Çeşme Tel: 0 232 723 25 47
Colette Alsancak Tel: 0 232 422 18 35
Çınar Pastanesi SSK Blokları Konak Tel: 0 232 445 73 48
Coffeeco 1381 Sok. No: 5/C Alsancak Tel: 0 232 464 39 96
Efes Cafe&Patisserie Alsancak - Tel: 0 232 421 31 33
Elit Cafe Bornova - Tel: 0 232 373 03 56
İletişim Cafe Alsancak - Tel: 0 232 463 23 03
Kahveci Alsancak Tel: 0 232 421 56 42
Le Café CrAéme Fransız Kültür Mrk. Cumhuriyet Bulv. No:152 Alsancak Tel: 0 232 421 47 80
Lozan Pastanesi Alsancak - Tel: 0 232 421 43 07
Mado
Alsancak - Tel: 0 232 421 07 86
Carrefour - Tel: 0 232 324 27 20
Balçova Migros - Tel: 0 232 278 34 71
Opera Tel: 0 232 489 40 90
Ora Kıbrıs Şehitleri 1441 Sok. No: 9 Alsancak Tel: 0 232 463 86 15
Paprica Cafe Tel: 0 232 422 30 30
Patissaria Angenna Alsancak - Tel: 0 232 422 51 03
Rain Pastanesi Alsancak - Tel: 0 232 421 12 91
Reci's
Alsancak - Tel: 0 232 463 84 70
Bostanlı - Tel: 0 232 330 30 43
Reyhan Pastanesi Alsancak - Tel: 0 232 463 64 86
Sevinç Pastanesi Alsancak Tel: 0 232 421 75 90
Şiir Cafe Alsancak - Tel: 0 232 446 05 17
Viran Gönüller Kahvesi Kıbrıs Şehitleri Cad. No:89/C Tel: 0 232 421 21 43

Restoranlar :

Otuzbeş Cafe-Restaurant Mithatpaşa Cad. No: 79 Güzelbahçe - Tel: 0 232 234 65 39
1888 Restoran Cumhuriyet Bulv. No: 248 Alsancak - Tel: 0 232 421 66 90
Altınkapı Alsancak - Tel: 0 232 422 26 48
Altın Balık Tel: 0 232 362 01 75
Artemis Restorant ve Şarap Evi Ltd.Şti. Tel: 0 232 898 32 40/41 Fax: 898 32 42
Atakent Keyif Cafe&Restaurant Venedik Sitesi Yüzme Havuzu Altı Bostanlı - Tel: 0 232 362 88 88 - 362 63 86

Atatepe Life Center Sakarya Cad. No: 129 Balçova - Tel: 0 232 279 14 14
Balıkçı Fast
Alsancak - Tel: 0 232 421 29 30
Bostanlı - Tel: 0 232 324 42 70
Bornova - Tel: 0 232 388 77 44
British 1. Kordon Alsancak - Tel: 0 232 463 10 20
Celep Foça - Tel: 0 232 812 14 95
China Town Cumhuriyet Bulv. No: 208 Alsancak - Tel: 0 232 422 42 12
Clup Ali Tel: 0 232 421 40 48
Çınar Restaurant Cengiz Topel Cad. No: 39 Bostanlı - Tel: 0 232 362 40 40
Deniz Restaurant 1. Kordon Alsancak - Tel: 0 232 422 06 01
Derya Restaurant Mustafa Kemal Sahil Bulv. Üçkuyular (Arabalı Vapur İskelesi üstü) - Tel: 0 232 278 88 88
Grand Nazar Mithatpaşa Cad. No: 297 Güzelbahçe - Tel: 0 232 234 50 30
Happy Chinese Restaurant Çiğli - 0 232 324 42 42
Kaktüs Tel: 0 232 463 99 67
Kekik Alsancak - Tel: 0 232 464 95 94
Kemal'in Yeri Alsancak - Tel: 0 232 422 31 90
Kımız Lokantası Alas Kımız Çiftliği Kemalpaşa - Tel: 0 232 483 85 00
Kısmet Restaurant 1377 Sokak No: 9 Alsancak - Tel: 0 232 463 38 50
Kilizman Balık Restoran Mithatpaşa Cad. No: 2 Güzelbahçe - Tel: 0 232 234 44 30
La Folie Alsancak - Tel: 0 232 464 25 16
Le Trio Alsancak - Tel: 0 232 422 37 03
Mavi Yeşil Restaurant
Narlıdere - Tel: 0 232 238 77 02
Yamanlar - Tel: 0 232 367 60 51
Belkahve - Tel: 0 232 360 13 63-64
Musti Tel: 0 232 238 77 45
Nadia 1482 Sok. No: 11 Kıbrıs Şehitleri M. İzgü Sok. Alsancak - Tel: 0 232 464 42 89
Pasta Villa Bornova - Tel: 0 232 388 16 86
Pasta Villa Mcmasters Alsancak - Tel: 0 232 422 64 05
Remzi Baba Tel: 0 232 421 74 62
Ristorante Mario Plaza EGS Park Mavişehir
Senning Chinese Restaurant Bostanlı - Tel: 0 232 330 38 40
Sofra Special 1444 Sok. No: 16-18 Alsancak - Tel: 0 232 421 90 90
Şato Tel: 0 232 489 38 37
Turkuaz Cafe&Restoran Bakü Bulv.No: 30 İnciraltı - Tel: 0 232 278 99 59
Yeni Sofra Cumhuriyet Bulv. No: 260 Alsancak - Tel: 0 232 464 70 70
Yunus Restaurant Alsancak - Tel: 0 232 464 72 23

FastFood:

Domino's Pizza Alsancak - Tel: 0 232 464 17 77
Mc Donald's
Montrö - Tel: 0 232 441 04 15
Karşıyaka - Tel: 0 232 369 12 16
ÖZGÜN'S la pizza F.Altay - Tel: 0 232 285 24 75 - 246 73 87
Pasaport Pizza
Alaybey - Tel: 0 232 366 66 98
Bostanlı - Tel: 0 232 336 33 11
Bornova - Tel: 0 232 339 90 99
Çankaya - Tel: 0 232 441 18 19
EGS Park Mavişehir - Tel: 0 232 324 50 20
Güzelyalı - Tel: 0 232 285 38 38
Kemeraltı - Tel: 0 232 441 11 66
Kıbrıs Şehitleri - Tel: 0 232 465 01 01
Kahramanlar - Tel: 0 232 421 83 83
Pasaport - Tel: 0 232 446 36 76
Urla - Tel: 0 232 754 74 75
Yenişehir - Tel: 0 232 449 45 45
Yeşilyurt - Tel: 0 232 255 59 59
Pizza One Alsancak Tel: 0 232 464 68 78
Pizza Vino Alsancak - Tel: 0 232 463 31 06
Venedik Pizza Alsancak - Tel: 0 232 464 27 72
 
İzmir Devlet Hastaneleri

Atatürk Devlet
243 43 43

Behçet Uz
441 94 20

Bornova Acil Yardım ve Tramvatoloji
375 58 58

Göğüs
433 33 33

Konak Diş
441 81 81

Karşıyaka
366 88 88

ÖZEL HASTANELER

Atakalp Kalp Hastanesi
483 14 14

Central Hospital
341 67 67

Ege Sağlık Hastanesi
463 77 00

İzmir Hastanesi
483 81 81

Karataş
483 56 87

Altınordu Hastanesi
464 24 00

Çınarlı Hastanesi
462 27 27

El ve Mikro Cerrahi
441 01 21


DOĞUM EVLERİ


Ege Üniversitesi Tıp Fak.
288 29 63

SSK Tepecik
457 00 01

Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi
489 09 09

KAN MERKEZLERİ

Çocuk Hastanesi
484 34 93

Kızılay
421 47 89

Ege Üniversitesi
388 28 61


SSK HASTANELERİ

Bozyaka
250 50 50

Tepecik
469 69 69 (10Hat)

BELEDİYE HASTANESİ

Eşrefpaşa
459 59 59
 
METRO
Metro İstasyonları : İzmir metrosunun 11.6 km'lik hattında Hatay/Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane,Hilal, Stadyum, Halkapınar, Bölge ve Bornova olmak üzere toplam 10 istasyon bulunmaktadır.
Sefer Sıklığı : 06.00-24.00 saatleri arasında hizmet veren metronun ortalama 10 dakika olan sefer aralığı yoğun saatlerde 5 dakikada bir'e inmektedir.Metro ile en uzun hat olan Üçyol'dan Bornova'ya 17 dakikada ulaşılmaktadır.
Metro Aktarma İstasyonları : Bornova/Halkapınar, Hatay/Üçyol aktarma istasyonlarında otobüs;Konak İstasyonu'nda ise hem otobüs hem de vapur bağlantısı vardır.
Metro Zaman Çizelgesi

METRO HAREKET SAATLERİ Deneme seferlerine 2000 yılı Mayıs ayında, tam gün hizmete ise aynı yılın Ağustos ayında başlayan İzmir Metrosu, Üçyol - Bornova arasında 11.6 kilometrelik hatta, Üçyol, Konak, Çankaya, Basmane, Hilal, Stadyum, Halkapınar, Sanayi, Bölge ve Bornova olmak üzere toplam 10 istasyon ve Bornova, Halkapınar, Konak ve Üçyol İstasyonlarındaki otobüs ve vapur bağlantılı aktarma alanlarıyla hizmet vermektedir.
İzmir Metrosu seferlerini; yolcuların güvenilir, hızlı ve konforlu yolculuk gereksinim ve beklentilerini yüksek hizmet kalitesiyle zirve saatlerde 5 dakika ara ile gerçekleştirmektedir.
 
İzmir Sanat Galerileri


Adnan Franko Sanat Galerisi
Şehitler Cad. No 59 Alsancak
Telefon: 464 41 86

Akbank Sanat Galerisi
Karşıyaka Çarşı Şubesi
Telefon: 381 58 49

Aprodie Sanat Galerisi
Hürriyet Bulvarı No 5/1 Musulligil İş Mrkz
Çankaya Telefon: 482 33 02

Altınyunus Sanat Galerisi
Boyalık Mevkii Çeşme
Telefon: 723 12 50

Art Shop Sanat Galerisi
1382 Sk. No 12/1 Celallettin Bey Ap.
Alsancak Telefon: 422 28 30

Amerikan Kültür Merkezi Sergi Salonu
1379 Sok. No 39 Alsancak
Telefon: 464 20 95

Büyük Şehir Belediyesi
Çetin Emeç Sanat Galerisi
Cumhuriyet Blv. No 1 Telefon: 482 11 70

Başak Sigorta Sanat Galerisi
Şair Eşref Bulvarı no 19 Çankaya
Telefon: 483 20 50


Coşku Sanat Galerisi
Kıbrıs Şehitleri Cad. Pelit Ap.Kat 1
Telefon: 422 14 48


Doğan Art Galeri
Mithatpaşa Cad. No 402/A Karataş
Telefon: 484 31 37


Fransız Kültür Merkezi Sergi Salonu
Cumhuriyet Blv. Npo 152 Alsancak
Telefon: 463 69 79


Goya Resim Atölyesi
1788 Sokak No3/A Bostanlı
Telefon: 362 07 68


İzmir Resim Heykel Müzesi
Mithatpaşa Cad. No 94 Konak
Telefon. 441 41 92


Leonardo Sanat Galerisi
1439 Sokak No 11/A Alsancak
Telefon: 421 13 95 - 421 56 09


TCDD Sanat Galerisi
TCDD 3'ncü Bölge MüdürlüğüAlsancak
Telefon: 433 58 97


Türkiye İş Bankası Sanat Galerisi
Çobanoğlu Zeki Bey Cad. No 2 Konak
Telefon. 482 09 39


Vakko Sanat Galerisi
Atatürk Cad. No 226 Alsancak
Telefon: 421 65 90
Akbank Sanat Galerisi
Karşıyaka Çarşı Şubesi
Telefon: 381 58 49


Altınyunus Sanat Galerisi
Boyalık Mevkii Çeşme
Telefon: 723 12 50


Amerikan Kültür Merkezi Sergi Salonu
1379 Sok. No 39 Alsancak
Telefon: 464 20 95


Büyük Şehir Belediyesi
Çetin Emeç Sanat Galerisi
Cumhuriyet Blv. No 1 Telefon: 482 11 70


Çamkıran Sanat Galerisi
Fatih Caddesi No 50/A Bornova
Telefon: 339 14 58


Emek Hayat Sanat Galerisi
Cumhuriyet Blv.No 90 Ataman Erman İş Mrk K7
Pasaport Telefon: 489 29 24


Galeri Seba
Mithatpaşia Cad. No 464/A
Telefon: 445 33 40


İletişim Sanat Galerisi
Kıbrıs Şehitleri Cad. No 48/A Alsancak
Telefon: 463 23 03


İzfaş Sanat Galerisi
Lozan Kapısı Girişi Kültürpark
Telefon: 482 12 70


Selçuk Yaşar Sanat Galerisi
Cumhuriyet Bulvar No 252 Alsancak
Telefon: 422 65 32


Temizocak Sanat Galerisi Galerisi
1717 Sokak No 59 Karşıyaka
Telefon: 369 38 38


Vakıfbank Sergi Salonu
M.Kemalettin Cad. No 5 Gümrük
Telefon: 441 59 00
 
BELEVİ MAUSOLEUMU

DDY MÜZESİ

BELEVİ MAUSOLEUM’U

Efes’in 11 km. uzağında Tire yolu üzerindeki Belevi Mousoleumu dünyanın 7 harikasından biri sayılan Halikarnassos Mousoleumundan ( Bkz. Bodrum sayfaları ) sonra Anadolu’da bulunmuş en büyük mezar yapısıdır. Podyum kısmının yüksekliği 11.37 m’dir. Anıt yerli kayanın yüzeyine işlenmiş blok taşlar işlenerek kapatılmasıyla oluşmuş kare planlı 29.65 m. boyutlarında. Anıt mezarda bulunan heykeller Efes vi İzmir müzelerinde.

Belevi’ye Selçuk-İzmir otobanından Tire yolu üzerinde otoyolun altındaki köprüden geçerek ulaşabilirsiniz.

BUHARLI

LOKOMOTİFLER MÜZESİ

Selçuk’tan Aydın yönüne giderken Çamlık’a geleceksiniz. Çamlık’ın çarşısının içinden sağa döndüğünüzde ilginç bir müzeyle tanışacaksınız: 1991’de açılan eski buharlı lokomotiflerin, vagonların sergilendiği açık hava müzesi, 1918’de, 1930’lu, 40’lı tarihlerde çalışmış, nice insanı ve yükü ülkenin dört bir yanına taşıyıp "emekliye ayrılmış" lokomotifler, makaslar götürüyor, yaşamamış olanlar için de ilginç bir tarih bilgisi veriyor. Müzeye Kuşadası’ndan gitmek isteyenler Davutlar üzerinden Çamlık’a çıkan yolu izleyebilirler. Yeşillikler arasından giden asfalt ama biraz dar bir yol daha ilginç olabilir. Yolda Kirazlı Köyü girişinde sağınızda kalan tarihi su kemerlerini görebilir, çamlar arasında güzel bir yolculuk yapabilirsiniz.
 
KADİFEKALE
İskender’in Anadolu’ya çıkışı ve Pers egemenliğine son vermesi üzerine bölgede Helenistik dönem başlar. (M.Ö. 334-133) Helenler beraberlerinde kendi şehircilik anlayışlarına uygun şehirleşme projeleriyle gelirler. Helenlerin istediği, Efes, Bergama, Rodos, İskenderiye gibi zamanın ticarette ve liman işletmesinde ileri gitmiş şehirleri ile boy ölçüşebilecek bir şehirdir. Böylece bir şehrin eski İzmir’de kurulması hem konum ile hem de alanın küçüklüğü nedeniyle imkânsızdı. Bunun üzerine İskender, bugün Kadifekale olarak bilinen Pagos tepesi ve eteklerine yeni şehri kurmayı düşünür. Efsaneye göre; İzmir’e gelen Büyük İskender, o zaman ormanla kaplı “ Pagos Tepesi “ denilen Kadifekale’de Nemesis Kutsal alanında (İzmirliler çifte Nemesisi yani ikili su perisini kutsal sayarlardı) avlanırken bir ara ulu bir çınarın altında uykuya dalar, rüyasında gördüğü iki Nemesis, İskender’den yeni İzmir kentini uyuduğu tepenin eteklerinde kurmasını ister, uykusundan uyanan İskender, Klaros’un Apollon kahinine gördüğü rüyayı anlatarak fikrini sorar, kahin rüyayı tek bir cümlede yorumlar :
“ Kutsal Melez Çayı kenarındaki Pagos Tepesi eteklerinde yerleşecek İzmirliler, eskisinden dört kez daha mutlu olacaklardır. “
Bu yeni İzmir’in kuruluşunda İskender’in Pagos Tepesinde gördüğü rüyanın yorumuna dayanmak yerine, dönemin deniz ve karada gelişen ticari potansiyelinin gelişmesinin dayattığı zorunluluk nedeniyle burada kurulmuş olduğuna inanmak, günümüz için çok daha bilimsel bir yaklaşımdır. Nihayet, rakibi General Antiganos’u M.Ö.302’de öldüren Lysimachos yeni İzmir’in kuruluşunu gerçekleştirir. Şehri Pagos tepesi ile İç Limana bakan yamaçlarda kurmaya başlar. Böylece 400 yıl önce Lidyalıların istilası ile yurtlarından edilen Meles Çayı etrafında küçük köysel yerleşimlerde yaşayan Homeros’un hemşehrisi İzmirliler, İzmir’e gelip yerleştiler.
Anadolu ticaretinde, dönemin en büyük potansiyeline sahip olan İzmir, su kemerleri, gymnasion’u, stadyumu, tiyatrosu ve agorası ile son derece gelişmiş ve düzenli bir kent olarak imar edilir. Pagos’ta yer alan tiyatro 16.000 kişilik olup, kuzeye bakan seyirci tribünü denize karşı romantik ve muhteşem bir manzara sunar. 1638’e kadar tiyatronun duvarlarının ayakta olduğu bilinmektedir.


ALTINYOL
Roma dönemi’nde bugünkü Kadifekale’de izlerine rastlanan akropolden itibaren, birisi Basmane (Sard Yolu), diğeri Eşrefpaşa (Efes Yolu) üzerinden denize ulaşan iki yol yapılmıştır. Basmane’de Sart Yolu’na ait kalıntılar; Bahri Baba Parkı civarında ise Efes Yolu’na (Altınyol) ait kalıntılar bulunmuştur. Halen semt pazarı olarak kullanılmaktadır.
AGORA
İzmir’in Namazgah semtinde bulunan Agora, mevcut görünümüyle Roma dönemine aittir. Agora antik dönemlerde politik toplantıların ve halkın alışveriş yaptığı bir yerdir. İzmir Agora’sı ticari olmaktan ziyade, bir devlet agorası görünümündedir.
M.S.178’de depremle yerle bir olan Agora, İmparator Marcus Aurelius’un özenli çalışmalarıyla yeniden inşa edilmiştir. 1932–1941 yılları arasında yapılan ilk dönem kazılarla büyük bir bölümü ortaya çıkarılan İzmir agorasının, dikdörtgen formda, ortada geniş (120 x 180 m) bir avlu etrafında sütun ve kemerler üzerine inşa edilmiş üç katlı ve önünde merdiveni olan bileşik bir yapı olduğu anlaşılmıştır. Son dönemlerde yapılan kazılar sonucunda İzmir Agorasının bugüne kadar bilinen en büyük Agora olduğu ortaya çıkmıştır.
KIZILÇULLU SU KEMERLERİ
Eski adı Kızılçullu olan ve Şirinyer’de bulunan su kemerleri Meles (Kemer) çayı üzerinde olup Kadifekale’de kurulan kente su getirmek için yapılmıştır. Geç Roma dönemine ait iki sıra halindeki kemerlerin yapımında taş, tuğla ve Roma harcı kullanılmıştır. Bu kemerler Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar dönemlerinde onarım görmüş ve uzun süre kullanılmıştır.
SAAT KULESİ
Click this bar to view the full image.

1901 yılında Sultan Abdülhamid’ in tahta çıkışının 25.yıldönümü nedeniyle ve padişahın emri üzerine, Sadrazam Küçük Sait Paşa tarafından yaptırılmıştır. Son derece zarif görünümüyle Konak Meydanını bir inci gibi süslemektedir. Teras yükseldikçe incelen sivri kemerleri, kubbecikleri, mukarnas işçiliği ve geometrik figürlerle donatılmış olan taş işçiliğinin dantele gibi bir zarafet içinde Saat Kulesi’ni çevrelemesi, oldukça zengin bir görüntü oluşturmaktadır. Kulenin saati Alman İmparatoru II.Wilhelm tarafından armağan edilmiştir. İzmir‘in sembolü olarak kabul edilen Saat Kulesi‘nin altında bulunan odanın dört köşesinde çeşmeler bulunmaktadır.

KEMERALTI


Mezarlıkbaşı semtinden Konak Meydanı’na kadar uzanan bölgeyi içine alan tarihi bir çarşıdır. Çarşının bugün ana caddesini oluşturan Anafartalar Caddesi, geniş bir kavis çizer. Bu kavis, caddenin geçen yüzyıllarda var olan iç limanın etrafını dolaşmış olmasından kaynaklanmaktadır. Liman, zamanla ağzına doğru dolmaya başladığından, yeni yerleşim ve ticaret sahaları açılmış ve buraları yeni binalarla değerlendirilmiştir. İlk yapıldığı yıllarda çarşı, kısmen tonozlu, kiremit örtülü, yan sokakları ve arastalarıyla bir kapalı çarşı görünümündeydi.
Yakın yıllara kadar, Şadırvanaltı Cami’nden Havra Sokağı’na kadar devam eden sokakların üstü örtülü idi. Çarşı, Kemeraltı adını bu bölümünün üstünün kapalı olması özelliğinden almıştır. Çarşıya dik olarak açılan bugünkü küçük sokakların bir bölümünün üstü de yine beşik tonozlarla örtülü bulunuyordu. Bunlara açılan diğer ara sokaklarla birlikte arastalar oluşmaktaydı. Çarşı içinde pek çok han yer almaktadır.
Eskiden olduğu gibi günümüzde de Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in en önemli alış-veriş merkezidir. Eskinin gizemli tonoz ve kubbeli dükkânlarının sayısı oldukça azalsa bile, modern iş merkezleri, mağazaları, sinemaları ve kafeteryaları ile sokakları günün her saati canlı, her türlü alış-verişin yapılabileceği bir site görünümündedir. Bu kapalı ve açık mekânlardan oluşan çarşıda geleneksel Türk el sanatlarından seramikler, çini panolar, ahşap ürünler, tombaklar, halı ve kilimler, deri ürünlerinin her çeşidini bulmak mümkündür.



KIZLARAĞASI HANI
Kızlarağası Hanı 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılarak hizmete sokulmuştur. Osmanlı mimarisinin günümüze gelen, İzmir’deki nadir eserlerinden olan han, diğer Osmanlı Hanları gibi çarşılı ve avlulu hanlar düzenindedir. Kızlar Ağası Hanı 4000m2’lik kareye yakın dikdörtgen planlı, avluya bakan kısımları iki katlı, bedestenleri tek katlı yaklaşık 500m2’lik avlusu olan görkemli bir yapıdır.
1988–1993 yılları arasında restore edilerek günümüzde turistik bir çarşı olarak hizmete giren Kızlarağası Hanı’nda çok çeşitli el sanatları, her türlü hediyelik eşya, halı, kilim, gümüş takı, giyim eşyası, nargile ve malzemeleri, deri kıyafetler ve çarpıcı hediyelik eşyalar satışı yapan dükkânlar ile mistik havayı soluyarak çayınızı içebileceğiniz bir çayevi bulunmaktadır. Kızlarağası Hanı dün ile bugünü birlikte yaşanacak, İzmir ‘in tek tarihi hanıdır.
DÖNERTAŞ SEBİLİ
Anafartalar Caddesi ve 945 sokak kesişiminde konumlanan Dönertaş Sebili, kösesindeki sütunun dönmesinden dolayı bu adı almıştır. 1814 yılında yapılan sebilin banisinin Osmanzade Seyyid İsmail Rahmi Efendi olduğu düşünülmektedir. Yapı, İzmir’in en güzel ve bakılı sebillerindendir.
Dörtgen planlı sebilin üstü kubbeli olup, alaturka kiremit kaplıdır. Her iki sokak cephesinde birer pencere ile 945 sokakta hazneye giriş sağlayan kapı vardır. İki pencere arasında ve köşeye konan, süslü başlıklı, geçmişte dönen yuvarlak mermer sütun cephenin çarpıcı bir öğesidir. Mermer kaplı cephe, bitkisel motifler, manzara ve hat bezemeler ile süslenmiştir.
ST. POLYCARP KİLİSESİ
St. Polycarp Kilisesi M.S. 155 yılında inancından dolayı Romalılar tarafından bugünkü Kadifekale yakınında bulunan stadyumda 86 yaşında şehit edilen St.Polycarp adına yapılmış olup, İzmir’in en eski kilisesidir. Yapımı 1625 yılına kadar uzanmaktadır. Osmanlı İmparatoru Sultan Süleyman'ın müsaadesi ve Fransa Kralı XIII. Louis'in iradesi ile inşa edilmiş ve Kapusin rahiplerine verilmiştir. Kilise ve sonradan binaya eklenmiş olan manastır, 1688 yılında bir deprem geçirmiş ve sonra da yanmıştır. 1690 ve 1691 yıllarında Kilise ve müştemilatı yeniden inşa edilir. 1742 yılında çıkan şiddetli bir yangında ne kiliseye ne de Fransız mahallesine bir zarar gelmez. Böylesine bir yangından kurtulmuş olmak St. Polycarp'ın mucizesine dayanır. 1763'te bir başka yangın daha çıkar. Manastır harap olur, kilisede önemli zararlar meydana gelir.
ASANSÖR
Mithatpaşa Caddesi ile Halilrıfatpaşa semti arasındaki yükselti farkından dolayı, iki semt arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak amacı ile, 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından bir asansör inşa edilmiştir.50 m.lik yükseklikte yer alan Halilrıfatpaşa semtine 155 basamaklı merdivenle çıkılıyordu. Buraya inşa edilen asansör kulesi ile, iki semt arası birleştirilmiştir. Bu kulede iki asansör bulunmakta, bunlardan soldaki buharla, sağdaki ise elektrik ile çalışmaktaydı.1985 yılında gerçekleştirilen restorasyonla her iki asansör de elektrikle çalışır duruma getirilmiştir.1994 yılında yapılan ikinci restorasyonda Asansör Sokağının çevre düzenlemesi yapılarak, hizmete sokulmuştur. Tarihi Asansör binasının bulunduğu sokakta ayrıca, dünyaca ünlü ses sanatçısı Dario Moreno’nun da yaşamış olması bu bölgeye duyulan ilgiyi daha da arttırmaktadır.
HÜKÜMET KONAĞI
1868-1872 yılları arasında yapılmış olan Hükümet Konağı Türklerin ulusal bağımsızlık savaşı olan Kurtuluş savaşında çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü 9 Eylül l922’de Türk ordusunun İzmir’e gelmesiyle Hükümet Konağına çekilen Türk bayrağı aynı zamanda İzmir’in kurtuluşunu simgeler. Bu nedenle Konak yakın tarihte yandıktan sonra yeniden yaptırılmıştır. Bunun için düzenlenen mimari proje yarışmasında bayrağın çekilmiş olduğu balkonlu bölümün korunması ön görülmüştür.
KÜLTÜR ve TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ
1891’de kurulan İzmir Ticaret Borsası, 1919’a kadar yapıda etkinliğini sürdürmüş, işgalden sonra 1921’de ise Yunan Milli Bankası’nın kullanımına ayrılmıştır. 1922’den sonra İzmir Merkez Postanesi ve Paket Postanesi olan yapı, halen İzmir Turizm Bölge Müdürlüğüdür.
İzmir’deki 19.yüzyıl başı kagir mimarisinin tipik bir örneği olan yapının özellikle dövme demir parmaklık ve korkulukları ile kapı saçağı Art Nouveau stilindedir.
İZMİR MİLLİ KÜTÜPHANE ve ELHAMRA SİNEMASI
Türkiye’nin Milli adını taşıyan ilk Kütüphanesi olan İzmir Milli Kütüphanesi, İttihat ve Terakki Fırkası’nın çabalarıyla,1912 yılında okumuş, kültürlü Türk gençlerinin yetiştirilmesi amacıyla, Beyler Sokağı’ndaki Salepçizade Konağı’nın selamlık bölümünde hizmete girmişti. Bugünkü binasının yapımına 1922’den sonra başlayarak, 1926 yılında Elhamra Sineması tamamlanarak hizmete açılmış, kütüphane binası ise 1933 yılında tamamlanabilmiştir. Bu anıt eserin projesi Mimari Tahsin Servet Bey tarafından Neo-Klasik tarzda hazırlanmıştır.
İZMİR DEVLET TİYATROSU (ESKİ TÜRK OCAĞI BİNASI)
1925 yılında Türk Ocağı İzmir Şubesi binası olarak yapılan eserin mimarı Yüksek Mimar Necmettin Emre Beydir. Yapı 1.Milli Mimarlık tarzının özelliklerini taşıyan, kubbeli, iki katlı zarif bir örnektir.
T.B.M.M. EGEMENLİK EVİ (ESKİ BELEDİYE)
Eski Belediye binası olarak bilinen T.B.M.M. Egemenlik Evi, günümüzde İzmir’in Hisarönü denilen yöresinde yer alır.
Ulusal mücadele yıllarında İzmir Müdafaa-i Hukuk Teşkilatı’nın çalışmalarına mekan teşkil eden ve uzun yıllar belediye hizmetlerinin yürütüldüğü bina 1997 yılından itibaren bir kültür ve sanat merkezi olarak faaliyet göstermektedir. Yapının giriş katında bir kafe ve Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nca hazırlanmış kültür yayınlarıyla birlikte orijinallerine bağlı kalınarak sınırlı sayıda üretilmiş tarihi Yıldız Porselenleri ve Hereke Halıları’nın satış reyonu, ikinci katta ise, Ulu Önder Atatürk’ü konu alan daimi bir fotoğraf sergisiyle beraber, sergi ve gösteri salonları yer alıyor.
ALSANCAK GARI
1856 yılında İzmir-Aydın demiryolu hattının yapılması için imtiyaz, İngiliz girişimci Wilkin ve dört arkadaşına verildi. İmtiyaz 1857 yılında « İzmir’den Aydın’a Osmanlı Demiryolu » kumpanyasına devredildi.1857 yılında Vali Mustafa Paşa döneminde temeli atılan demiryolunun başlangıcında yer alan Alsancak Garı, 1858 yılında hizmete açılmıştır.
HALİL RIFAT PAŞA KÖŞKÜ
19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Halil Rıfat Paşa Köşkü’nün ana giriş cephesi taşıt yoluna, yan cephelerinden biri yayalar için düzenlenmiş merdivenli yola, diğer iki cephesi ise arka ve yan bahçeye bakmaktadır. Parsel üzerinde iki adet yapı yer almaktadır. Bunlardan ilki ana yapı diğeri müştemilat yapısıdır. Ana yapı iki katlı olup müştemilat ise tek mekânlı bir yapıdır. Köşk aslına uygun onarım ve yeniden düzenleme çalışmalarının tamamlanmasından sonra hizmete açılarak TULOV Vakfı tarafından Kültür ve Eğitim Merkezi olarak işlevlendirilmiştir.
İNÖNÜ EVİ
Sarıhafız (Türkyılmaz) Mahallesi Mekke Yokuşu 842 sokakta şimdilerde İnönü Sokağı No:20’de bulunan ev İsmet İNÖNÜ’nün Cumhurbaşkanlığı yılarında o zamanki İzmir Belediye Başkanı Dr.Behçet UZ tarafından Belediye adına satın alındı.1950 sonrasında ev İzmir Belediyesince satılmak istendi ev Ayla ÖKMEN tarafından satın alındı ve İnönü Vakfına bağışlandı. Belediye Başkanı Yükse ÇAKMUR zamanında evde onarım gerçekleştirildi ve iç düzenlemesi yapıldı. Vakıftan sağlanan eşya ve resimler yerleştirilip ziyarete açıldı.İnönü evi daha sonra köklü bir restorasyon geçirdi ve 24.07.1999 günü ziyarete yeniden açıldı.
UŞAKİZADE KÖŞKÜ
Beyaz Köşk veya Latife Hanım Köşkü olarak anılan Uşakizade Köşkü,Uşakizade Muammer Bey’in babası Sadık Bey tarafından yaptırılmıştır.Göztepe’de eğimli bir araziye yapılan köşk üç katlı olup zemin katında hizmet amaçlı odalar,birinci katında dört,ikinci katında ise altı oda bulunmaktadır.Gazi Mustafa Kemal Paşa 14 Eylül 1922’den 27 Temmuz 1924 tarihine kadar Uşakizade Latife Hanım Köşküne beş kez gelmiş ve 91 gün kalmıştır.27 Ocak 1923 günü Karşıyaka’ya trenle gelen Mustafa Kemal Paşa Muammer Beye Kızı Latife Hanım ile evlenmek istediğini söyler ve evlenirler.Atatürk bu köşkte İzmir İktisat Kongresinin çalışmalarını yapmıştır.Atatürk Cumhurbaşkanı olarak köşke geldiğinde İktisat Bakanı Celal BAYAR ve Muammer Beyle İş Bankasının kuruluşunu gerçekleştirmiştir.
ESKİ OSMANLI BANKASI
Bina 2. Kordon ile Fevzi Paşa Bulvarı’nın kesiştiği köşede bulunmaktadır. 1926 yılında Mimar C. Mogneli tarafından yapılmış ve zaman içinde Osmanlı Bankası olarak kullanılmış bina, günümüzde banka niteliği taşımasa da bu adla anılmaktadır.
VAKIFBANK BİNASI
Fevzi Paşa Bulvarı’nın başlangıcında 1931 yılında yapılmış olup 1. Ulusal Mimari dönemi ve Art Deco tarzının izlerini taşımaktadır.
ZİRAAT BANKASI
1930 yılında yapılan bina zamanının banka mimarisinin tipik örneklerindendir
İZMİR TİCARET BORSASI
Türkiye’nin ilk Ticaret Borsası’nın günümüzde de faaliyetini sürdürdüğü yapı 1928 yılında yapılmıştır.
İZMİR ATATÜRK LİSESİ
Montrö ve Lozan Meydanları arasında çok geniş bir alanda kurulu olan Lise, bugünkü adını 1942 yılında almıştır.
MİTHATPAŞA ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
1881 yılında ıslah evi olarak yapılan bina, süreç içinde fonksiyon değişikliği ve ilave yapılarla değişikliğe uğramıştır. 31 Mart 1997 yılında çıkan yangınla dört duvar kalınca yeniden yapılmıştır.
İZMİR KIZ LİSESİ
1917 yılında İttihat ve Terakki Mektebi olarak yapılan yapı, 1985 yılında Kız Lisesi olarak öğretimine devam ederken yangınla kül olmuştur. Yeniden yapılan bina 1990–1991 öğretim döneminde eğitime tekrar başlamıştır.
SAYAÇ ATÖLYESİ
Karataş’ta 1880’li yıllarda yapılan bina, on yıl boyunca boş ve harap olarak dururken aslına uygun olarak restore edilen yapı, çocuk konservatuarı olarak kullanıma açılacaktır.
 
Geri
Üst