Kolesterol Hakkında Detaylı Anlatım

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Kolesterol Hakkında Detaylı Anlatım
kollesterol, ne demektir, çeşitleri nelerdir, etkenleri nelerdir, zararları, faydası varmıdır, beslenme şartları nasıldır hakkında detaylı bilgi burada


Melekelerim kollesterol hakkında herşeyi bu yazımızda bulacaksınız..


Kolesterol beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kaslar, karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli olan mum kıvamında yağımsı bir madde.

kollesterol-155.jpg




İnsan vücudu kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretiyor. Tüm bunlar için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterli. Kanda artan kolesterol, kan damarlarında birikiyor ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açıyor. Kolesterolün organlara giden kan damarlarında birikmesi, o organa ait hastalıkları ortaya çıkarıyor. Kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi olursa kalp krizi; böbrek damarlarında kolesterol birikimi olursa yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Uzmanlar, kolesterol seviyelerinin düzenli olarak kontrol edilmesi ve kaydedilmesinin önemine dikkat çekiyor.



Kandaki kolesterol miktarının yüksek olması sağlığı ciddi bir şekilde tehdit eder. Bazı damarların iç yüzeyinde birikerek damarların yavaş yavaş tıkanmasına sebep olur. Bu tıkanma, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Yüksek kolesterol hiç belirti vermeden sinsice gelişir ve yüksek kolesterolu olan insanlar kendilerini son derece iyi hissedebilirler. Bu nedenle bütün erişkin çağdaki hem kadın hem de erkeklerin belirli aralıklarla kolesterollerini ölçtürmeleri gerekir.
Kolesterol seviyesini etkileyen en önemli faktör besinler yolu ile aldığımız yağların türü ve miktarıdır. Yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve peynir, tereyağı gibi ürünlerden ve margarinden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Tercihen yemeklerde zeytinyağı ve soya yağı ve mısırözü kullanmak en doğrusudur.




Kolesterol artık dert değil

Yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor.
Time dergisi son sayısında “Kalbiniz için yiyin”, “Kolesterol için iyi haberler” başlıklarıyla kapak konusu olarak verdiği haberde, kalp için tehlikeli olarak kabul edilen margarin, yumurta ve tuz gibi gıdaların sanıldığının aksine sağlığa yararlı olduğunu iddia etti.


Yeni araştırmaların bulgularına göre eski bildiklerimizin tam tersine kolesterol ihtiva eden yumurta ve yağlar yendiği zaman insanda kolesterol yapmıyor. Süpriz olarak nitelendirilen bu sonuçlara göre uzak durduğumuz yumurtanın kalp için tehlikeli ve zararlı olduğu söylenemeyeceği belirtiliyor. İnsan kanında bulunan yüksek kolesetrol, tansiyon ve kalp için hâlâ tehlikeli kabul edilse de, her yağlı ve tuzlu yiyecek yendiği zaman kolesterol oranı artmıyor hatta bazen azalabiliyor. Diğer taraftan zeytinyağı ve diğer çiçek yağları, salmon ve tuna balığı yüksek orandaki kolestirolü düşürüyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor.



En iyi kolesterol düşürücü Lipitor

Dünya çapında kullanılan kolesterol düşürücü en önemli iki ilaç olan Lipitor ve Pravachol arasındaki savaşta, ilk raundu Lipitor kazandı. Araştırmaya göre, Pravachol alan hastaların kötü kolesterolü 18 ay sonunda 110’a inerken, Lipitor kullananlarınki 79’a düştü. Kolesterol düşürücü ilaçlar, özellikle kalp krizi riskini azaltmak amacıyla kullanılıyor. Araştırmalar, statin adı verilen bu grup ilaçlardan bazılarının kolesterolü diğerlerinden daha fazla düşürdüğünü de ortaya koydu.


Kolesterol ilaçlarının kansere etkisi yok

Kolestrol seviyesini düşürmek için kullanılan Statin grubu ilaçların kanser riskini ne artırdığı ne de azalttığı bildirildi. ABD’nin Connecticut Üniversitesi’nden bilim adamları, toplam 87 bin hastanın katıldığı 26 çalışmayı incelediklerini ancak bu faydalı ilaçların kanser üzerinde bir etkisi olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi. Amerikan Kanser Derneği’nin, ABD’de 132 bin 136 hasta üzerinde yaptığı ve yeniden incelenen araştırmasında 815 hastada kalın bağırsak kanseri vakasına rastlandığı, ancak bu hastalar arasında statin grubu kullananlarla kullanmayanlar arasında bir fark belirlenemediği belirtildi. Statin grubu ilaçların bazı kanser türlerini engelleyebileceği yönünde bazı araştırmalar yayımlanmıştı.
Kalbin düşmanı kolesterolABD’nin Penn State Üniversitesi’nde 21-62 yaş arasındaki çok sayıda hasta üzerinde yapılan ve sonuçları American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırmalara göre; “flavonoid” maddesi yönünden zengin olan kakao, siyah çikolata, siyah çay, elma, baklagiller, portakal ve üzüm suyu, kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürerek kalp krizi riskini azaltıyor, damar hastalıklarını ve damar sertliğini de önlüyor.

Araştırmaya konu olan hastaların kan plazmalarında inceleme yapan araştırmacılar, yukarda sözü edilen beslenme diyetinin iyi kolesterolü (HDL) ise yüzde 4 oranında yükselttiğini gözlediler. Uzmanlar, “flavonoid” meyve ve sebzelerde de bol miktarda bulunduğunu belirtiyorlar.



İyi ve kötü kolesterol


Yapılan istatistiklere göre; kalp krizlerine yolaçan sebeplerin başında kolesterol, yüksek tansiyon, sigara ve şeker hastalığı geliyor. Bu istatistiklerden de anlaşılacağı gibi, kalbimizin baş düşmanlarından biri olan kolesterol olduğu herkes tarafından kabul ediliyor.
Halk arasıda iyi e kötü huylu kolesterol olarak adlandırılan kolesterol türlerinin vücuttaki etkileri de farklı oluyor. Kötü huylu kolesterol (LDL), organlara ve damarlara kolesterol yüklerken, iyi huylu kolesterol (HDL) tam tersine, fazla kolesterol yüklenen organlardaki fazla kolesterolü yok etmekle yükümlü. Araştırmalar kanda LDL’nin artmasının, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırdığını ortaya koyuyor. Bu sebeple de “kötü huylu kolesterol” olarak tanınıyor. HDL ise, tam tersine kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Dolayısıyla halk arasında “iyi huylu kolesterol” olarak isimlendiriliyor.
Kolesterol konusunda uzmanların fikir birliğine vardıkları en önemli tesbit şu: Kandaki kolesterol oranının artması, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Kanda kolesterol oranının artması ise beslenme alışkanlıklarımızla doğru orantılıdır. Bunun için bazı yiyeceklerden vazgeçmek, bu sinsi rahatsızlığın getirdiği risklerden kurtulmamıza yardımcı olacaktır.



Şeker hastaları da dikkatli olmalı
Yüksek kolesterol ve kalp-damar hastalıkları ile şeker hastalığı arasında da sıkı ilişki olduğunu belirten uzmanlar, bu tür rahatsızlığı olan kişiler kandaki yağ oranını düzenli olarak takip etmeleri uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, pekçok şeker hastasında kolesterolün bir türü olan LDL’ye rastlandığını ve bu kolesterolün genellikle yüksek seyrettiğini ifade ediyorlar.

Karaciğerde yağlanma ve kolesterol yüksekliğinin tedavisi diyettir. Öncelikle karaciğerde yağlanma yapan bir hastalık var mı diye bakmak gerekli testleri yapmak lazım. Karaciğer yağlanmalarında karaciğer fonksiyonları bozulur. Sarılık, hazımsızlık, pıhtılaşma bozuklukları, amonyak yükselmesi gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bunun için bir dahiliye veya gastroenteroloji uzmanına muayene olmanızı tavsiye ederim. Kolesterol için yağlı yiyeceklerden ve sakatattan uzak durun. Acıkmadan yemek yemeyin ve doymadan sofradan kalkın.



Bunlar yasak
Katı yağlar, tereyağı
Sakatat
İşkembe çorbası
Kabak ve ay çekirdeği
Krema, kaymak, pasta
Yumurta (haftada bir)
Yağda kızartmalar
Tavuk ve balık derisi
Koyun ve kuzu eti
Yağlı peynir ve süt
Salam, sucuk, sosis
Alkol





Bunlar serbest
Badem, ceviz, fındık (az)
Haşlama ve ızgara dana eti
Sebze ve meyveler
Yağsız beyaz peynir ve süt
Zeytinyağı ve zeytin
Baklagiller (bol)
Tavuk ve balık




Kolesterolü bitkiyle yenin

Yüksek kolesterolü olan kişilere, Afrika’da yetişen Psyllium adındaki bitkinin elyafından üretilen ilaç tavsiye ediliyor. ABD’nin Kentucky Üniversitesi araştırmacılarından James Anderson, Psyllium bitkisinden üretilen tabletlerin kolesterolü yüzde 5 düşürdüğünü açıkladı. Psyllium bitkisinin Afrika’da yerli halk tarafından ilaç yerine kullanıldığı biliniyor. Pysllium elyafı tabletlerinin, aynı zamanda kalp krizi riskini de yüzde 10-15 önlediği açıklandı.



Simit, kolesterolü düşürüyor

ABD’de yapılan araştırmalarda, susamın vücuttaki kolesterolü düşürdüğü belirlendi. İnternette yayınlanan bir habere göre; susamın, karaciğerin kolesterol üretmesini engellediği bildirildi. Susamın, kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü ve içindeki tekli doymamış yağ (monounsaturated) nedeniyle, iyi kolesterol (HDL) düzeyini yükselttiği belirtildi. Araştırmacılar, uygun kolesterol düzeyinin sağlıklı kalbin müjdecisi olduğunu kaydediyor.



Kolesterole yeni formül

ABD’de yapılan bir araştırmada, içinde E vitamini bulunan sütün kolesterolü düşürdüğü tespit edildi. Süte karıştırılarak içilen E vitamininin kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştığını belirleyen uzmanlar, bu uygulamanın, E vitamininin su ile alınmasından daha faydalı bulunduğunu belirtti. 48 şahıs üzerinde 10 hafta süren araştırmalarda, her gün 2 bardak, E vitamini karıştırılmış ve yağ oranı yüzde 1 olan süt verildi. E vitaminini 30 miligram ile 200 miligram arasında süte karıştırarak veren araştırmacılar, 200 miligram E vitamini karıştırılmış sütün, vitamini kandaki yağlara daha çabuk ve daha fazla oranda ulaştırdığını tespit etti. Süte düşük dozda karıştırılan E vitamininin ise fazla etkili olmadığı belirlendi. Araştırmada, E vitamininin portakal suyu ile alınmasının daha az etkili olduğu gözlendi. Araştırmanın 4. haftasında, içinde 200 miligram E vitamini olan sütten her gün iki bardak içenlerde toplam kolesterol oranının yüzde 9, kötü kolesterol (LDL) oranının ise yüzde 10.7 oranında düştüğü belirlendi.



Kalbi kurtaran ‘gen’ bulundu

Yeryüzünde milyonlarca insanın musdarip olduğu ‘kolesterol’ ve buna bağlı kalp rahatsızlıklarının kaynağı belirlendi. Bilim adamları, 40 yıllık araştırmalardan sonra, vücudun ‘iyi kolesterol’ seviyesini düzenleyen
bir gen buldular.
“ABC1” olarak bilinen bu gendeki bozukluklar, fazla miktardaki kötü kolesterolün (LDL)
ve diğer yağların, hücreler ve kandan arındırılması için gerekli proteinin üretilmesini engelliyor.

Bu gen olmaksızın, kötü kolesterol seviyesi ve kalp hastalıklarına yol açan diğer yağların kontrolsüz olarak arttığı belirlendi. Bilim adamları, bu keşfin kalp hastalıkları araştırmalarında bir gelişme olduğunu, çünkü kalple ilgili (kardiyovasküler) sorunları olan milyonlarca insandaki HDL seviyesinin normalin altında olduğuna dikkat çektiler. Gen, vücudun iyi kolesterolü (HDL) hiç üretmediği nadir bir irsî hastalık olan ‘Tangier’ hastalığının sebepleri üzerinde araştırma yapılırken bulundu.
“ABC1” geni üzerinde yapılacak araştırmaların, ‘kolesterol’ ve kalp rahatsızlıklarının tedavisinde önemli bir çığır açması bekleniyor.




Kolesterole aşı darbesi

Farelerde denenen yeni tip bir aşının, yüksek kolesterol nedeniyle damarlarda lipid birikimini önleyebildiği belirlendi. ABD’de Cedars Sinai Tıp Merkezi uzmanları ile İsveçli bilim adamlarının yaptıkları ortak çalışmada, mutasyona uğratılmış ve yüksek kolesterol bulunan fareler denek olarak kullanıldı. Protein oluşturan sentetik bileşimlerden yapılan aşının, farelerin damarlarında lipid birikimini yüzde 60-70 arasında azalttığı gözlendi. Araştırmayla ilgili bilimsel rapor, Atlanta’da yapılacak Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin bilimsel genel kurulunda açıklanacak.



Kolesterol ne demek?


Doktorlara en çok sorulan soruların başında kolesterol ve lipidin tanımı geliyor. Lipidin Türkçe karşılığı yağ. Kolesterol ise yağ benzeri ve hücre zarının yapıtaşı. Hayvansal ve bitkisel kökenli besinlerde bulunuyor. Yağ, vücut ağırlığının yüzde 15'i. Vücut ısısının oluşturulması ve enerji depolamak yağların görevi. Ayrıca kolesterol vücutta cinsiyet ve kortizon benzeri hormonların üretilmesinde hammadde görevi görüyor.


HDL adı verilen proteinler, dokulardan karaciğere kolesterolün taşınmasını sağlar, vücudun kolesterolden temizlenmesinde rol alıyor. Vücut için yararlı ve damar sertliği düşmanı. Kandaki miktarını, alkol, egzersiz yükseltirken, sigara, şeker hastalığı, şişmanlık ve hareketsizlik azaltıyor.


LDL kolesterol ise damar sertliği riskini artıran, kötü olanı. Kandaki miktarı yükseldikçe damar sertliğiyle karşılaşma oranı da yükseliyor.


Kolesterol oranınız 200 mg/dL altında olmalı, fakat bu ideal rakam. Ölçüm öncesinde en az sekiz saat aç kalmaya özen göstermek gerekiyor. Mümkünse sabah saatlerinde ölçülmeli. Testten önce alkol, sigara ve ilaç alınmamalı, mikrobik hastalıkların geçmesine dikkat etmeli.


Kalp krizi riski açısından bütün kolesterol, LDL kolesterol yüksekliği, HDL kolesterol düşüklüğü dışında, yaş önemli bir faktör. Birinci derecedeki akrabaların erken kalp krizi geçirmesi, tansiyon yüksekliği, sigara tüketimi, şeker hastalığı riski artıran faktörler.




Kolesterol nedir?
Kolesterol kanda bulunan yağ cinslerinden biridir. Bazı hormonların yapısında kullanıldığı gibi hücre zarlarının yapısında da bulunur. Kolesterol vücut tarafından üretildiği gibi gıdalarla da alınır. Özellikle hayvansal gıdalar kolesterol kaynağıdır. Sütte, kara hayvanlarının yağ dokusunda ve iç organlarında bol miktarda bulunur.



Kolesterolün kandaki düzeyinin yüksek olması halinde, damar çeperinde birikmelere yol açabilmektedir. Bunun üzerine, öncelikle kireç olmak üzere, eklenen başka maddeler damar çeperinin sertleşmesine ve içerideki boşluğun daralmasına yol açmaktadır. Bu da dolaşım bozulmasına yol açar. Eğer damar tam tıkanırsa, damarı tıkanan organda doku hasarı ortaya çıkar. Eğer damarı tıkanan organ kalpse, kalp krizi ya da miyokard enfarktüsü denilen tablo ortaya çıkar. Beyin damarlarının tıkanmasında da inme denilen tablo oluşur. Bu da, felçlere ve beynin kontrol ettiği diğer işlevlerde aksamalara yol açar.

Bu gibi sorunlarla karşılaşma riskini azaltmak için kolesterolün kandaki düzeyini 200 mg/dl düzeyinin altında tutmak gerekiyor.
Bunu sağlamada kolesterolden zengin gıdalardan uzak durarak perhiz yapmak yeterli olmazsa, kolesterol düşürücü ilaçlardan yararlanılır.
Kolesterolün bazı fraksiyonları da var. Bunlardan HDL kolesterol adı verilen yüksek yoğunluklu lipoproteinler koruyucu etki gösterirler. Özellikle düşük yoğunluklu lipoproteinler damar sertliği riskini arttırırken, HDL, kolesterolün karaciğer tarafından kullanılmasını sağladığı için koruyucu etki göstermektedir. Bu nedenle, HDL'nin kandaki düzeyi ne kadar fazla olursa, bünye için o denli yararlı etki doğmaktadır. HDL'nin kandaki düzeyinin 35 mg/dl düzeyinin üzerinde olması istenmektedir. Total kolesterol kadar HDL kolesterolün kandaki düzeyinin belirlenmesinde kalıtımla gelen bünye yapısı, beslenme alışkanlıkları ve günlük aktivite durumu da etkili olmaktadır. Kalıtım dışında, düzenli spor yapılması, beslenmede zeytinyağı ve balık başta olmak üzere Akdeniz türü beslenme uygulanması total kolesterolün azalmasının yanı sıra, HDL'nin artmasına da etki etmektedir.



Kolesterolün ne kadarı riskli?
Kolesterol riskleri konusunda bazı rakamlar verildi.

Burada kandaki total kolesterolün 160'ın üzerine çıkması halinde kalp krizi riskinin arttığı belirtilmektedir. Olayı sadece kolesterol riski açısından ele aldığınızda bu rakamlar doğru değil. Dünya üzerindeki tüm kardiyologlar, damar sertliğinden korunmak için kandaki kolesterol düzeyinin 200 mg'ın altında olmasını önermektedir.
Benim her zaman söylediğim, hekimliğin bir sanat olduğudur. Kalp-damar sorunlarından korunmak da risk yönetimi gerektirir. Eğer bir kişide damar sertliği açısından risk yaratan birçok başkaca faktör varsa, o zaman riski azaltmak açısından kolesterolün çok daha düşük rakamlarda olması istenebilir. Bu özellikle, koruyucu etkisi olan faydalı kolesterolün (HDL) çok düşük olduğu haller için geçerlidir.



Kolesterol düşüren margarin piyasada
Kolestrol düşüren bir margarin türü gelecek hafta ABD'de piyasaya çıkıyor. Take Control (Kontrolü ele al) adlı margarinin, soya fasulyesinden üretildiği ve kolestrol düzeyini düşürdüğü belirtildi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA), ürünü incelediği ve kolestrolü düşüren bir margarin türü olarak lanse edilebilmesine izin verdiği belirtiliyor. Bir firma yetkilisi, Take Control ile ilgili beklentilerinin büyük olduğunu ve margarinle tüketicilerin sağlıklı bir kolestrol düzeyine kavuşacağını belirtti. Günde bir ya da iki kaşık margarinin, kolestrol düzeyini yüzde 7-10 oranında düşürdüğü ifade edildi. Take Control hafif bir margarin tadı verirken, sağlıklı yaşam düşkünü olan tüketicilerin, 3-4 hafta içinde iyi sonuç almaya başlamaları bekleniyor. Take Control, ‘‘işlevsel gıda ürünleri’’ diye adlandırılan 8 milyar dolarlık bir pazara giriyor.




Kolesterol nedir, nasıl düşürülür?

Kolesterol büyük ölçüde karaciğer tarafından üretilen; ancak yediğimiz hayvansal besinlerde de bulunan bir maddedir. Vücuttaki hücre zarlarının ve hormonların oluşabilmesi için kolesterole ihtiyaç vardır. Vücutta iki çeşit kolesterol bulunur.



LDL (kötü) kolesterol: LDL kolesterol kanda yükseldiğinde arter damarlarının duvarlarında birikerek kalp hastalığı riskini artırır.

HDL (iyi) kolesterol: HDL kolesterol dokulardaki aşırı kolesterolü alır ve karaciğere getirir. Karaciğere getirilen kolesterol bu organ tarafından parçalanır. Dolayısıyla HDL kolesterol kalp sağlığı için iyidir. Sağlıklı beslenmeyle kolesterol düzeyi düşürülebilir. Sağlıklı beslenmenin önemli bir bileşeni de doymuş yağ tüketimini azaltmak ve doymuş yağ yerine doymamış yağları kullanmak gerekir. Sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz yapılması da kolesterol düzeyini düşürür.




Kolesterolün çoğu da, azı da dert

Yüksek kolesterol, insanın ölümüne sebep olurken, düşük kolesterolün ise insanda intihar isteğini kamçıladığı tesbit edildi.

Bir grup İtalyan araştırmacının yayınladığı rapora göre, yapılan bir dizi çalışma sonucunda, doktorların sebebini açıklayamadığı, kandaki düşük düzeydeki kolesterol ile intihar arasında bir ilişkinin olduğu ortaya çıktı.
Bu yönde ilk belirtilerin, kolesterolün düşmesini sağlayan ilaçları kullanmaları tavsiye edilen hastalarda ortaya çıktığı belirtildi. İntihar etmek isteyen 300'e yakın insanın kanı üzerinde bir grup meslektaşıyla çalışmalarda bulunan Dr. Massimo Gallerani, British Medical Journal dergisine yazdığı makalede, "İntihara kalkışanlarda, kolesterol oranı diğer zamanlardakinden daha düşük bir seviyede bulunmakta" açıklamasında bulunarak, daha önceki çalışmalarının da ışığında, düşük oranda kolesterol miktarı ile intihar arasında bir ilişki olduğu iddiasında bulundu. Ancak doktorlar yine de, yüksek kolesterolün sebep olduğu kalp krizinden ölme riskinin, düşük kolesterolün sebep olduğu intihardan ölme riskinden daha fazla olduğunu söylüyorlar. Aynı yönde bazı çalışmalarda, kolesterol intihar ilişkisinin, kolesterolün, beyni etkileyen "neurotransmitter serotonin" seviyesine tesiri sonucunda oluştuğu ifade ediliyor.



Yeşil mercimek kolesterol ilacı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bilgin Timuralp, baklagillerin ve özellikle yeşil mercimeğin tohumlarının kabuklarında bulunan liflerin kanda erimesi ve bu şekilde kana karışması ile, kandaki zararlı yağların atılabileceği konusunda, yaptıkları uygulamalı araştırmanın çok iyi sonuçlar verdiğini belirterek, "İleride bu konuda daha ayrıntılı ve bilimsel çalışmalarımız olacaktır" dedi.

Kanda zararlı yağların bulunmasının damar sertliğini ve bu damar sertliği sonunda da beyin damarlarının tıkanması sonucu felce, kalp damarlarının tıkanması sonucu kalp krizlerine yol açtığını belirten Prof. Dr. Timuralp, "Bunların önlenmesi için kandaki aşırı kolestrol miktarınındüşürülmesi lazım. Bu durumun önlenmesi için margarinleri ve hayvani yağları kullanmıyoruz. Ancak bunlar çoğu zaman yeterli olmuyor. Dışarıdan yağ alınmadığı halde, vücudun kendisi yağ üreterek zararlı yağ miktarında artmalara sebep oluyor. Dolayısı ile ilaç kullanma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Ancak bütün dünyada kullanılan bu ilaçlar hem çok pahalı, hem de karaciğer bozukluğu, adele erimesi, sarılık ve mide bozukluğu gibi zararlı yan etkileri var" diye konuştu.
Prof. Dr. Bilgin Timuralp, Osmangazi Üniversitesi bünyesinde kolesterol ile ilgili yaptıkları uygulamalı çalışmayı da şöyle anlattı: "Üniversitede, 1.5 ay süre ile hastane personelimizin yeşil mercimek yemelerini sağladık. 50'ye yakın personelin önce kanlarındaki yağ miktarlarını ölçtük. Daha sonra günlük yemeklerinin yanında bir miktar yeşil mercimek salatası almalarını sağladık. 1.5 ay sonunda, her gün düzenli olarak yeşil mercimek yenmesinin ardından, kişilerin kanlarındaki yağ miktarlarında önemli oranlarda düşüşler gözledik. Biliyoruz ki, kandaki kolesterol miktarını yüzde 10 azaltırsak, kişilerde kalp krizi riskini yüzde 20 oranında azaltmış oluruz. Bizim çalışmamızda ise 210-220 olan kolesterol miktarı, 190'lara inmiştir. Yani yüzde 20'lik bir azalma sağlamış olduk. Demek ki böyle devam ederse yüzde 40'lık bir kalp krizi azalmasını gerçekleştirmiş olacağız. İleride çalışmalarımızı daha geniş kitleler üzerinde tatbik edip, bilimsel açıklamalarda bulunma imkanımız olacaktır. Ancak bu bilgiler ışığında bile, yeşil mercimek kullanımını teşvik etmek son derece faydalı olacaktır."
 
Geri
Üst