Kurban ne zaman kesilmeli hangi hayvanlar kurban edilebilir?

Uzman SühaN

Administrator
Kurban ne zaman kesilmeli hangi hayvanlar kurban edilebilir?
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise,fecirden (sabah namazı vakti girdikten ) sonra başlar.
Hanefîlere göre kurban kesimi bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğinânî, el-Hidâye, IV, 72). Şâfiîlere göre ise 4. günü de kurban kesilebilir (Mâverdî, el-Hâvî‟l-Kebîr, Dâru‟l-Fikr, Beyrut, ts. , XV, 284;
İbn Rüşd, Bidâyetü‟l-Müctehid, Mısır, 1975, I, 436).

Kurban bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur.Akşam karanlığında kesilen kurbankerahetle sahih olur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.


Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Bu hayvanların kurban olarak kesilebilmesi için, koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir.


3.Jpeg


TÜM İSLAMİ KONULARIMIZ AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/tum-islami-bilgiler.953/



Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

Kurban edilecek hayvanların taşıması gereken nitelikler

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez.

Kurban sahibi kurbanını kestikten sonra veya başkasına vekalet verip kurbanını kestirdikten sonra "Kurbanınızı kestiğinizde elinizdeki bıçağı bırakın.Sonra iki rekat namaz kılın.Müslümanardan hangi kimse bu iki rekat namazı kılar da Allahü Teala hazretlerinden bir şey isterse Allahü Teala hazretleri ebette o kimseye istediği şeyi verir".Hadisi şerifine uyarak iki rekat namaz kılmak müstehaptır.

Bu namaz iki rekat olup,1.rekatte- fatihadan sonra "inna A'tayna" (kevser suresi.

2.rekatte-Fatihadan sonra" kul hüvellahü ehad"(ihlas suresi)
okunur.
Namazdan sonra:

"Allahümme hazel-kebşü, (ev haze'lbakaru,ev hazel-ma'zü)minke ve leke ve ileyke.Fetekabbel min İbrahime Halilike ve ismaile zebnihıke ve Muhammedin habibike bifazlike ve cu'dikeve keremike ya ekramel-ekramin" duasını okuyup dünyevi ve uhrevi hacetler dileyebilir.

Manas: "Ya Rabbi, bu koyun (veya sığırveya keçi ne kesildiyse)senden, rızan için sanadır.Lutfunla ve kereminle Halilin İbrahim 8a.s.) ve zebihin (kurbanın) İsmail a.s.'dan ve Habibin Muhammed (s.a.v.)'den kabul ettiğin gibi kabul et.Fazlın ,keremin ve lütfunla,ey ekramel ekramin...

Allahümme inne salatii ve nüsüki ve mahyaye ve mematii lillahi rabbil alemiin diyerek dua edilir.
 
Geri
Üst