Medea (art niyetli anne ) sendromu

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Medea (art niyetli anne ) sendromu
medea kompleksi,medea kompleksi nedir,boşanmada art niyetli anne sendromu,art niyetli anne kompleksi,art niyetli anne sendromu nedir,ebeveyne yabancılaştırma sendromu,
art niyetli anne sendromu.jpg




Medea kompleksi adı ile de bilinen bu hastalığın diğer bir ismi de art niyetli anne sendromudur. Bu hastalığın tanımı ilk kez Dr. Richard Gardner tarafından yapılmıştır.
Günümüzde boşanma davaların sık görülmesiyle birlikte medea sendromlu vakalara çok daha sık rastlanır olmuştur. Bu sendromu yaşayan kadınlar ayrıldıkları eşlerine duydukları kızgınlık ve nefretten dolayı çocuklarını babalarından bilinçli olarak uzaklaştırır ve baba-çocuk ilişkisinin ölümüne neden olurlar.
Karşı tarafa acı çektirmek için yapılan bu davranış, boşanma döneminin hassasiyeti ile birleşerek çocukta telafisi mümkün olmayan travmalara neden olmaktadır.
Boşanma nedeni ne olursa olsun, özellikle çocuk varsa boşanma sürecinde ve sonrasında bir danışmanın desteğinin düzenli olarak var olması anne-baba ve çocuğun sonraki yaşamlarına çok daha huzurla başlamalarına yardımcı olacaktır.

Boşanmada art niyetli anne sendromu işin maddi kısmında nafakayla alakalı art niyet sergilerken velayet kısmında yabancılaştırıcı rolüne bürünerek çocuk veya çocuklarını babaya karşı kışkırtmaya yabancılaştırmaya ve kullanmaya kalkar bu durumda çocukları ciddi bir duygusal tacize maruz bırakarak hırpalar ki çocuklarda baba imajının yok edilmesinden depresyonlara travma sonrası stres sendromu olarak başka travma ölçekleriyle karıştırılabilecek rahatsızlıklara yol açar. tekrar belirtmekte yarar görüyorum ki ülkemizde henüz yeni yeni şiddeti giderek artan bir çok davanın kökleri bu duruma kadar uzanır. duygusal taciz o kadar şiddetlenebilir ki annenin babayı fabrikasyon (üretme/kurgu )bir cinsel istismar davasına dahi dönüştürebilir . bu duruma yabancı olan çocuk psikiyatrları gerçek istismar veya kurgu istismar tanımlamalarının yapıldığı makaleleri okumamışlarsa uzun süren bu duygusal tacizin birer parçası olurlar ve mahkemeler uzadıkça da kötü niyetli anne sendromu başarılı bir yabancılaştırıcı olarak çocukların gözünde baba imajının yok edilmesi sağlanmış olur. kurgu cinsel istismar davlarında belirgin özellikler adli psikiyatrında konusu olmakla beraber ülkemizde henüz bu konuyla alakalıda bir ayrım ölçeği tanımlanmamıştır. Duygusal istismarın ebeveyne yabancılaştırma sendromunun en ağır şekli olan babanın cinsel istismarla ithamında Gardner aşağıdaki ölçeği bir ayrım olarak vermiştir. Öfkeli, hiddetlikızgın anne, boşanmadan bir yıl sonrasında ortaya çıkan itham, maço özellikler taşımayan baba,8 yaş altı çocuklar, budavalara konu olan ithamlarla fiziksel bulguların çelişmesi uzayan tedbir durumlarının davalarınolması belirgin ayrım ölçeklerini teşkil etmiştir.

Boşanmada art niyetli anne sendromu

Bu konuyla alakalı makaleler Amerikan adli psikaytri dergilerinde sıkça bulunmaktadır. Kısaca yenilersek boşanmada art niyetli anne sendromunun en ağır şekli istismar suçlaması günümüz ülkemizde bir salgın gibi büyümektedir. Hukuki ve tıbbı çalışmalar geri olduğundan bir çok vaka sürüncemede bırakılarak hem çocuk hem de babalar açısından mağduriyet çok büyümüştür. İşin ilginç yanı gerçek istismar davaları bile bazen arada kaybolabilecek kadar hukuki vahamet bir hal almıştır. Bu konulardan habersiz basma kalıp bir sistemle raporlar alınarak yaratılan bir çok mahkumiyetin vicdanları rahatsız eden kısmı işin uzmanı diye ortalara çıkan gerek akademik gerekse hukuk kısmını dolduran kişilerin aslında hayatlarında bir kaç makale okumaktan ve toplasanız üç makaleyi geçmeyen yayınlarla ortalarda dolanmasıdır. 1985 yılında salem cadı davalarına benzetilerek tanımlanan bu hastalıklar 2011 Türkiye’sinde hala bilinmemekte birkaç insanın kişisel mücadeleleriyle tanımlanıp hukuk sistemi içine alınmaya çalışılmaktadır.
 
Geri
Üst