Mızıka (Harmonica) Hakkında Herşey

Cevap: Mızıka (Harmonica) Hakkında Herşey

Harmonica (Mızıka) Teknikleri.

temel olarak iki tür mızka vardır: diatonic ve chromatic harmonica. diatonikler genelde 10 delikli olur ve temel notaları vardır. örneğin c mızıkasındaki deliklere üfleme veya içine çekmeyle sadece c (do) majör dizisinin sesleri çıkar.

kromatiklerde ise genelde 10-12-14 deliklidir ve bunaların bazılarında da "pompa" denilen bir mekanizma bulunur. bu pompa yardımıyla kromatik mızıkadan bir oktavı oluşturan 12 ses de çıkartılabilir.

mızıka konusunda önce ne tür müzikten hoşlandığınız ya da ne tür müzik çalmak istediğinize karar vermelisiniz mızıkada. kromatik mızıka daha çok klasik müzik, caz, latin müzikleri çalmak için kullanılır.(bu müziklerin armoni yapısı nedeniyle çok sayıda sese ve geçişe ihtiyaç vardır pek bilmiyorum da öyledir herhalde.)

diatonikler is blues, rock gibi müziklerde daha çok kullanılır. diatonik mızıkanın öğrenmesi göreceli olarak daha kolaydır.
mızıka seçmeden sonra ilk iş mızıkayı düzgün tutmaktır. mızıka (sağ elini kullananlar için) sol elin baş parmakla işaret parmağının arasına oturtulup ağıza paralel şekilde tutulur, sağ el de elin büyüklüğüne göre istenen şekilde mızıkayı tamamen kapatacak şekilde sol elin üstüne kapatılır.

sonraki kısım ise mızıkadan düzgün bir şekilde tek nota (single note) çıkarabilmek. düzgün bir tek nota parmaklarınızla bir tek delik dışında tüm delikleri kapatıp mızıkaya üfleyip içinize çekmenizle çıkan sestir.

bu gerçekten en önemli kısımıdır mızıka çalmanın.

single note çıkarmak için kullanılan 3 teknik vardır:

1) dil yuvarlama. genetik bir özelliktir. herkes yapamaz tam olarak dilini u şekline getirmeyi. yuvarladığınız dili mızkaya yapıştırısınız. mızıkayla hava alış-verişini yuvarlanan dilin ortasından yapar dille etrafdaki delikleri kapatırsınız. yapması zordur.

2) dil ile kapatma. dilinizi kullanarak üfleyeceğiniz deliği ağzınızın sağ (sol) tarafında bırakır dilinizle sol(sağ) tarafta kalan delikleri kapatırsınız.

3) balık dudağı(düz üfleme): ayna karşısında bir süre çalıştıktan sonra dudaklarınızı balık dudağı şekline getirip havanın girip çıkması için sadece bir delik genişliği kadar yer bırakıp.


düzgün tek nota sesleri çıkarmak gerçekten çok önemli. tam istenilen bir ses çıkarılana kadar 2 hafta süre geçebilir.

gelelim harmonikalara.

blues çalmak için piyasada en uygun fiyata alınabilecek nispeten en kaliteli aletler hohner ya da lee oskarların major diatonik harmoniklarıdır.

orta üst seviyedekiler:

hohnerın blues harp, marine band, special 20, pro harp, big river harp orta üst seviyee modeleri bunlar yaklaşık 25$ civarındalar. daha ucuz istiyorsanız hohner blues band fiyatına göre en üstün performansı veren mızıka ama bulunması kolay değil pek.

blues çalmak için ise major diatonik mızıkayı "second position" ya da "cross harp" adı verilen teknikle çalmak gerekiyor. bu teknikle perfect 5'liler çevrimine göre c mızıkadan g blues şarkılar çalınıyor. (yani mızıkanın tonundan 5 yarım ses daha pes tondan blues çalınabiliyor.)

internetten araştırmayla daha detaylı bilgi bulabilirsiniz ancak genel olarak ditaonik harmonikalarda blues dizisi (major pentatonik ya da tam bilmiyorum bunu da) second position da:

2: diatonic harmonikanın delik numarası
d:draw (içine çekme)
b:blow (üfleme)
db:draw bend (bükme - içine çekerken havanın açısını değiştirip sesi yarım ses tizleştirme)

2d , 3db , 4db , 4d , 4b , 5d , 6b

major blues şarklara bu dizideki notaları kullanarak rahatça eşlik edebilirsiniz.



Chromatic Harmonica

music_chromatic.jpg



Diatonic Harmonica

music_diatonic_scale.gif


**alıntıdır
 
Cevap: Mızıka (Harmonica) Hakkında Herşey

HARMONİKA PİYASASI

Öncelikle temel olan 2 mızıka türümüz var. Bunlar diatonik ve kromatik. Kromatikler 12-14 delikli,bazılarında pompa denilen bir mekanizması bulunan mızıkalardır. Pompa, kromatik mızıkadan bir oktavı oluşturan 12 ses de çıkartabilmesini sağlayan bir mekanizmadır. Diatonikler ise 10 delikli olup temel notaları sağlar. Yani C mızıkasındaki deliklere üfleme veya içine çekme sadece C yani DO Major di,zisinin seslerini çıkarmanızı sağlar. Bu iki türden hangisini seçmeliyim sorusu da çalmak istediğiniz türe göre değişir. Kromatik mızıka daha çok klasik müzik, caz, latin müzikleri çalmak için kullanılır.Diatonikler is blues, rock gibi müziklerde daha çok kullanılır Hohner ya da Lee Oskarların major diatonik harmoniklar, piyasada işe yarar durumda olan en uygun fiyatlılarıdır. Hohner'ın Blues Harp, Marine Band, Special 20, Pro Harp, Big River Harp orta üst seviye modeleri orta seviyede biraz daha pahalı.

MIZIKA ÇALMAK İÇİN İLK ADIMLAR

Mızıka kalın notaların oldugu taraftan (sağlaklar için) sol elin baş parmakla işaret parmağının arasına oturtulup ağıza paralel şekilde tutulur, sağ el de mızıkayı kapatacak şekilde ve elin büyüklüğüne göre sol elin üstüne doğru kapatılır. Mızıka çalmanın en önemli noktası 'single note' olarak bilinen tek nota yani tek sesi çıkartabilmektir.
Düzgün bir tek nota parmaklarınızla bir tek delik dışında tüm delikleri kapatıp mızıkaya üfleyip içinize çekmenizle çıkan sestir.

SİNGLE NOTE TEKNİKLERİ

Dil yuvarlama: buna teknikten çok yetenek demek gerekir çünkü dil yuvarlamak genetik bir özelliktir ve herkes yapamaz ama siz isterseniz bir deneyin. dilinizi U şeklinde kıvırıp, dili mızkaya yapıştırısınız. Mızıkayla hava alış-verişini yuvarlanan dilin ortasından yapar dille etrafdaki delikleri kapatırsınız. Yapması zordur.

Dil ile kapatma: Mızıkaya ağzınızı dayayıp daha sonra dilinizi çalmayacağınız notaların deliklerini kapatmak için kullanır açık kalan kısmından çalacagınız notaya üflersiniz.Bu da herkesin yapabileceği birşey değil. Etrafa bol miktarda tükürük saçmanıza neden olabiliyor

Gelelim bildiğim son tekniğe yani dudagı büzerek üflemeye, bunda da zaten adından da belli olacagı gibi dudaklarınızı büzüp tek bir notanın çıkacagı bir boşluk kadar büzün ve üfleyin diğerlerinden daha kolay bir tekniktir.Aralıkları iyi ayarlamak gerekir.
 
Cevap: Mızıka (Harmonica) Hakkında Herşey

hohner)mızıka nota akışı;

ÜFLE- do mi sol do do mi sol do do mi sol do

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

ÇEK - re fa la si re fa la si re fa la si
 
Cevap: Mızıka (Harmonica) Hakkında Herşey

Mızıka Resimleri

o_crometta12.jpg
hohner marka Kromatik Mızıka






o_swan_swanharmonicah010c.jpg
Swan Marka Mızıka (Harmonika)


057_agiz_mizikasi.jpg


product_image_1780.jpg

SWAN 1040 harmonika (MIZIKA)




-----------------------------

o_marine_band_deluxe.jpg


Hohner Marine Band Deluxe Mızıka
 
Cevap: Mızıka (Harmonica) Hakkında Herşey

Ağız Mızıkası

agiz-mizikasi.jpg




Ağız mızıkası ya da ağız armonikası, metal üflemeli çalgılar ailesinden, uzun ve yassı kutu biçiminde küçük bir müzik aletidir. Bütün metal üflemeli çalgılarda olduğu gibi ağız mızıkasında da, üflenen havanın etkisiyle titreşerek değişik tonlarda ses veren bir dizi metal levhacık bulunur. Bu levhacıklar ağaçtan yapılmış kutunun içindeki ayrı ayrı oluklara yerleştirilmiş, kutunun alt ve üst yüzü ayrıca koruyucu metal levhalarla kaplanmıştır. Ağız mızıkasını çalacak olan kişi dudaklarını çalgının önyüzündeki deliklere doğru bastırır ve havayı üfleyerek ya da içine çekerek kutunun içinde bir hava akımı yaratır. Bu hava akımı da metal levhacıkları iterek iki yana doğru serbestçe titreşmelerini sağlar.
Ağız mızıkasının günümüzdeki en basit örnekleri yalnızca yedi nota üzerinden (diatonik) gam yapar. Oysa daha gelişmiş olan kromatik ağız mızıkaları, diatonik gamın diyez ve bemollü yarım tonlarını da verebilir. Elle çalışan bir pistonu olduğu için “pompalı
ağız mızıkası” da denen bu kromatik mızıkalarda pistona basılmadığı zaman yedi notalı gam, basıldığı zaman ise yarım ton aralıkla akort edilmiş 12 notalı gam elde edilir.1821‘de bulunan ağız mızıkasının ilk virtüözleri 19. yüzyılın sonlarında yetişti. Özellikle 20. yüzyılda, usta yorumcuların da katkısıyla zengin ses olanaklarına kavuşan bu çalgı “ağız orgu” adıyla klasik müzik orkestralarında yer almaya başladı. ABD’de doğan ve İngiltere’de yaşayan Larry Adler, ağız mızıkasının en büyük ustalardan biridir. Birçok çağdaş besteci onun yorumundan etkilenerek ağız mızıkası için parçalar yazdılar. Bu çalgının Türkiye’deki tek virtüözü olan Balansı Ahmet (Ahmet Faik Şener) de Cumhurbaşkanlığı ve devlet senfoni orkestralarının eşliğinde bu parçalardan bazılarını seslendirmiş, ayrıca obua için yazılmış bir konçertoyu ve piyano için bestelenmiş parçaları da ağız mızıkasıyla çalmıştır.

alıntıdır ve yukarıdakilerden bağımsız bir kaynaktır.
 
Cevap: Mızıka (Harmonica) Hakkında Herşey

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN MIZIKA

Öncelikle isimler: mızıka deyip geçtiğimiz bu alete ağız armonikası, armonika, harmonica ve harp da denmektedir, özellikle internet üzerinden bir şeyler ararken harmonica ve/veya harp kelimelerini kullanmak büyük fayda sağlayacaktır.

ve sonra işlev: mızıka country şarkıcılarının gitara eşlik etmek için kullandıkları ikinci sınıf bir eşlik aleti değildir. çocuklar pek sever ama bir oyuncak da değildir. standart bir mızıka doğru kullanıldığında 3 oktav sese sahip birinci sınıf bir müzik enstrümanıdır.

ve tipler: başka türler de vardır tabii ama mızıkalar esas olarak diyatonik ve kromatik olmak üzere ikiye ayrılır; . sırası ile bakalım:

diyatonik dizi
diyatonik armonika
diatonic harmonica
kromatik dizi
chromatic harmonica

kromatik mızıkaya pompalı mızıka da denir.

aralarındaki fark diyatonik mızıkanın (ek bir çaba sarfedilmediği durumda) sadece major notaları çalabilmesi (diyez, bemol yok) kromatiklerde ise tüm notaların elde edilebilmesidir. kromatiklerin fiyatı diyatoniklere en az 3 basar bu arada.
-------------------------------------------------------------------
diatonic harmonica
diatonic harmonicalar bi tonun majorunu calabilir sadece, ancak her zaman bend yapilarak ara notalar cikarilabilir. cesitli pozisyonlarda farkli tonlardan sarkilar calinabilir.
mesela bir a harp icin

1. pozisyon: a maj
2. pozisyon: e mixolydian (blues'da en cok bu kullanilir, (bkz: cross harp) )
3. pozisyon: b maj

bu sekilde cycle of fifths vaziyetinde devam eder bu liste.


diatonik armonika'da tüm yarım sesleri çıkarmak pek de mümkün değildir*. bendler ne yazık ki yazılı metinlerden öğrenilebilen bir şey de değildir. keza ben de öğrenemedim.
ilk 5 delikte draw bend yapmak pek kolayken son 5 delikte çok zordur. blow bend ise bu aletin en Kazık yanıdır.
-------------------------------------------------------------------
chromatic harmonica
chromatic harmonikalarla ise ara sesleri çıkarmak mümkündür.körüklü mızıka olarak da bilinirler. yandaki bir körüğe bastırarak deliğe isabet eden notalar yarim ses kaydırılır ve ara sesler de elde edilmiş olur. mesela bir c chromatic harmonicada c diatonic ve c# diatonic harmonicalar içiçe geçmis bulunur. koruk kullanılarak ve bend edilerek bir delikten 5 notaya kadar farklı ses çıkarmak mümkündür.sesi yarım ton kaydırabilmek için yan üst kısmında bir düğmesi bulunmasıyla diatonic harmonica'dan ayrılan mızıka sınıfına ait müzik aleti.
Türkçe’si (en azından türk’çe yazılmışı diyelim) kromatik armonika olan müzik aleti; pompalı ya da körüklü mızıka olarak bilinen hede hohner super 64 chromonica ile 4 oktav kemiksiz* çalabilirsiniz*.
sağda solda üç otuz paraya satılan mızıkalar diyatoniktir.hangi marka ve model mızıka ile başlamalıyım sorusuna cevap olacak bir rehberdir.
-------------------------------------------------------------------
yeni başlayan birinin edinebileceği hemen tüm metodlar (mızıka öğretmeye yarayan çalışmaların içinde yer aldığı kitaplar) 10 delikli diyatonik armonika için yazılmıştır. bu sebeple başlangıçta 10 delikli bir diyatonik edinmelisiniz.

mızıka çalanların önerdikleri iki esas marka ve model var; hohner special 20 ve lee oskar major diatonic. her ikisi de şu anda istanbul'da satılmıyor. bu arada hohner distribütörü galatasaray'da yapı kredi'nin karşısında; lee oskarı ise tünel'de bulabilirsiniz. reklam olmasın, satıcı adı vermeyelim ama oralarda var işte.peki bunlar satılmıyor, ben ne alacağım diye soruyorsanız, 20ytl verip bir adet hohner alın; her yerde var, ve her yerde bu fiyata. bir özelliği yok, sıradan bir mızıka, bir başlangıç olur. iştahınız sürekli mi yoksa maymunca mı anlayana kadar paradan tasarruf edersiniz. yok benim param var diyorsanız (bkz: hohner marine band) ve (bkz: hohner blues harp) nereden öğreneceğim çalmasını diyenler mızıka satın aldıkları yerde iki adet farklı türkçe metod bulabilirler. her ikisi de iyi metodlar, biri ince, ucuz ve renksiz, diğeri kalın, renkli ve büyük; biraz daha pahalı.

öğreten kimse var mı diye soranlara konuyu google'a danışmalarını önereceğim; evet öğretenler var ama hiçbirini bilmiyorum. mızıkaların üzerindeki harfler ne anlama geliyor ya da do major değil de sol major çalmak için ne yapmalıyım diyenlerin yararlanacakları rehberdir.
diyatoniklerde her anahtar için ayrı bir mızıka kullanılır; mızıkanın hangi anahtara göre ayarlandığı da üzerinde yazar; do major için c, sol major için g gibi.yeni başladığınız ve bütün metodlar da öyle olduğu için siz üzerinde c yazan bir mızıka almalısınız.

7 ana 5 ara nota için 12 mızıka mı taşıyor profesyoneller diye sormakta haklısınız. evet öyle yapıyorlar. bu iş için özel çantalar ve kemerler var.
tek mızıka ile tüm anahtarlardan çalmak mümkün mü diye soruyorsanız; evet ama kasar biraz
 
hemen bişey sormak istiyorum, degerli misafirimiz resimleri gorebilmek için uye olmazı gerekmektedir diyordu, mızıka ile ilgili bir kac foto.. uye gırışı yaptım ama resimler gorunmuyor tekrar ve sadece bu amacla uye olmustum..sorun nedir acaba hiç bi fikrim yok
 
24 delikli mızıkam için lütfen bilgi istiyorum

acilen 24 delikli bir mızıka için bana bilgi verir misiniz ?
 

Benzer Diğer Konularımız !

Geri
Üst