Morluklar neden olur ?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Morluklar neden olur ?
vücuttaki morluklar neyin işareti,vücut morlukları neden oluşur,vücutta morluk neden olur

acc091b7b1cf4f02b2fb7e97ffd81489.jpg

Eğer vücudunuzda durduk yerde çeşitli morlukların oluştuğunu fark etmeye başlarsanız bu durumu hafife almayarak bir doktora başvurmanız tavsiye edilir. Özellikle de morluklarla birlikte nefes darlığı, göğüs ağrısı, tırnaklarda ve dudaklarda renk değişikliği, burun kanamaları ve çarpıntı benzeri başka sıra dışı belirtiler de görülüyorsa, morlukların ortaya çıkma nedeninin altında bir hastalık yatıyor olabileceğini bilmelisiniz. Söze biraz endişeli başladık ama vücutta görülen morluklar pek çok şekilde ortaya çıkabilir ve her morluk ciddi bir hastalığınız olduğu anlamını taşımaz elbette. Bazen hiç fark etmediğiniz ufak bir darbe bile morluk nedeni olabilir.
Uzun süre geçmek bilmeyen ve sanki hiçbir neden yokken ortaya çıkmış gibi görünen morluklar hastalıkların veya vücudunuzdaki olağan dışı durumların belirtisi olabilir. Ancak unutmayın ki bu hastalıkların tek belirtisi morluk olmak zorunda değildir. Yani sadece morlukların ortaya çıkması bu morlukların altında yatan nedeni saptamak için yeterli değildir. Bu yüzden de morluk şikayeti ile ilgili doktora başvurduğunuzda kan testinin yanı sıra sizden başka testler de isteyebilir ya da sizi farklı bölümdeki doktorlara yönlendirmesi gerekebilir.
Travmalar
Bacağınızı hızlıca sehpaya çarptığınızda, çarptığınız yerin morarma ihtimali olduğunu bilirsiniz. Morluklar genel olarak darbe, çarpma, düşme benzeri ufak çapta kazalar, travmalar sonucu oluşur ve bu da normal karşılanır. Söz konusu bölgede, derinin altındaki damarların hasar görmesi bu renk değişikliğine neden olur. Bu morlukların iyileşme sırasında kırmızı, kestane rengi, mor, kahverengi ve yeşil gibi renk değişikliklerine uğradıkları görülür.


Düştüğünüzde ya da ufak bir kaza atlattığınızda morluk ve çürük benzeri lekelerin ortaya çıkması, kan damarlarının yırtılması ya da çatlaması gibi etkilerden dolayı, derinin alt kısımlarındaki dokulara kan sızdığına işaret eder. 2-3 haftada bu morlukların kendiliğinden iyileşmesi beklenir.
Yaşlanma
Yaşlanmanın etkilerinden biri de damarların hasar görmesini zorlaştıran dokuların zayıflamasıdır. Cilt eskisi kadar esnek değildir ve deri altındaki yağ oranı da azalmıştır. Bu yüzden yaş ilerledikçe belki çok hafif olarak tanımlayacağınız bir çarpma bile kan damarlarının kolayca zarar görmesine sebebiyet verebilir ve morarmaların daha sık ortaya çıkmasına neden olur.
Uzun Süreli Kullanılan İlaçlar
Cilt ya da kan üzerinde inceltici etkisi olan örneğin aspirin, kan inceltici / pıhtı önleyici veya kortizon içeren ilaçlar, E vitamini, balık yağı ya da ginkgo gibi sağlığınız için kullandığınız destek ürünleri, cildin her zamankinden daha kolay bir şekilde, ufak bir darbede bile morarmasına neden olabilir.
Burada sayılan ilaç grupları dışında da vücutta morlukların oluşmasına neden olan ilaçların bulunabileceğini unutmayın. Örneğin sık sık ağrı kesici alanların özellikle de bacaklarda ortaya çıkan morluklardan şikayet ettiklerine rastlanabilmektedir.
Alerji, egzama ya da astım ilaçları ise cildi incelterek hafif şiddetteki darbelerde bile kolayca morlukların oluşmasına neden olabilir.
Kullandığınız bir ilaç nedeniyle vücudunuzda morluklar oluştuğunu düşünüyorsanız: kendi başınıza ilacı kesmeye kalkışmayıp doktorunuza başvurarak bu yan etki ile ilgili görüş almanız gerekir.
Altta Yatan Hastalıklar
Buraya kadar sözünü ettiğimiz morluklar genellikle morarmaya sebep olan etkenin açıkça göz önünde olduğu durumlardır. Ancak neden kaynaklandığını bilemediğiniz ve görünürde ilaç ya da travma gibi belirgin bir nedeni olmadan ortaya çıkan morluklar, çeşitli hastalıkların sonucunda meydana geliyor olabilir.
Morluklara eşlik eden diğer şikayetler ve belirtiler de altta yatan bir hastalık olup olmadığını teşhis etmek adına çok önemlidir. Dolayısıyla bir doktora görünmeden, kendi kendinize teşhiste bulunmaya çalışmanız son derece yanlış olur. Altta yatan başka bir hastalıktan şüphelendiğiniz takdirde hemen bir sağlık kuruluşuna veya doktora başvurmanız gerekir.
Hemofili: Daha çok aileden geçen, kalıtsal bir kan hastalığıdır. Kanın pıhtılaşma sisteminde bir bozukluk olur ve ufak bir kanamanın durması bile uzun zaman alabilir.
Trombosit Fonksiyon Bozuklukları: Kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan trombositlerin sayısının az olması ya da işlevlerinde bir aksama olması sonucu, morluklara neden olan kanamalar meydana gelebilir.
von Willebrant Hastalığı: Genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen kanama bozukluğudur. Farklı tipleri vardır ve bu hastalıkta hafif bir darbe bile cildin morarmasına neden olabilir.
Fibrinojen Eksikliği: Fibrinojen kanın pıhtılaşması için gereken proteinlerden birinin adıdır. Eksikliği pıhtılaşma bozukluğuna ve kanamalara yol açabilir.
C Vitamini Eksikliği: C vitamini dokuları güçlendirir ve destekler. C vitamini eksikliğinde hem dokular hem de kılcal damarlar zayıflar ve bu damarlardan dokulara doğru morluk olarak görünen kan sızıntıları meydana gelir. Sadece C vitamini değil b9, B12 ve K vitamini eksikliklerinin de kılcal damarları etkilediği ve morluklara neden olduğu belirtilir.
Kılcal Damar Çatlaması: Genetik faktörler, yaşlanma ya da hormonal değişimler gibi pek çok nedenden ötürü kılcal damarlar zarar görebilir, çatlayabilir. Bu durumda deri altındaki bu damar çatlamaları yüzeyde morluk ya da çürük şeklinde görünebilir.
Vücutta morluklara neden olduğu belirtilen diğer hastalıklardan bazılarının listesi ise şöyle:
Akdeniz Anemisi (Talasemi)
Diyabet
Lupus
Karaciğer Hastalıkları
Kalp ve Damar Hastalıkları
Alerjiler
Enfeksiyonlar
Lösemi
 
Geri
Üst