Ramazanı Sağlıklı Geçirmek İçin 4 Tavsiye

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Ramazanı Sağlıklı Geçirmek İçin 4 Tavsiye
oruç, ramazan, sağlıklı geçirmek için tavsiyeler, öneriler, hakkında detaylı bilgiler burada


oruc-3f.jpg


Ramazan ayı boyunca sağlıklı olarak orucumuzu tutmak için çok önemli 4 tavsiyeye kulak verin melekler...



1- Yemeklerinizi kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara yöntemleri ile pişirin.
2- Yağ, yemeklere tadını verir; ancak miktarına dikkat etmeye çalışın. Özellikle etli yemeklerde yağ miktarını mümkün olduğunca kısıtlayın.
3- Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları, geleneksel güllacı tercih edin.
4- Tüm besin gruplarını içeren, ancak porsiyon açısından bilinçli bir iftar yapmaya çalışın.

İftarda meyveleri içmek yerine yiyin!
Glisemik indeksi düşük gıdalar kan şekerinin hızlı yükselip düşmesini engelleyip, kişiye tokluk hissi verir. Bu besinlerin içerisinde meyvenin çok önemli bir yeri var.

Zaten besinin glisemik indeksini düşüren de yine posası. Buna en güzel örnek meyveler; eğer meyveleri sıkmak yerine posası ile birlikte tüketirseniz daha uzun süre tokluk sağlar ve kan şekerinizi daha yavaş yükseltir.

Ramazan boyunca gerek pişmiş, gerek çiğ sebzeleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Özellikle çiğ sebzelerin vücut için çok faydalı olduğunu unutmayın!

Karbonhidrat oranı daha yüksek olan sebzeler; havuç, şalgam, bezelye, pırasa, bakla ve enginar. Bunların karbonhidrat oranlarının fazla olması, tüketilmemesi gerektiği anlamına gelmez. Sadece yenilirken miktarına dikkat etmekte fayda var; ortalama dört yemek kaşığı kadar tüketmeniz yeterli olur.

Posanın diğer kaynaklarından biri de yulaftır; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki etkisini nedeniyle tüketilebilecek bir besindir. Yulafı, bir dilim ekmek hakkınızın yerine, iki ya da üç yemek kaşığı kadar süt veya yoğurdun içine karıştırarak tüketebilirsiniz.

Markete bu listeyle gidin!

Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurun
Kepekli Un
Kepekli pirinç (esmer)
Meyve (üzüm, muz, incir, kavun, hurma dışındakiler)
Bütün halinde patates (ancak soğuk)
Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek)
Kepekli makarna
Bulgur

Oruç tutarken sofranıza koymayın
Beyaz un ve yoğun un içeren besinler kek, ekmek...
Şeker ve şekerli gıdalar
Beyaz pirinç
Reçel gibi şeker ile yapılan besinler, şuruplar
Makarna
Patates (sıcak)

alıntı
 
Geri
Üst