Reflüsü olanlar için beslenme önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Reflüsü olanlar için beslenme önerileri
Bazı reflü hastaları, başlangıç seviyesinde olan hastalar bu süreci hafif ağrılarla atlatabildiği gibi hastalığın ileri seviyesinde olanların yemek borusu çeperlerinde mide asitleri yüzünden aşınma ve yaralar oluşmaya başlar. Reflü hastalığı eğer kontrol altına alınmazsa yemek borusu zaman içinde fazla miktarda aşınarak kanser gibi ölümcül hastalıklara yol açabilir.



Mide asitlerinin bulunmaması gereken yerlere çıkması yüzünden hastalar göğüs yanması, yemek borusu yanması, ağza gelen mide içeriği gibi sorunlar yaşar. Yutkunmada zorluk, ağız kokusu, kuru öksürük, boğazda bir şey sıkışmış hissi gibi şikayetler sıkça görülmektedir.

Reflü’nün nedenleri konusunda tam olarak kesin bir cevap bulunmazken bu rahatsızlık en çok sigara kullananlarda, aşırı miktarda alkol tüketenlerde, obez veya fazla kilolularda ve bazense hamilelik dönemindeki kadınlarda görülmektedir.



r.Jpeg



Reflü Diyeti ve Reflüyü Kontrol Altına Almak

Reflü aşamaları olan bir hastalıktır. Yani en ileri aşamasına bir anda geçmez bunun için zaman gerekir. Bu da reflü hastalarına yediklerini ve içtiklerini düzenleyerek, yani reflü diyeti oluşturarak hastalığı kontrol etme şansı tanır. Doktorunuz reflü diyeti için size ilk olarak sigarayı bırakmanızı ve alkol tüketimini en aza indirmenizi söyleyecektir. Eğer fazla kilolarınız varsa reflü diyeti aynı zamanda kilo verme diyeti olarak düzenlenebilir. Reflü hastalarına ayrıca dar giyecekler giymemeleri ve yatarken başlarının 9-10 santim yukarda tutmaları tavsiye edilir. Piyasada bunun için kullanabileceğiniz özel reflü yastıkları bulunmaktadır. Ne yiyorsanız yiyin yediklerinizi küçük parçalar halinde tüketmeniz önerilir.

Reflü Diyeti

Reflü şikayeti olanlar için uygulanan reflü diyeti genellikle şikayetlerin azalmasını sağlamaktadır. Reflü diyeti içerisinde yer alan temel noktalar bolca su içmek, kızartma gıdalardan kaçınmak, kafein içeren içecekler tüketmemek, işlenmiş gıdaları en aza indirmektir.

Reflü hastaları için gıdalar kaçınılması gereken ve yemesi güvenli olarak iki ana kategoriye ayrılabilir.

Reflü diyeti yaparken;

Kaçının: Turunçgiller, kızılcık suyu, domates ve domates bazlı gıdalar, biber, soğan, baharatlı yiyecekler, süt ürünleri, kafein, yüksek yağlı gıdalar, şarküteri ürünleri, et, alkol ve çikolata, peynir.

Dikkatli Olun: Çilek, üzüm, sarımsak, yağsız et, yoğurt, alkolsüz bira ve şarap, gazlı içecekler, az yağlı çerezler.

Yiyebilirsiniz: Elma, muz, brokoli, havuç, bezelye, yeşil fasulye, tavuk göğsü, balık, yağlı veya az yağlı peynirler, tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç.
 
Geri
Üst