sağlığınızı renklendirin

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
sağlığınızı renklendirin
Göz alıcı renkleriyle sofralarımızı süsleyen sebze ve meyvelere renklerini veren maddelerin sağlığa faydası çok. Formsante, Beta karoten, Lutein, Alisin gibi maddelerin nelere iyi geldiğini araştırdı.
Yeşil - Lutein
Lutein nedir?
Yeşil renkli bitkilerde bulunan bir pigment. Aslında rengi sarı, ama daha çok yeşil renkli sebzelerde bulunuyor ve onlardaki klorofil maddesiyle birleştiği için yeşil görünüyor.
Faydaları:
Güçlü bir antioksidan olan lutein, hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyor. Katarkt gibi çeşitli göz hastalıklarına karşı savaşıyor. Karaciğerin salgıladığı faydalı enzimlerin miktarını artırıyor.
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Kabak, salatalık, bezelye, kivi, kıvırcık salata, ıspanak, bakla, avokado, brokoli, lahana, Brüksel lahanası.
Günde kaç porsiyon olmalı?
2 porsiyon olarak tüketilmeli. 1 porsiyon değeri; 1 kase kabak veya bezelye veya ıspanak, 5 yemek kaşığı bakla, 1,5 adet kivi, 1 kabak Brüksel lahanası veya kıvırcık veya brokoli.
Turuncu- Beta karoten
Beta- karoten nedir?
Beta-karoten vücudumuz için çok önemli olan A vitamini yapı taşı, yani aldığımız beta-karoten vücudumuzda A vitaminine dönüşüyor.
Faydaları:
Araştırmalar, kanser, damar sertliği ve katarakt gibi hastalıkları önlediği yönünde sonuçlar veriyor. Sağlıklı gözler ve sağlıklı bir cilt için bol miktarda beta - karoten almak gerekilor. Ayrıca güçlü bir antioksidan olduğu için hücreleri erken yaşlanmadan koruyor.
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Kayısı, kavun, havuç, mango, balkabağı, limon, portakal, armut, mandalina, greyfurt.
Günde kaç porsiyon olmalı?
Günde 1 porsiyon olarak tüketmek yeterli. 1 porsiyon değeri; 4 taze veya kuru kayısı, 1 dilim kavun, 1 orta boy havuç, 1 mango, 3 kibrit kutusu kesilmiş balkabağı.
Mor - Antosiyanin
Antosiyanin nedir?
Antosiyanin kırmızı-mor renkli sebze ve meyvelerde ayrıca tüm mor çiçeklerde, sonbarda görülen, morumsu yapraklı ağaçlarda bulunan, renk verici bir maddedir.
Faydaları:
Antosiyanin içeren mor renkli besinler çok güçlü antioksidan yani hücre yaşlanmasını önleyici özelliklere sahipler. Sağıklı dokuları ve hücreleri korur böylece kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltırlar.
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Patlıcan, böğürtlen, üzüm, kırmızı lahana, mürdüm eriği, pancar, kırmızı turp.
Günde kaç porsiyon olmalı?
2 porsiyon olarak tüketilmeli. 1 porsiyon değeri; 1 kase kırmızı lahana, 4 mürdüm eriği, 1 salkım üzüm, 1 kase böğürtlen, 1 tabak pişmiş patlıcan yemeği.
Beyaz - Alisin
Alisin nedir?
Alisin özelikle sarımsakta yoğun olarak bulunan bir çeşit tiyosülfanat. Sarımsağın ezilmesiyle açığa çıkıyor. Önemli bir özeliği de kokusu...
Faydaları:
Çok güçlü antibakteriyel özellikler içeren alisin, pek çok enfeksiyon üzerinde etkili. Alisinin yanı sıra ''flavanoid'' olarak adlandırılan diğer faydalı maddeleri de içeren beyaz renkli besinler, çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemi güçlendiriyor.
Hangi meyve ve sebzede var?
Pırasa, turp, sarımsak, mantar, soğan, kereviz
Günde kaç porsiyon olmalı?
1 porsiyon olarak tüketilmeli. 1 porsiyon değeri; 1 orta boy kuru soğan, 1 kase doğranmış taze mantar, 2 adet turp, 1 büyük boy kereviz
Kırmızı- Likopen
Likopen nedir?
Likopen kırmızı sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunan karoten familyasına ait kırmızı renkli bir pigment.
Faydaları:
Araştırmalar, likopenin kansere karşı güçlü bir savunucu olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, özellikle prostat ve göğüs kanserinden korunma için likopen içeren besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor. Likopenin bir özelliği de, faydalarının pişirilince artması.
Hangi meyve ve sebzelerde var?
Domates, karpuz, nar, çilek, kırmızı biber.
Günde kaç porsiyon olmalı?
Kırmızı sebze meyvelerden 4 porsiyon olarak yemek likopen gereksinimini karşılayabilir. 1 porsiyon; 1 orta boy domates, 2 parmak kalınlığında kesilmiş karpuz, 1/2 orta boy nar ve 15 adet çilek anlamına geliyor.



alıntıdır
 
Geri
Üst