Sağlık için yemeğe tuz ne zaman atılmalıdır?

GREY

Daimi Üye
Üye
Sağlık için yemeğe tuz ne zaman atılmalıdır?
Sağlık için yemeğe tuz atma, ne zaman tuz atmalıyız, yemeğe tuz atma zamanı hakkında detaylı bilgi alalım.



403314ddcfc1ab1332.jpg




Herşeyin başı sağlık melekler. Bunun içinde yemekleri yaparken artı bir özen ve dikkat gerektiriyor. Yaptığımız yemeklere ne zaman tuz atıyoruz peki?. Bunun cevabını uzmanlardan alalım.



Sağlık açısından faydaları nedeniyle iyotlu tuz kullanımını öneren uzmanlar, içeriğindeki iyodun uçmaması için tuzun ocaktan alınmadan hemen önce atılmasını öneriyorlar.

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Türkiye`de iyotlu tuz kullanımının istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.

Yüzde 65-70`ler civarındaki Türkiye`deki iyotlu tuz kullanımının yüzde 99`a çıkarılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Erdoğan, gebelerle emziren annelerin iyotlu tuz tüketmesinin, bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını, tuzla alınan iyodun yeterli olmadığı durumlarda iyotlu vitamin desteği bile sağlanması gerektiğini anlattı.

Erdoğan, şu bilgileri aktardı:


`Yapılan bilimsel çalışmalar, hamilelik dönemi ve sonrasında yeterli iyot alan annelerin çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişiminin ileri düzeyde olduğunu gösteriyor. Türkiye`de küçük yerleşim yerlerinde iyotsuz tuz kullanımı çok yaygın. Kaçak ve ruhsatsız üretilenlerle bölgesel tuzlalardan elde edilen kaya tuzlarının kullanıldığı, iyotlu tuz kullanımının yetersiz olduğu bölgelerde guatr görülme sıklığı da yüksek. Sağlık Bakanlığı ile her 5 yılda bir ortaklaşa yaptığımız araştırmada, kırsal yörelerdeki iyotsuz tuz kullanımının şehirlere göre anlamlı oranda düşük olduğu bulundu.`

Söz konusu çalışmayla iyotlu tuz kullanımının yaygın olduğu yerlerde guatr hastalığında düşüş belirlediklerini açıklayan Erdoğan, kış için hazırlanan yiyeceklerde genelde torbalarda satılan kaya tuzlarının kullanıldığını, ancak iyot içermeyen bu tuzları önermediklerini ifade etti.

Erdoğan, şu uyarılarda bulundu:

(Merdiven altı) tabir edilen yerlerde ruhsatsız üretilen, iyot içermeyen tuzlar kesinlikle kullanılmamalı, bunlara itibar edilmemelidir. İyotlu tuzlar ise ambalajı içinde tüketilmeli ya da güneş ve hava görmeyen kaplarda saklanmalıdır. Ayrıca, içeriğindeki iyodun uçmaması için tuz, yemek pişmeden değil, ocaktan alınmadan hemen önce atılmalıdır.



 
Geri
Üst