Sahurda tok tutan hangi yiyecekler yenmeli

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Sahurda tok tutan hangi yiyecekler yenmeli
sahur sahur sofrası
ramazan, oruç, iftar, sahur, tok tutan yiyecekler, acıktırmayan yiyecekler hangileri, neler yenmeli hakkında detaylı bilgiler


sahur-2f2.jpg


Ramazan boyunca acıkmadan rahat oruç tutabilmek için sahurda yediklerimiz çok önemli melekler...Sahurda neler yemeli hangi besinleri tüketmeliyiz sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz...


Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında daha az acıkarak oruç tutabilmek için beslenme önerileri verdi: "Pirinç ve sıcak patates yemeği kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar. İftar yemeğinden iki saat sonra meyve yiyebilirsiniz. Tembellik yapmayın, sahura kalkın. Bu çok önemli"

İftar ve sahur mönülerinin tok tutan besinlerle hazırlanması durumunda daha sağlıklı ve kolay oruç tutulabileceğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ve tok tutan besinlerin formülünü anlattı...

Oruç tutanların yaptıkları beslenme hataları nelerdir?
Ramazan ayında uzun süreli açlık, su tüketiminin gözden kaçması, gereksiz besin kısıtlamaları veya tam tersi fazla beslenme en fazla yapılan yanlış arasındadır. Besin alımının azalması ile birlikte vücut daha yavaş çalışır ve bununla birlikte kilo artışı olur. Eğer sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsanız, bir beslenme uzmanından yardım almanız faydalı olacaktır.

MUTLAKA SAHURA KALKIN!
Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin püf noktaları nelerdir?
Öncelikle oruç tutan kişinin ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri; iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli bir şekilde dağıtmalı, öğün sayısına dikkat etmelidir. Ramazan'da sahura kalkmak dengeli beslenme açısından çok önemli. Bu nedenle iftar ve sahur arasında bir veya iki ara öğün yapmak çok daha faydalı olacaktır. Bu arada pirinç ve sıcak patates kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar.

SAHURDA CEVİZ-FINDIK YİYİN
İftar sofrasında beslenme sıralaması nasıl olmalı?
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak, arada sadece salata tüketerek vakit geçirmeye çalışmak faydalı olacaktır. Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak ve iftar yemeğinden iki saat sonra meyve yemek faydalı olacaktır.

Sahurda nasıl beslenmek gerekir?
Sahur sofrası hafif bir kahvaltı gibi olmalı ama yine kişinin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içermelidir. Yani hem kişi için sindirimi kolay hem de tok tutan özellikte olmalıdır. Bu nedenle de glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edilmelidir. Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur. Bu nedenle sahurda; ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz.

Ramazan ayında açlık hissine yenik düşmemek için tok tutacak besinler var mı?
Tokluğu uzun sürdürecek besin grupları sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. Kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecek gıdalar; yani glisemik indeks yükü düşük gıdaları tüketmeye özen gösterilmelidir. Örneğin; beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih edilmelidir.

Acıkmadan oruç tutabilmek için:İftar
2 bardak su
2 kepçe çorba
Salata (Salata tüketerek vakit geçirin; hem sindirim sisteminiz bir anda yorulmaz hem de tokluk hissi oluşur)
5 köfte kadar et veya tavuk veya etli veya tavuklu sebze yemeği
6 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği
1 kase light yoğurt
2 dilim tam buğday ekmeği

Ara
1 elma veya 1 şeftali (Glisemik indeksi düşük bir porsiyon meyve)
1 kutu probiyotik yoğurt veya 1 bardak kefir

Sahur
1 dilim peynir
1 yumurta
Bol domates, salatalık, maydanoz
6 adet tuzsuz zeytin
2 adet ceviz
3 dilim tam buğday ekmeği

Ara verdikten sonra
1 meyve, 1 bardak light süt veya 1 kutu probiyotik yoğurt
İftar ve sahur arasında 3 litre su içmeniz gerekiyor.


alıntı
 
Geri
Üst